NEA

Γ.Ν. Σάμου: Με απόφαση του υπουργού Υγείας, προσωρινή λύση στην έλλειψη παιδιάτρου

Γ.Ν. Σάμου: Με απόφαση του υπουργού Υγείας, προσωρινή λύση στην έλλειψη παιδιάτρου

Λύση –έστω και προσωρινή– για το κενό Παιδιάτρου στο Νοσοκομείο Σάμου μετά τις χτεσινές ανακοινώσεις της ΠΟΕΔΗΝ ότι από την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019 βρίσκονται χωρίς παιδιατρική κάλυψη τα νοσηλευόμενα παιδάκια, τα χειρουργεία παιδιών και η μαιευτική κλινική.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, «με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, έχει μετακινηθεί από εχθές, Τρίτη 16 Ιουλίου 2019, ο Διευθυντής Παιδιατρικής του Κέντρου Υγείας Καρλοβασίου Σάμου στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του παιδιατρικού τμήματός του.

Η μετακίνηση θα διαρκέσει μέχρι και τις 19 Ιουλίου, οπότε και θα επιστρέψει η παιδίατρος του Νοσοκομείου από την άδειά της».

Να υπενθυμίσουμε ότι στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων – ΠΟΕΔΗΝ εξηγούσε ότι το κενό Παιδιάτρου προέκυψε «λόγω άδειας της μοναδικής Παιδιάτρου», η οποία όπως διευκρινίζεται «δουλεύει 8 μήνες νυχθημερόν».

Άρα, με την επιστροφή της Παιδιάτρου δεν μπορούμε να μιλήσουμε για επάνοδο στην ομαλότητα για το ΓΝ Σάμου.

Περιγράφοντας τις δυσκολίες στη συγκεκριμένη δομή Υγείας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «.. το Νοσοκομείο της Σάμου εξυπηρετεί 30.000 πληθυσμό, 4.000 μετανάστες – πρόσφυγες και το καλοκαίρι χιλιάδες παραθεριστές.
Το Νοσοκομείο έχει μείνει με μια Παιδίατρο εδώ και 8 μήνες, η οποία εφημερεύει κάθε ημέρα, χωρίς να της χορηγούνται ρεπό και άδειες. Το Νοσοκομείο έχει κενές τις τρεις οργανικές θέσεις Παιδιάτρων που διαθέτει στον οργανισμό του και η μία Παιδίατρος που υπηρετεί είναι με μετακίνηση από το ΚΕΦΥΑΠ. Το Νοσοκομείο διαθέτει Παιδιατρική κλινική 9 κλινών και η Παιδίατρος προσφέρει υπηρεσίες σε χειρουργεία παίδων και τη μαιευτική κλινική (με υψηλό αριθμό τοκετών).
Από την περασμένη Παρασκευή 12/7/2019 το Νοσοκομείο έμεινε χωρίς Παιδίατρο παρότι νοσηλεύονται 9 παιδάκια στην παιδιατρική κλινική και είναι απαραίτητη η υπηρεσία της στη μαιευτική κλινική (τοκετός) και τα χειρουργεία των παιδιών. Πήρε άδεια γιατί η μητέρα της νοσηλεύεται με σοβαρό πρόβλημα υγείας σε νοσοκομείο της Αττικής.
Επανειλημμένως έχει αναδειχθεί το πρόβλημα χωρίς όμως να έχει επιλυθεί. 
8 μήνες εργάζεται η Παιδίατρος χωρίς διακοπή για ξεκούραση. Έχει ξεπεράσει τα όριά της όπως χαρακτηριστικά μας είπε. Άμεσα ο Υπουργός Υγείας πρέπει να δώσει λύση.
Κινδυνεύουν τα παιδάκια που βρίσκονται στο νησί!!!».

Μέχρι τώρα, στη μία εβδομάδα της θητείας του ο κ. Κικίλιας έχει κληθεί και έχει δώσει λύσεις σε ανάλογες περιπτώσεις, αρχής γενομένης από το Νοσοκομείο Λήμνου. Σαν ντόμινο, όμως, πέφτουν καθημερινά πάνω του δεκάδες καταγγελίες για ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, χωρίς να υπολογίσουμε την έλλειψη ΜΕΘ και ΜΑΦ, τις κτιριακές υποδομές που σε πολλά είναι σαθρές και τη συντήρηση ή αλλαγή μηχανημάτων που είναι γνωστό σε όλους ότι αποτελεί ακόμα ένα μεγάλο «αγκάθι» στην ομαλή λειτουργία ακόμα και κεντρικών δομών Υγείας της χώρας μας και σύντομα θα κληθεί να δώσει και εκεί απάντηση. Δίνοντας μεμονωμένες λύσεις (Νοσοκομείο Λήμνου) ή προσωρινή ανακούφιση (Νοσοκομείο Σάμου) δεν επιλύεται το πρόβλημα, ούτε καν μπαλώνεται τόσο τεράστιο που είναι…

Χρειάζεται σωστός και σοβαρός σχεδιασμός για τις άμεσες προσλήψεις του πραγματικά απαραίτητου ιατρονοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, κάτι που προϋποθέτει γενναία αύξηση των κονδυλίων για την Υγεία, σωστή επάνδρωση των ΜΕΘ, συντήρηση και αντικατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων μας, και πολλά ακόμα για να αρχίσει να μεταβάλλεται «από υπουργείο της απελπισίας σε υπουργείο της ελπίδας», όπως υποσχέθηκε χτες ο πρωθυπουργός».