NEA

Πρόοδος στην υγεία της χώρας, συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση

Πρόοδος στην υγεία της χώρας, συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα μας Declan Costello, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, στην ενότητα «Συστήματα υγείας και ανάπτυξη στην Ευρώπη», απομένουν 3 θέματα στη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση τα οποία είναι:

  • Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν θεσμοθετηθεί για την ενίσχυση της διείσδυσης των γενοσήμων, τα διαγνωστικά πρωτόκολλα και οι κεντρικές προμήθειες 
  • η εξισορρόπηση του clawback, 
  • η αύξηση των δημοσίων δαπανών για την υγεία, καθώς στην Ελλάδα, το ποσοστό έχει πέσει πολύ χαμηλά σε σχέση με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας είπε μιλώντας στην ίδια ενότητα του συνεδρίου «ό,τι και να πω σήμερα, δεν έχει καμία σημασία, αν αυτό δεν έρθει να «κουμπώσει» με μετρήσιμα αποτελέσματα και εφαρμόσιμη πολιτική».

Χαρακτήρισε δε πρωταρχικό ζήτημα την εξάλειψη των «ουρών της ντροπής» στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, λέγοντας πως στόχος είναι να φτάνει στην κλινική το φάρμακο που πρέπει να χορηγηθεί εκεί ή «το χάπι στο σπίτι».

Επίσης έθεσε ως προτεραιότητα την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για να αποφεύγουν οι ασθενείς το νοσοκομείο με το πρώτο πρόβλημα, ενώ χαρακτήρισε ως κομβικό ζήτημα τη συμβολή όλων των φορέων στην προσπάθεια βελτίωσης του συστήματος υγείας. Και βέβαια υποσχέθηκε σύνδεση των rebate και clawback με τις επενδύσεις αν μεταφραστεί σε νέες θέσεις στην αγορά εργασίας και σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια ή αποτρέψει το brain drain, χαρακτηρίζοντας τα ενδεχόμενα αυτά, «μικρές νίκες».

Επίσης έκανε λόγο για αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας καθώς και σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα με τα Πανεπιστήμια και σημείωσε ότι με «επιδόματα της φτώχειας» ή με stage, δεν υπάρχει ελπίδα στη νέα γενιά.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, τόνισε ότι διανύουμε περίοδο συρρίκνωσης, με δραστική μείωση του ΑΕΠ, ανεργία στο 30% και αν δεν υπάρξει η υποσχόμενη ανάπτυξη του 4%, δεν υπάρχει περίπτωση ανάκαμψης με τη γήρανση και μείωση του πληθυσμού και τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη επιλογή για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και επενδύσεις, με οριζόντια μέτρα που θα περιλαμβάνουν μείωση φορολογίας και εργοδοτικών εισφορών, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως πάταξη γραφειοκρατίας, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, κ.ά.

Ο κ. Τρύφων αποκάλυψε ότι οι εταιρίες υφίστανται εξοντωτική φορολόγηση, άμεσα με 29% και επιπλέον 40% rebate και clawback.

Και πρότεινε συμψηφισμό του clawback με παραγωγικές επενδύσεις και δαπάνες R&D και καθιέρωση ανώτατου ποσοστού, με συνυπευθυνότητα φαρμακοβιομηχανίας – πολιτείας, προϋποθέσεις που αν εφαρμοστούν μπορούν να φέρουν επενδύσεις της τάξης των 500 εκ. ευρώ.