ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Συνεχείς πρωτοβουλίες ανάδειξης του κοινωνικού ρόλου

Συνεχείς πρωτοβουλίες ανάδειξης του κοινωνικού ρόλου

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Την ίδια στιγμή που υπάρχουν αυτά τα προβλήματα ο ΦΣ Δωδεκανήσου προσπαθεί συνεχώς να αναδεικνύει το κοινωνικό πρόσωπο του Φαρμακοποιού (δες εδώ) και έχει προχωρήσει σε μία ακόμη σημαντική πρωτοβουλία.

Όπως ανέφερε ο κ. Φουτούλης αυτή τη στιγμή τρέχει ένας διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα τα φαρμακευτικά φυτά στα Δωδεκάνησα που έχει ως πρώτο έπαθλο 500 ευρώ, ως δεύτερο 300 ευρώ και τρίτο 200 ευρώ. Υπάρχει μία επιτροπή που θα επιλέξει τις καλύτερες φωτογραφίες και στη συνέχεια ο ΦΣ Δωδεκανήσου θα φτιάξει ένα βιβλίο το οποίο θα επιμεληθούν πανεπιστημιακοί καθηγητές που ασχολούνται με τα φαρμακευτικά φυτά.

Ο διαγωνισμός  που ξεκίνησε από τις αρχές Ιουνίου θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του Καλοκαιριού και δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι πολίτες από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη κι αν είναι που έχουν ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο θέμα και μπορεί να βρεθούν ή να έχουν βρεθεί στα Δωδεκάνησα και να έχουν τραβήξει σχετική φωτογραφία.

Ήδη, όπως ανέφερε ο κ. Φουτούλης η εκστρατεία πάει πολύ καλά, υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και φαίνεται πως είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση η ιδέα του Συλλόγου καθώς «υπάρχουν πάρα πολλά φαρμακευτικά φυτά στα Δωδεκάνησα και θέλαμε να δώσουμε ένα κίνητρο και στους πολίτες και στα νέα παιδιά να ασχοληθούν με αυτόν τον φυσικό πλούτο της περιοχής μας». Μάλιστα η δράση αυτή έρχεται ως «συνέχεια μίας ακόμη δράσης που διεξάγουμε εδώ και δύο χρόνια με τα σχολεία της Ρόδου. Παίρνουμε παιδιά απ’ όλη τη Ρόδο και τα μεταφέρουμε με οχήματα που μισθώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος σ’ ένα πάρκο κοντά στο αεροδρόμιο του νησιού, όπου φαρμακοποιός μέλος μας τους μιλά για τα φαρμακευτικά φυτά που φύονται στην περιοχή εκείνη, για τις ιδιότητές και την αξία τους. Η προσπάθεια αυτή είχε επίσης πολύ μεγάλη επιτυχία και βέβαια θα συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά».

Σύμφωνα με τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία του ΦΣ Δωδεκανήσου  οι εκπαιδευτικές οι επισκέψεις-δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Άγιος Ανδρέας στην περιοχή Βάρη στο Παραδείσι σε συνεννόηση με σχολικές μονάδες της Ρόδου και σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων είχαν μεγάλη συμμετοχή και μάλιστα παρουσίασαν σημαντική αύξηση τη χρονιά που ολοκληρώθηκε σε σχέση με το προηγούμενο σχολικό έτος.

Συγκεκριμένα, το σχολικό έτος 2017-2018 υπήρξαν οι παρακάτω επισκέψεις:

 

Σύνολα:

Σύνολο μαθητών = 368

Σύνολο σχολείων = 9

Σύνολο εκπαιδευτικών = 41

 

Αντίστοιχα για το σχολικό έτος 2018-2019 οι επισκέψεις ήταν οι εξής:

 

                                                                            

Σύνολα:

 

Σύνολο μαθητών = 578

Σύνολο σχολείων = 14

Σύνολο εκπαιδευτικών = 52

 

Η ανάδειξη αυτού του κοινωνικού προσώπου των φαρμακοποιών είναι ένα διαρκές στοίχημα για τον πρόεδρο του ΦΣ Δωδεκανήσου κ. Φουτούλη και από στοιχεία όπως τα παραπάνω φαίνεται πως είναι ένα στοίχημα που κερδίζεται