ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Αναπάντητα ερωτήματα άφησε η συνάντηση ΠΦΣ - ΗΔΙΚΑ σχετικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ναρκωτικών

Αναπάντητα ερωτήματα άφησε η συνάντηση ΠΦΣ - ΗΔΙΚΑ σχετικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ναρκωτικών

Ως έναν βαθμό φαίνεται να ρυθμίζονται επί του παρόντος τουλάχιστον τα θέματα που άνοιξε η εφαρμογή του άρθρου 90 του Ν.4600/2019 περί ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ναρκωτικών ουσιών ύστερα από τη συνάντηση που είχε ο ΠΦΣ με την ΗΔΙΚΑ την Τετάρτη 17 Ιουλίου.

Όπως παραδέχεται και η διοίκηση του ΠΦΣ στην ανακοίνωσή της «παρουσιάζει πολλά ζητήματα» που θα ξεκαθαριστούν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έχει ζητήσει να έχει άμεσα με τον νέο Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.

Η ανακοίνωση του ΠΦΣ αναφέρει τα εξής:

 

Μετά από σημερινή (σ.σ. 17/7) συνάντηση κλιμακίου του Π.Φ.Σ. με στελέχη της ΗΔΙΚΑ σας ενημερώνουμε τα κάτωθι που αφορούν στην εφαρμογή του νέου νόμου περί συνταγογράφησης Ναρκωτικών:

1)  Όσες συνταγές  εκδίδονται με την αναγραφή της νέας ένδειξης «Ειδική   συνταγή ναρκωτικών» εκτελούνται ως εξής:

α)  Δεν  απαιτούν συνοδευτικά έγγραφα  π.χ. (μονόγραμμη – δίγραμμη), οι οποίες με τον 4600/2019 καταργήθηκαν.

β)  Εκτυπώνουμε αντίγραφο της συνταγής το οποίο φυλάσσουμε επί τριετία από την καταχώρηση της, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

γ) Εάν πρόκειται για φάρμακα που απαιτούσαν δίγραμμη θεωρημένη από Νομαρχία τότε καταχωρούμε αυτά τα φάρμακα στο Ειδικό Βιβλίο Ναρκωτικών, κατά τα γνωστά.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Για παράδειγμα, στα κωδεινούχα για τα οποία άλλαζε ο τύπος συνταγής ανάλογα την  συνολική περιεκτικότητα ανά συνταγή –μέχρι 200 mg απλή ιατρική συνταγή,  άνω τωv 400 mg δίγραμμη θεωρημένη– θα πρέπει ο εκτελών φαρμακοποιός να καταχωρήσει την συνταγή στο Ειδικό Βιβλίο Ναρκωτικών, όπου απαιτείται.

δ)  Εκτελούνται κανονικά ανεξαρτήτως εάν συμπεριλαμβάνουν τυχόν άλλα φάρμακα πλην Ναρκωτικών .

ε) Ο νέος τύπος Ειδικής Συνταγής Ναρκωτικών περιλαμβάνει όλους τους γνωστούς πίνακες Ναρκωτικών Ουσιών.

στ)   Υπάρχουν Ναρκωτικά σκευάσματα της Αρνητικής Λίστας.  Αυτά θα εκδίδονται και θα εκτελούνται με 100% συμμετοχή.  Θα αναφέρουν επάνω το ταμείο του Ασφαλισμένου (π.χ. ΙΚΑ , ΤΕΒΕ κ.λ.π.) ΑΛΛΑ  θα αποθηκεύονται στα προγράμματά μας ως ελεύθερη πώληση (χωρίς Ταμείο).

2) Όσες συνταγές έχουν εκδοθεί με τον παλιό τρόπο και αναγράφουν στο κάτω μέρος «Απαιτούνται συνοδευτικά έγγραφα», είτε πρόκειται για συνταγές που έχουν εκδοθεί πρίν την εφαρμογή του νέου συστήματος , είτε πρόκειται για επαναλαμβανόμενες αυτές θα εκτελούνται  φυλάσσοντας  την συνοδευτική κόκκινη συνταγή κατά τα γνωστά.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

 

Σύντομα θα αποτυπώνεται πάνω στην εκτέλεση  η ταξινόμηση των ναρκωτικών που περιλαμβάνονται σε κάθε συνταγή (π.χ. Πίνακας Β,Γ,ΓΣ,Δ), αφού πρέπει κάθε συνταγή να περιέχει σκευάσματα ΜΟΝΟ του ιδίου πίνακα. Έτσι οι φαρμακοποιοί θα ταξινομούν πιο εύκολα τις  φυλασσόμενες συνταγές τους.

Από την συνάντηση με την ΗΔΙΚΑ διευκρινίστηκε ότι δεν έχει προβλεφθεί η ειδική συνταγή ναρκωτικών για:

α)  Ελεύθερη πώληση εκτός Ταμείου.

β)  Ταμείων εκτός ΗΔΙΚΑ (π.χ. Στρατός, Εθνική)

γ)  Πολίτες εκτός Ε.Ε. που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΕΚΑΑ.

 

  • Καταργήθηκαν οι αποφάσεις Νομαρχίας .
  • Οι κτηνίατροι συνταγογραφούν ναρκωτικά στο ΑΜΚΑ του ιδιοκτήτη του ζώου.

 Σας ενημερώνουμε ότι η εφαρμογή του Νέου Νόμου παρουσιάζει πολλά ζητήματα, για τα οποία θα σας ενημερώσουμε μετά από άμεση συνάντηση που ζητήσαμε με το Υπουργείο Υγείας.

 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το θέμα έχει προκαλέσει μία αναστάτωση στο χώρο των φαρμακοποιών.

Με επιστολή που έστειλε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο -και με κοινοποίηση προς το Τμήμα Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας- την Τετάρτη 17 Ιουλίου -λίγο πριν τη συνάντηση με την ΗΔΙΚΑ- έθεσε έξι συγκεκριμένα ερωτήματα,

Η επιστολή ανέφερε:

Σε συνέχεια της εφαρμογής του άρθρου 90 του Ν.4600/2019 περί ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ναρκωτικών ουσιών και της επικείμενης συνάντησής σας με την ΗΔΙΚΑ, παρακαλούμε όπως μας διευκρινίσετε τι ισχύει σχετικά με την έκδοση συνταγών ναρκωτικών ουσιών στις παρακάτω περιπτώσεις:

 

  1. Συνταγογράφηση κατ΄ οίκον
  2. Συνταγογράφηση εκτός ΕΟΠΥΥ (Συνταγογράφηση εκτός ασφαλιστικών ταμείων ή ταμείων μη ενταγμένων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση)
  3. Συνταγογράφηση ιατρών που δεν είναι ενταγμένοι στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ
  4. Συνταγογράφηση σε ασθενείς που δεν έχουν ΑΜΚΑ (αφορά περιπτώσεις τουριστών)
  5. Νεοϊδρυόμενων φαρμακείων έως ότου τους δοθεί κωδικός ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
  6. Τι ισχύει με τα φάρμακα που ανήκουν στον πίνακα ΓΣ (sival b, lonarid-Ν κτλ).

 

Φαίνεται πως από τα έξι αυτά ερωτήματα τα τρία –συγκεκριμένα το πρώτο, το τρίτο και πέμπτο- εξακολουθούν να μένουν αναπάντητα.