ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Απόστολος Γενετζάκης, πρόεδρος ΣΥΦΑΚ στο DailyPharmaNews: Σεβόμαστε τους άλλους συνεταιρισμούς

Απόστολος Γενετζάκης, πρόεδρος ΣΥΦΑΚ στο DailyPharmaNews: Σεβόμαστε τους άλλους συνεταιρισμούς

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Θετικά κύλησε για τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Κρήτης ΣΥΦΑΚ  η διαδικασία αλλαγής του καταστατικού του, με αφορμή την οποία  την Πέμπτη 11 Ιουλίου ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Γιάννης Τσικανδυλάκης είχε θέσει μέσω επιστολής του που δημοσιεύτηκε στο DailyPharmaNews ορισμένους προβληματισμούς (δες εδώ) .

Κάνοντας έναν απολογισμό της Γενικής Συνέλευσης η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Ιουλίου και ουσιαστικά απαντώντας στην επιστολή ο πρόεδρος του ΣΥΦΑΚ κ. Απόστολος Γενετζάκης είπε στο DailyPharmaNews ότι «η τοποθέτηση του κ. Τσικανδυλάκη δεν είχε τη λογική της κριτικής αλλά της επισήμανσης ορισμένων ζητημάτων και υπ’ αυτήν την έννοια ήταν χρήσιμη. Δοθήκαν οι διευκρινήσεις, έγινε μία συζήτηση δημοκρατικά και πλατιά και οι συνάδελφοι αποδέχτηκαν τις προτάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου σε σχέση με τις διατάξεις του καταστατικού που έπρεπε να αλλάξουν. Τα καταστατικά μας είναι απαρχαιωμένα. Για να καταλάβετε είχαμε ακόμη δραχμές. Έπρεπε λοιπόν να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και στις αλλαγές που έχουν γίνει στο νομοθετικό πλαίσιο.  Έπρεπε να ενσωματωθούν κάποιοι νόμοι στο καταστατικό μας καθώς η τελευταία φορά που υπήρξε τροποποίηση καταστατικού ήταν στα μέσα της δεκαετίας του ΄80».

Για τον κ. Γενετζάκη η αλλαγή του καταστατικού είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. «Ο Συνεταιρισμός ο δικός μας έχει να παίξει έναν συγκεκριμένο ρόλο και πανελλαδικά καθώς είναι ένας από τους πιο δυνατούς συνεταιρισμούς της χώρας. Χρειαζόμασταν ένα εργαλείο που να υπηρετήσει τους σκοπούς μας που είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού φαρμακείου, δηλαδή να μπορέσουμε με όλα τα μέσα να δίνουμε όλα εκείνα τα εφόδια που χρειάζονται για να μπορέσει το ελληνικό φαρμακείο να επιβιώσει, ειδικά το συνεταιρισμένο».

Ένα από τα καίρια θέματα που απασχόλησαν τη Γενική Συνέλευση ήταν η δυνατότητα συμμετοχής του Συνεταιρισμού στη διαχείριση φαρμακείων που έχουν προβλήματα.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως ανέφερε ο κ. Γενετζάκης είχε έρθει ένας νόμος με πρωτοβουλία της ΟΣΦΕ  που προέβλεπε να μπορούν οι Συνεταιρισμοί να συμμετέχουν στη διαχείριση, εάν τους ζητηθεί από φαρμακοποιούς –κάτι που δεν επιτρεπόταν από τα παλιά καταστατικά- φαρμακείων που έχουν πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος υπήρξε ένας προβληματισμός για το πώς εξασφαλίζεται από πλευράς φαρμακείου ο σεβασμός του Συνεταιρισμού στο υπάρχον ιδιοκτησιακό καθεστώς του φαρμακείου και στη μη αλλαγή του.

Το πρόβλημα ξεπεράστηκε  με το διαχωρισμό του ζητήματος της διαχείρισης –κάτι που γίνεται και τώρα με τη λογιστική κάλυψη των φαρμακείων, το merchandising, τα ζητήματα επιμόρφωσης κτλ-  από το ζήτημα της συμμετοχής, όπου εκεί χρειάζεται να υπάρχει εθελουσίως πρόταση από πλευράς των φαρμακείων που θέλουν τη βοήθεια του Συνεταιρισμού και με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που θα επικυρώνει σε απαρτία αυτή τη διαδικασία.

Το δεύτερο σημαντικό θέμα που τέθηκε ήταν η δυνατότητα του Συνεταιρισμού να δραστηριοποιείται και εκτός της έδρας του..

Ο κ. Γενετζάκης θεωρεί ότι, εφόσον τηρείται ο κανόνας να μην απευθύνεται ο Συνεταιρισμός που δραστηριοποιείται εκτός της έδρας του σε ήδη συνεταιρισμένους σε κάποιον άλλο ΣΥΦΑ φαρμακοποιούς, δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε πρέπει να δημιουργείται καχυποψία μεταξύ των συνεταιρισμών. Μάλιστα μίλησε για το Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Χανίων «που δραστηριοποιείται και παίρνει πελάτες από το Ηράκλειο». Συμπλήρωσε δε ότι «οποιοσδήποτε άλλος Συνεταιρισμός, εάν βοηθούσε στην κατεύθυνση να πάρει από το ιδιωτικό κεφάλαιο και να το μεταφέρει στο συνεταιριστικό, εμείς δεν θα είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Το θέμα για εμάς είναι να μη δημιουργεί κανείς πρόβλημα με τα συνεταιρισμένα μέλη». Σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση αυτού από την πλευρά του ΣΥΦΑΚ ο πρόεδρος του σημειώνει ότι «εμείς για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε το οποιοδήποτε φαρμακείο, ζητάμε υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι συνεταιρισμένος πελάτης». 

Η αλλαγή του καταστατικού έπρεπε να γίνει αλλά αυτό δεν είχε να κάνει ούτε επηρεάζει τους σχεδιασμούς του ΣΥΦΑΚ, ανέφερε ο κ Γενετζάκης. «Η στρατηγική μας είναι δεδομένη. Είμαστε όπως είπα, στην κατεύθυνση ανάπτυξης του Συνεταιρισμού για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα φαρμακεία μας. Η στρατηγική μας αυτή υπήρχε, ξεδιπλώνεται και για το μέλλον, όσο μπορούμε». Σημαντικό τέλος για τον κ. Γενετζάκη είναι το γεγονός ότι «όλες μας οι αποφάσεις –γιατί δεν ήταν μόνο η καταστατική συνέλευση, ήταν και η τακτική συνέλευση που ακολούθησε με τα τρέχοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε π.χ. ισολογισμών κτλ- παρθήκαν είτε ομόφωνα είτε με πλειοψηφίες του 90 και του 95%».