NEA

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αποκλείει τη δοκιμή πειραματικών εμβολίων κατά του ιού Έμπολα

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αποκλείει τη δοκιμή πειραματικών εμβολίων κατά του ιού Έμπολα

Σε επίσημη δήλωσή της, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) ξεκαθάρισε ότι θα κάνει χρήση μόνο του εμβολίου κατά του ιού έμπολα της φαρμακευτικής Merck -του rVSV-ZEBOV- ενώ απέκλεισε τη δοκιμή άλλων πειραματικών εμβολίων για τον έμπολα.

 

Από τη Ρούλα  Σκουρογιάννη

 

Ειδικότερα, η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό απέκλεισε την εφαρμογή πειραματικών εμβολίων κατά του ιού έμπολα, καθώς έκρινε ότι με την τακτική αυτή υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί «σύγχυση στον πληθυσμό».
Η κυβέρνηση της ΛΔΚ προσπαθεί, επί του παρόντος, να ελέγξει το δεύτερο χειρότερο στην ιστορία ξέσπασμα του ιού έμπολα.

 Η απόφαση θεωρήθηκε επιβεβλημένη για να «ηρεμήσουν τα πνεύματα», καθώς το θέμα των πειραματικών εμβολίων πυροδότησε την αντίσταση -ακόμα και τις ένοπλες επιθέσεις- του πληθυσμού εναντίον εκείνων που αγωνίζονται κατά της εξάπλωσης της νόσου.

 Εξηγώντας την απόφασή του, το υπουργείο Υγείας της ΛΔΚ δήλωσε: «Λόγω έλλειψης επαρκών επιστημονικών στοιχείων για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια άλλων εμβολίων και τον κίνδυνο σύγχυσης του πληθυσμού, αποφασίστηκε να μην εγκριθεί κλινική δοκιμή εμβολίων [. ..] κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης λόγω της επιδημίας του ιού έμπολα».

 Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν απέκλεισε τη χρήση και άλλων εμβολίων «μόλις αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά τους».

Η απόφαση λήφθηκε όταν ειδικοί σύμβουλοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνέστησαν την εισαγωγή και άλλων εμβολίων για να εξασφαλιστεί ότι θα είναι επαρκείς οι προμήθειες σε εμβόλια. Οι ειδικοί συνέστησαν, συγκεκριμένα, ένα πειραματικό εμβόλιο της J & J.

Σε δήλωσή της στο πρακτορείο Reuters, η υπεύθυνη επιχειρήσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Natalie Roebrts, επεσήμανε: «Υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες σχετικά με το εάν επαρκούν τα αποθέματα του εμβολίου της Merck για να διατηρηθεί η αυξημένη ροή της προσφοράς τους για περισσότερο από μερικούς μήνες και, δυστυχώς, δεν υπάρχει εγγύηση ότι αυτή η επιδημία θα έχει ελεγχθεί στο διάστημα αυτό».

 Ωστόσο, η κυβέρνηση της ΛΔΚ δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την προμήθεια των εμβολίων της Merck.

 Το ζήτημα με τα εμβόλια και οι σχετικές δηλώσεις ακολούθησαν μετά την κήρυξη από τον Π.Ο.Υ. παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης σε για το ξέσπασμα επιδημίας  του ιού έμπολα στη ΛΔΚ, η οποία έχει καταγράψει περίπου 2.400 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μόλυνσης από τον ιό, από τον Αύγουστο του 2018.