ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Λουράντος: Προς τι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τα ναρκωτικά;

Λουράντος: Προς τι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τα ναρκωτικά;

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ναρκωτικών ουσιών ύστερα από επανειλημμένες αναβολές είναι πλέον γεγονός.

Αυτή τη φορά φαίνεται πως όλα ήταν έτοιμα και έτσι από τη Δευτέρα 15 Ιουλίου τέθηκε σε εφαρμογή στο Σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ) το άρθρο 90 του νόμου 4600/2019 περί ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ναρκωτικών ουσιών.

Όπως ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ «στο ΣΗΣ έχουν ενταχθεί τα φάρμακα τα οποία περιέχουν ναρκωτικές ουσίες που περιλαμβάνονται στους πίνακες Β, Γ και Δ του άρθρου 1 του ν. 3459/2006 και της παρ. 8 του άρθρου 1 του π.δ. 148/2007, είτε αυτά περιλαμβάνονται στη Θετική λίστα φαρμάκων είτε όχι.

Τα ναρκωτικά τα οποία δεν περιλαμβάνονται στη  Θετική λίστα φαρμάκων συνταγογραφούνται αποκλειστικά με εμπορική ονομασία, σε ξεχωριστή συνταγή και ο ασφαλισμένος καταβάλλει το σύνολο της αξίας του φαρμάκου.
Ναρκωτικά που ανήκουν σε διαφορετικούς πίνακες (Β, Γ και Δ) πρέπει να εκδίδονται  σε  ξεχωριστές συνταγές. Τον πίνακα στον οποίο ανήκει το ναρκωτικό μπορείτε να τον δείτε πατώντας το εικονίδιο ‘Πληροφορίες Φαρμάκου’  κατά την “Αναζήτηση Φαρμάκου”.

Για τα ναρκωτικά επιτρέπεται να καταχωρισθεί επαναλαμβανόμενη συνταγή έως και τρίμηνη.

Με την έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής ναρκωτικών δεν απαιτείται συνοδευτική χειρόγραφη συνταγή».

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος ωστόσο με σημερινή ανάρτησή του στο facebook χαρακτηρίζει «για γέλια και για κλάματα» την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για τον νέο τρόπο συνταγογράφησης ναρκωτικών ουσιών και με έγγραφό του ΦΣΑ ζήτησε διευκρινήσεις.

Μιλώντας στο DailyPharmaNews ο κ. Λουράντος διευκρίνισε ότι όταν μιλά για ευθύνες του υπουργείου Υγείας δεν αναφέρεται μόνο στη νέα ηγεσία. «Όλη η κατάσταση είναι για γέλια και για κλάματα. Όταν κάποιος λέει ότι επίκειται νέος τρόπος συνταγογράφησης κάποιου προϊόντος και πολύ περισσότερο μίας σημαντικής κατηγορίας φαρμάκων, όπως τα ναρκωτικά πρέπει να είναι έτοιμος. Δεν βγάζεις το νόμο εάν δεν είσαι έτοιμος. Ετοιμάζεσαι και βγάζεις το νόμο. Αυτοί (σ.σ. η προηγούμενη ηγεσία) έβγαλαν το νόμο χωρίς να είναι έτοιμοι να τον εφαρμόσουν. Έδωσαν μία παράταση και διαπίστωσαν ότι και τότε δεν ήταν έτοιμοι και έδωσαν μία δεύτερη παράταση. Όπως όμως είδαμε από την ενημέρωση που μας έστειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και εδώ είναι πλέον ζήτημα και για τη νέα ηγεσία, φαίνεται ότι και πάλι υπάρχουν προβλήματα».

Στην ανάρτησή του αναφέρει συγκεκριμένα ότι μετά από αναβολή στην αναβολή πλέον ισχύουν τα κάτωθι:

1) Καταργούνται όλες οι χειρόγραφες συνταγές από την 15η Ιουλίου, είτε αφορούν απλές, μονόγραμμες ή δίγραμμες.

2) Ισχύουν πλέον οι ηλεκτρονικές συνταγές που εκδίδονται από τον γιατρό, ο οποίος θα κρατά, μαζί με τον φαρμακοποιό αντίγραφο, φυλασσόμενο επί τριετία.

3) Για κάθε φάρμακο που δεν περιλαμβάνεται στον ίδιο πίνακα ναρκωτικών φαρμάκων (Β, Γ και Δ), εκδίδεται διαφορετική συνταγή (σε δουλειά να βρισκόμαστε).

4) Για τον πίνακα ΓΣ (Lonarid, lonalgal, sival κλπ) δεν υπάρχει καμία ενημέρωση (προφανώς το ξέχασαν). Εφόσον οι απλές, δίγραμμες και μονόγραμμες συνταγές καταργήθηκαν, αυτά τα πολύ σημαντικά φάρμακα ή θα δίνονται ελεύθερα, ή ... καθόλου!

5) Δεν υπάρχει ενημέρωση για τις συνταγές που ήδη έχουν συνταγογραφηθεί πριν την 15η Ιουλίου και θα εκτελεστούν στο επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με την κοινή λογική, οι συνταγές ισχύουν και θα εκτελεστούν κανονικά. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η νέα διάταξη αφορά συνταγογράφηση και όχι εκτέλεση.

6) Δεδομένου ότι πλέον όλα είναι καταγεγραμμένα ηλεκτρονικά, τα στοιχεία αυτά αντλούνται ανά πάσα ώρα και στιγμή, άρα είναι αυτόνοητο ότι μπορούν να μην καταγράφονται στο ειδικό βιβλίο.

Για τον κ. Λουράντο, όπως είπε στο DailyPharmaNews αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητο να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις σε δύο ζητήματα τα οποία έθεσε με έγγραφο που απέστειλε σήμερα το πρωί στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου.

Το έγγραφο του ΦΣΑ αναφέρει:

«Σε συνέχεια  ανακοίνωσης της ΗΔΙΚΑ με τίτλο «Συνταγογράφηση ναρκωτικών ουσιών»  που έθεσε σε εφαρμογή το άρθρο 90 του ν.4600/2019,  επανερχόμαστε  σε ερωτήματα  που προέκυψαν από την εφαρμογή του νόμου, και τα οποία ακόμη δεν έχουν απαντηθεί.

 1.- Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε τι ισχύει για τα κωδεϊνούχα, που ανήκουν στην κατηγορία ΓΣ και τα οποία σύμφωνα με την  υπ’ αριθ. ΔΥΓ3γ/86706 απόφαση του Υπουργείου Υγείας  (ΦΕΚ 2220/30-10-2008)  η συνταγή θα πρέπει να συνοδεύεται με το αντίστοιχο πρότυπο ειδικής συνταγής ναρκωτικών (απλή, μονόγραμμη, δίγραμμη) πρότυπα συνταγών που ο ν.4600/2019 έχει καταργήσει.

2.- Επίσης ενημερώστε μας πώς θα εφαρμόζεται πλέον η παρ. γ. του άρθρου 3 του Π.Δ. 312/92 σύμφωνα με την οποία τα φαρμακεία θα πρέπει να τηρούν βιβλίο αντιγραφής  συνταγών στο οποίο θα αντιγράφονται αυθημερόν οι ειδικές συνταγές ναρκωτικών (δίγραμμες συνταγές)».

Αναμένοντας τις διευκρινήσεις σας, ώστε να ενημερώσουμε άμεσα τα μέλη μας».

Η απάντηση από το υπουργείο Υγείας με τίτλο «Διευκρινίσεις σχετικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ναρκωτικών» ήρθε άμεσα.

«Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου σας, διευκρινίζεται ότι:

  1. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση όλων των ναρκωτικών ουσιών (συμπεριλαμβανομένης της κωδεϊνης), είναι υποχρεωτική ανεξαρτήτως ποσότητας ή περιεκτικότητας.
  2. Τα φαρμακεία θα πρέπει να καταχωρούν στο βιβλίο αντιγραφής συνταγών τις ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ.
  3. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ναρκωτικών θα γίνεται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, είτε με τη χρήση του ΑΜΚΑ είτε με τη χρήση του αριθμού ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας), όπως γίνεται έως σήμερα για όλα τα συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Ο κ. Λουράντος θεωρεί ότι έτσι όπως πάει να αλλάξει τον τρόπο συνταγογράφησης των ναρκωτικών το υπουργείο τελικά αντί να μειώσει, θα αυξήσει τη γραφειοκρατία και τελικά αναρωτιέται «τι νόημα έχει τελικά η μετάβαση σ’ έναν ηλεκτρονικό τρόπο συνταγογράφησης όταν ο φαρμακοποιός χρειάζεται να κρατά χειρόγραφα και να τα καταχωρεί και να τα αποθηκεύει για τρία χρόνια; Εφόσον είναι ηλεκτρονικό γιατί να το αποθηκεύσω; Εκεί που θέλαμε ένα χαρτί για όλα τώρα θέλουμε για κάθε κατηγορία και ξεχωριστό χαρτί. Τι θα κάνουμε; Θα γεμίσουμε το φαρμακείο μας με χαρτιά για τρία χρόνια τη στιγμή που έχουμε ηλεκτρονικά συστήματα; Ακόμη και ο γιατρός που μέχρι τώρα δεν κρατούσε αντίγραφο, τώρα πλέον πρέπει να κρατάει Κρατάμε αρχείο συνταγών του ΕΟΠΥΥ; Γιατί να κρατάμε γι’ αυτό;»  

Για τον κ. Λουράντο το πρόβλημα είναι ότι πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν υπήρξε σωστή προετοιμασία, δεν υπήρξε σωστή ενημέρωση, εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα για διευκρίνιση παρά τις αναβολές εφαρμογής της νέας νομοθεσίας και τελικά δεν μειώνει το πρόβλημα της συσσώρευσης χαρτούρας στο φαρμακείο και ταλαιπωρίας του φαρμακοποιού

Και καταλήγει: «Όταν αλλάζει κανείς κάτι, το αλλάζει προς το καλύτερο. Δεν αλλάζει απλώς για να πει ότι άλλαξε. Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν χρειάζεται να κρατιέται πλέον κανένα αντίγραφο. Αυτή είναι η ουσία του θέματος και η σωστή προσέγγισή του. Όταν θέλεις να φτιάξεις ένα περιβάλλον καινούργιο, το φτιάχνεις έτσι ώστε να εξυπηρετεί, στην προκριμένη περίπτωση γιατρούς και φαρμακοποιούς. Δεν αφήνεις το παλιό περιβάλλον και βάζεις νέα τεχνική για το παλιό περιβάλλον Αλλιώς μιλάμε για προχειρότητα και ηλιθιότητα, θα’ λέγα».