ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Φαρμακοποιοί Αττικής για την εφαρμογή του νέου νόμου για τα ναρκωτικά: Όπου δεν υπάρχει πρόβλεψη, να στέλνετε τους πολίτες στο υπ. Υγείας

Φαρμακοποιοί Αττικής για την εφαρμογή του νέου νόμου για τα ναρκωτικά: Όπου δεν υπάρχει πρόβλεψη, να στέλνετε τους πολίτες στο υπ. Υγείας

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο


Με έγγραφό που στέλνει προς όλους τους φαρμακοποιούς – μέλη του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, αφού διαμαρτύρεται ότι υπάρχουν ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του νέου νόμου για τη χορήγηση των ναρκωτικών που έχουν μείνει χωρίς απάντηση από το Υπουργείο Υγείας, δίνει οδηγίες με βάση τις διαθέσιμες μέχρι στιγμής πληροφορίες.

Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις εκείνες που παραμένουν σε εκκρεμότητα απευθύνει στους φαρμακοποιούς – μέλη του Συλλόγου μία οδηγία που ουσιαστικά απαντά στη μέχρι στιγμής -όπως ουσιαστικά λέει- αδιαφορία του υπουργείου καλώντας τους να δείχνουν αυτό το έγγραφο στους ασθενείς που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και να τους παραπέμπουν στο… υπουργείο.

Συνιστά δε στους φαρμακοποιούς να είναι προσεκτικοί στον τρόπο που χειρίζονται αδιευκρίνιστα θέματα και να μην παίρνουν πρωτοβουλίες μέχρι να υπάρξει επίσημη διευκρινιστική εγκύκλιος καθώς μπορεί να αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα για το φαρμακείο τους εάν εμπιστευθούν «προσωπικές εκτιμήσεις και διευκρινήσεις μη αρμοδίων ή ήμι-αρμοδίων».  

 

Η ανακοίνωση του ΦΣΑ αναφέρει τα εξής:

 

Με βάση τον ν.4600/2019 και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ουδεμία διευκρίνιση εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας έχουμε, σας παραθέτουμε ακριβώς το πότε μπορείτε να χορηγείτε ναρκωτικά και με ποιες προϋποθέσεις:

 

1.- Από 15/7/2019 και μετά - ημέρα εφαρμογής του νόμου - καταργούνται όλες οι απλές, μονάγραμμες & δίγραμμες συνταγές που απαιτούνταν για την χορήγηση αυτών των φαρμάκων και φυλάσσονταν στο φαρμακείο μας επί τριετία.

 

2.- Για τις μέχρι 14/7/2019 συνταγογραφηθείσες συνταγές από τους γιατρούς είτε αφορούν επαναλαμβανόμενες είτε όχι, ισχύουν οι συνοδευτικές που ίσχυαν μέχρι τότε. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι ο εν λόγω νόμος δεν αφορά εκτέλεση συνταγών

 

3.- Από 15/7/2019 ισχύουν οι ηλεκτρονικές συνταγές οι οποίες φέρουν την σήμανση «ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ».

 

4.- Η συνταγή αυτή οφείλει να έχει μόνο ναρκωτικά φάρμακα, και μάλιστα της ίδιας κατηγορίας. Δεν γίνεται να αναγράφονται στην ίδια συνταγή ναρκωτικά διαφορετικών κατηγοριών π.χ. zanax και lonarid.

 

5.- Οι συνταγές αυτές φυλάσσονται επί τριετία. Εάν η συνταγή αφορά ασφαλιστικό ταμείο, τότε κατά την εκτέλεσή της την εκτυπώνεται δύο φορές, υπογράφει και στα δύο φύλλα ο ασφαλισμένος ώστε το ένα το υποβάλλετε στο ταμείο και το άλλο να φυλάξετε στο φαρμακείο.

 

6.- Όσον αφορά τους κτηνιάτρους, η παράγραφος δ.) του Π.Δ. 148/2007 παρέμεινε σε ισχύ, και ως εκ τούτου, ισχύει ότι ίσχυε μέχρι σήμερα, δηλαδή : «…δ.) η συνταγή ναρκωτικών που εκδίδεται από κτηνίατρο αναγράφει ευανάγνωστα το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του ιδιοκτήτη του νοσηλευόμενου ζώου και το είδος του ζώου».

 

7.- Σύμφωνα με τον νόμο καταργείται η διάθεση ειδικών σκευασμάτων που περιέχουν τις ουσίες δεξτροπροποξυφαίνη, μεθυλοφαινιδάτη και πενταζοκίνη, με απόφαση Νομαρχίας.

 

Όσον αφορά αυτό που ελέχθη ότι δεν έχει προβλεφθεί η ειδική συνταγή ναρκωτικών για ελεύθερη πώληση, ταμείων εκτός ΗΔΙΚΑ, και για πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και για πολίτες χωρίς ΑΜΚΑ αυτό αφορά αποκλειστικά και μόνο το Υπουργείο και καλό θα είναι σε αυτούς οι οποίοι έρχονται στα φαρμακεία σας για να προμηθευτούν τα φάρμακα ανάγκης για συνταγές παλαιού τύπου που έχουν καταργηθεί ή ανήκουν σε κατηγορία ασθενών για τους οποίους δεν έχει προβλεφθεί διαδικασία, να τους δείχνετε την παρούσα ανακοίνωση και να τους παραπέμπετε στο Υπουργείο το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί στις επείγουσες κλήσεις μας για διευκρινήσεις μας.

 

Συνάδελφοι, μέχρις ότου εκδοθεί επίσημη διευκρινιστική εγκύκλιος από το Υπουργείο ισχύουν τα ανωτέρω και καλό θα είναι να τα ακολουθήσετε, διότι τα ναρκωτικά είναι μία πολύ ευαίσθητη κατηγορία φαρμάκων τα οποία διαχειριζόμαστε αποκλειστικά εμείς και για τα οποία ευθύνη έχουμε επίσης αποκλειστικά εμείς.

 

Οι προσωπικές εκτιμήσεις και διευκρινήσεις μη αρμοδίων ή ήμι-αρμοδίων μπορεί να δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα στο φαρμακείο μας, αν αυτές ληφθούν σοβαρά.