NEA

Ιατρική εκπαίδευση: Ένα ακόμα κουβάρι της Υγείας που χρειάζεται...ξεμπέρδεμα

Ιατρική εκπαίδευση: Ένα ακόμα κουβάρι της Υγείας που χρειάζεται...ξεμπέρδεμα

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Η εξειδίκευση των νέων γιατρών έχει αποτελέσει πολλάκις αντικείμενο μεταρρυθμίσεων που προκαλούν αντεγκλήσεις και προβλήματα στην ιατρική κοινότητα... Τελευταία όμως, με την προηγούμενη ηγεσία του ΥΥΚΑ, η ένταση κορυφώθηκε με αποτέλεσμα ακόμα και δυνάμεις της Αριστεράς να αντιδρούν στα όσα επιχειρούσαν από το υπουργείο και το ΚΕΣΥ στην ιατρική εκπαίδευση.

 

Όπως αναφέρουν από το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, «οι ιδιοτελείς μεθοδεύσεις της ηγεσίας του ΚΕΣΥ τις οποίες έσπευδε να «νομοθετήσει» σε ΦΕΚ η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είχαν αποκαλυφθεί συντριπτικά και καταγέλαστα με τις απαράδεκτες ρυθμίσεις περί Οφθαλμολογίας, Γαστρεντερολογίας, Αναισθησιολογίας, Παιδοψυχιατρικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής. Κατηγοριοποίηση των «εκπαιδευτικών κέντρων» σε Α, Β, Γ κλπ. «επίπεδα» με τρόπο που καμία απολύτως σχέση δεν είχε με «εκπαιδευτικά κριτήρια» αλλά εξυπηρετούσε τις επιδιώξεις συγκεκριμένων κυκλωμάτων, κυρίως μεγαλοκαθηγητικών.  Αντιμετώπιση των ειδικευόμενων γιατρών ως αντικείμενα λάντζας και εκμετάλλευσης.  Διάλυση (στην πράξη) τμημάτων μεγάλων νοσοκομείων του ΕΣΥ.  Παραπέρα εκδίωξη των νέων πτυχιούχων ιατρικής προς το εξωτερικό».

 

Πάντως, μετά τις καταγγελίες των εκπροσώπων του Κινήματος οι οποίες είχαν υιοθετηθεί από τα συνδικαλιστικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ και Ενώσεις) και μετά τον σάλο που προκλήθηκε ιδιαίτερα στην Οφθαλμολογία «(όπου οι «φωστήρες» είχαν προκόψει να προβλέψουν πως οι «ρυθμίσεις» έχουν άμεση εφαρμογή, δηλαδή και όσον αφορά τους ήδη υπηρετούντες ειδικευόμενους)», το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε στις 20/6/19 πως ακυρώνονται οι διατάξεις εκείνες που ανέφεραν συγκεκριμένη και ονομαστική κατηγοριοποίηση των «εκπαιδευτικών κέντρων».

 

Όμως παραμένουν οι λοιπές διατάξεις, και μάλιστα τις τελευταίες μέρες πριν τις πρόσφατες εκλογές δημοσιεύτηκαν και άλλα ΦΕΚ στην ίδια λογική (Γενική Χειρουργική, Παθολογία, Πυρηνική Ιατρική, Βιοπαθολογία, Φυσική Ιατρική – Αποκατάσταση κ.λπ.).

 

Επισημαίνουν από το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή:

«Έστω λοιπόν και αν έχει βγει από την μέση σε όλες τις ειδικότητες η συγκεκριμένη ονομαστική «κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών κέντρων» παραμένει το βασικό πλαίσιο (π.χ. στην Γενική Χειρουργική logbook, υποχρεωτική παρακολούθηση συνεδρίων κ.λπ.) το οποίο στην πράξη απλά «ενοχοποιεί» τον ίδιο τον ειδικευόμενο για τυχόν ελλιπή εκπαίδευσή του και καθόλου δεν εξασφαλίζει την ουσία, δηλαδή ισότιμη και ουσιαστική ιατρική εκπαίδευση στην ειδικότητα στα πλαίσια ενός πραγματικά δημόσιου συστήματος που θα παρέχει σύγχρονη, καθολική, δωρεάν περίθαλψη σε όλον τον πληθυσμό. Το πλαίσιο αυτό αφήνει ορθάνοιχτο τον δρόμο για τα ιδιοτελή «παιχνιδάκια» αυθαίρετης «κατηγοριοποίησης» των τμημάτων όπως ήδη επιχειρήθηκε να γίνει με τις πιο πάνω αναφερόμενες  5 ειδικότητες (Οφθαλμολογία, Γαστρεντερολογία, Αναισθησιολογία, Παιδοψυχιατρική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική).

 

Το νοσοκομειακό κίνημα, η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις της πρέπει άμεσα να απαιτήσουν την κατάργηση του συνόλου όλων αυτών των «αμαρτωλών» ΦΕΚ. Να οργανώσουν τον διεκδικητικό αγώνα των νέων γιατρών αλλά και όλων των νοσοκομειακών γιατρών για ουσιαστική ιατρική εκπαίδευση».