NEA

ΕΟΠΥΥ κατά ιδιωτικών κλινικών

ΕΟΠΥΥ κατά ιδιωτικών κλινικών

Έλεγχοι και μεγάλες και ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων.  Έλεγχοι και από ποιόν, το βασικό πρόβλημα αντιτείνουν οι ιδιωτικές κλινικές.

 

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Παραπάνω από 6.000 σελίδες περιλαμβάνονται στην δικογραφία που σχηματίστηκε από τα πορίσματα ελεγκτικών εταιρειών, που ασχολήθηκαν με τον κύκλο εργασιών και τις υποβολές στον ΕΟΠΥΥ, των ιδιωτικών κλινικών για το 2013. Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε από τις 6 ελεγκτικές εταιρείες το 2014 και οι δικηγόροι των 33 ιδιωτικών κλινικών της Αττικής, που έχουν κληθεί από το Πρωτοδικείο Αθηνών για την κατάθεση απολογητικού υπομνήματος σήμερα 15/7/2019, ζήτησαν παράταση.

 

Η νομιμότητα των ελέγχων είναι το βασικό τους επιχείρημα και αντικείμενο αντεγκλήσεων... Ποια ήταν η ειδικότητα των γιατρών που πραγματοποίησαν τους ελέγχους και απέρριψαν περιστατικά που απαιτούν ειδικές ιατρικές γνώσεις; Γιατί αν ήταν γιατροί άλλης ειδικότητας ή πτυχιούχοι άλλων σχολών υγείας, όπως φαρμακοποιοί, κτηνίατροι, με τι κριτήρια και...προσόντα κρίνουν μια ιατρική διάγνωση ή μια νοσηλεία και μάλιστα μετά από χρόνια;  Και όλα αυτά τη στιγμή που τα εν λόγω παραστατικά έχουν την υπογραφή και την έγκριση του εκάστοτε ελεγκτή γιατρού του ΕΟΠΥΥ, σε πραγματικό χρόνο, όταν ο ασθενής δηλαδή ήταν στην διάθεση όποιου ήθελε και έπρεπε να τον εξετάσει ζωντανά...;

 

Ποινικές κυρώσεις αντιμετωπίζουν επίσης ιδιωτικές κλινικές, καθώς αν η περικοπή στο σύνολο των υποβολών του έτους ξεπερνά τις 120.000 ευρώ, αυτόματα θεωρείται κακούργημα και απόπειρα απάτης κατά του Δημοσίου. Αν το ποσό είναι μέχρι 119.000 ευρώ το αδίκημα θεωρείται πλημμέλημα. 

 

«Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ, Γρηγόρης Σαραφιανός, αντί να υπηρετούμε την Υγεία, υπηρετούμε την γραφειοκρατία. Χάνουμε την ουσία των πραγμάτων που είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και η τόνωση των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και των ιδιωτικών κλινικών προς όφελος του ασθενή!».