NEA

Μέτρα ανακούφισης για τους καρκινοπαθείς αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο

Μέτρα ανακούφισης για τους καρκινοπαθείς αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο

Μέτρα ανακούφισης των χιλιάδων καρκινοπαθών αναμένεται να περιλαμβάνονται στις προγραμματικές δηλώσεις της ηγεσία του υπουργείου Υγείας που θα γίνουν την Κυριακή. Άλλα "καυτά" θέματα που θα αναφερθούν είναι η ΠΦΥ, η σύμπραξη Δημοσίου με τους ιδιώτες γιατρούς, βελτιώσεις στην πολιτική για το Φάρμακο και στήριξη των νοσοκομείων με αλλαγές ακόμα και στο τρόπο διοίκησης.

Σε ό,τι αφορά τους καρκινοπαθείς, προωθείται η δημιουργία μεγάλων κέντρων ακτινοθεραπείας σε χώρους δημόσιων νοσοκομείων, καθώς και αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.

Ίσως μάλιστα να δημιουργηθεί χώρος περίθαλψης σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής, όπου θα τοποθετηθούν γραμμικοί επιταχυντές.

Τα εγχείρημα μπορεί να υποστηριχθεί από τη δωρεά 12 γραμμικών επιταχυντών από το ΙΣΝ αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένες μονάδες, το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να συνεργαστεί με ιδιωτικές, από τις οποίες θα "αγοράζει" ακτινοθεραπείες.

Εξάλλου, θα επιχειρηθεί η χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ), για τα οποία οι ασθενείς υποχρεώνονται σήμερα σε πολύωρες αναμονές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Μεταξύ των μέτρων που έχουν προταθεί, είναι η αποστολή των φαρμάκων στα σπίτια των ασθενών.

Νοσοκομεία

Κατά τη συζήτηση των προγραμματικών θέσεων της Κυβέρνησης στη Βουλή, αναμένεται να αναφερθούν κσι αλλαγές στο τρόπο διοίκησης των δημόσιων νοσοκομείων, με την εισαγωγή μοντέλων ιδιωτικού τομέα.

Ανοικτό επίσης παραμένει και το θέμα συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς, στο πλαίσιο βελτίωσης της απόδοσης των δημόσιων δομών φροντίδας.

Θα αναγγελθούν εξάλλου προσλήψεις περίπου 2.500 νοσηλευτών στο ΕΣΥ, καθώς και στην ελεύθερη επιλογή οικογενειακού γιατρού από τους  πολίτες.

Όπως προβλέπεται στο σχεδιασμό της νέας ηγεσίας, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα παρέχεται σε πρώτο βαθμό στην περιοχή τους από τους ιδιώτες γιατρούς, πριν φθάσουν στα νοσοκομεία.

Με την πολυεπίπεδη σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, από όπου θα αγοράζονται υπηρεσίες υγείας θα ωφεληθούν οι πολίτες χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά.

Με την ίδια φιλοσοφία εξάλλου θα μειωθούν οι συμμετοχές στην αγορά φαρμάκων, και θα διευκολυνθούν οι εισαγωγές νέων καινοτόμων φαρμάκων!

Τέλος την Κυριακή θα αναδείξουν και τα κίνητρα που θα δοθούν στους ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να συμβάλουν με τις υπηρεσίες τους.