NEA

Ποιος θα είναι ο νέος Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας;

Ποιος θα είναι ο νέος Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας;

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Μέσα στα επόμενα 24ωρα ολοκληρώνεται η διαδικασία επιλογής νέων γενικών γραμματέων (πιθανώς δύο) για το υπουργείο Υγείας. Οι δύο επικρατέστεροι φαίνεται ότι είναι ένα παλιό, δοκιμασμένο στέλεχος από τον χώρο της Υγείας και ένας τεχνοκράτης από τον ιδιωτικό τομέα με προηγούμενη αντίστοιχη εμπειρία.

 

Ο τελευταίος δεν είναι άλλος από στέλεχος που έχει βρεθεί και στο παρελθόν σε αντίστοιχη θέση. Στον ίδιο φαίνεται ότι γίνεται συζήτηση και για την θέση του προέδρου στον ΕΟΠΥΥ, όπως άλλωστε συζητείται και με γνωστό καθηγητή διοίκησης και οικονομικών της Υγείας.

 

Ο έτερος άξιος υποψήφιος για την θέση του γενικού γραμματέα στο ΥΥΚΑ φέρεται να είναι γνωστός φαρμακοποιός ο οποίος έχει υπάρξει στο παρελθόν σύμβουλος των υπουργών Υγείας και πολιτευτής. Πάντως ο συγκεκριμένος είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιηθεί αν όχι στην Αριστοτέλους, σε κάποιον εποπτευόμενο του ΥΥΚΑ φορέα καθώς αποτελεί έμπειρο όσο και δοκιμασμένο στέλεχος της ΝΔ σε θέματα υγείας και φαρμάκου και έχει μάλιστα διατελέσει και διοικητής μεγάλου νοσοκομείου με μεγάλη επιτυχία.

 

Προηγήθηκε προχθές η παραίτησή του αναπληρωτή γενικού γραμματέα ΥΥΚΑ, Σταμάτη Βαρδαρού ο οποίος είχε αναλάβει την υλοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τις ΤΟΜΥ. Ο κ. Βαρδαρός, στην επιστολή παραίτησής του που απέστειλε προς τον κ. Βασίλη Κικίλια, επισημαίνει ότι το διάστημα 2015 - 2019 η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αναβαθμίστηκε και απέκτησε νέες δομές σε όλη την Ελλάδα, για την παροχή πρόσβασης σε δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. «Οι δομές αυτές είναι τα Κέντρα Υγείας και οι Τοπικές Ομάδες Υγείας – ή αλλιώς ΤΟΜΥ. Στην καρδιά της λειτουργίας των νέων δομών βρίσκεται ο θεσμός του Οικογενειακού Γιατρού. Τον Ιούλιο του 2019 σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν 127 ΤΟΜΥ».

 

Να σημειωθεί ότι η ΝΔ είχε διαμηνύσει προεκλογικά ότι θα καταργήσει τις ΤΟΜΥ και θα διατηρήσει μόνο το θεσμό του οικογενειακού γιατρού. 

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την τελευταία λέξη για την επιλογή των γενικών γραμματέων στα υπουργεία έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός που όχι μόνο θα επιλέξει τα πιο κατάλληλα πρόσωπα αλλά θα καθορίσει και τις ακριβείς αρμοδιότητες που θα έχει έκαστος εξ αυτών ανάλογα τα προσόντα, την εμπειρία αλλά και τις ανάγκες του κάθε υπουργείου.