NEA

Ξανθός στη Βουλή: «Δεν υπάρχει σχέδιο για την Υγεία - Μία έκθεση ιδεών ακούσαμε»

Ξανθός στη Βουλή: «Δεν υπάρχει σχέδιο για την Υγεία - Μία έκθεση ιδεών ακούσαμε»

Ως «ένα ευχολόγιο τεράστιας γενικολογίας, αλλά χωρίς σχέδιο για εφαρμοσμένη πολιτική» χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τις παρεμβάσεις του υπουργού και του υφυπουργού Υγείας, την Κυριακή το βράδυ στη Βουλή.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ειδικότερα, η συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις, που ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου 20 Ιούλιου, συνεχίστηκε την Κυριακή και θα ολοκληρωθεί σήμερα, Δευτέρα 22 Ιουλίου, με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Το βράδυ της Κυριακής, το λόγο έλαβαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης, τις παρεμβάσεις των οποίων σχολίασε αμέσως μετά ο πρώην υπουργός, Α. Ξανθός, σε μία ομιλία - απολογισμό της τετραετούς θητείας του, με αναφορές στους τομείς που ο ίδιος και οι συνεργάτες του θεωρούν ως «τεράστιες τομές στη δημόσια Υγεία», τις οποίες θα υπερασπιστούν όπως τόνισε.

Αφού αρχικά, ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι άκουσε προσεκτικά τις παρεμβάσεις του υπουργού και του υφυπουργού Υγείας, τόνισε ότι «η εικόνα που σχηματίζει είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο. Έχουμε μία έκθεση ιδεών, ένα ευχολόγιο τεράστιας γενικολογίας, αλλά σχέδιο και εφαρμοσμένη πολιτική δεν υπάρχει. Οι εμπλεκόμενοι με το χώρο της Υγείας, όσοι ασχολούνται με το φάρμακο δεν μπορεί να αισθάνονται πιο ασφαλείς μετά από αυτές τις τοποθετήσεις».
Χαρακτήρισε τις τοποθετήσεις «εικόνα μη ουσιαστικής γνώσης και σχεδιασμού  επίλυσης προβλημάτων που υπάρχουν στο σύστημα Υγείας», στο οποίο, πρόσθεσε ο κ. Ξανθός «διασφαλίσαμε εμείς -με τεράστια προσπάθεια και τη συνδρομή του εξαιρετικού προσωπικού των δημόσιων Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας αλλά και τη συνεισφορά των έντιμων επαγγελματιών Υγείας- τη επιβίωσή του, μέσα σε συνθήκες δημοσιονομικών περιορισμών και λιτότητας και παρά τις Κασσάνδρες -και χαίρομαι ιδιαίτερα και αυτό οφείλω να το αναγνωρίσω- ότι ούτε ο πρωθυπουργός ούτε οι αρμόδιοι υπουργοί έκαναν αναφορές για διάλυση, για κατάρρευση, για αποδιοργάνωση, τις οποίες ακούγαμε συστηματικά τα προηγούμενα χρόνια από την αντιπολίτευση (τότε) όταν αναφερόταν στην κατάσταση του συστήματος Υγείας».

 

«Διασφαλίστηκε η επιβίωση του συστήματος Υγείας»

«Αποτελεί μεγάλη παρέμβαση κυρίως το ότι διασφαλίστηκε η προσβασιμότητα όλων πολιτών στις υπηρεσίες του με δωρεάν και ισότιμο τρόπο, κάτι που είναι τεράστια επένδυση στην κοινωνική συνοχή και στην αξιοπρέπεια της χώρας. Είναι εθνική κατάκτηση ότι έχουμε, σήμερα, ένα δημόσιο σύστημα Υγείας όρθιο, λειτουργικό και αποδοτικό, το οποίο, βεβαίως, έχει ανοικτές πληγές, έχει προβλήματα, τα οποία πρέπει με μία σοβαρή παρέμβαση και με μεγαλύτερη επένδυση σε επιπλέον πόρους, και ανθρώπινους και υλικούς, να διασφαλίσουμε».

«Τεράστια τομή η κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών»

«Αντιμετωπίσαμε ένα τεράστιο πρόβλημα υγειονομικής φτώχιας που υπήρχε στη χώρα. Και διασφαλίσαμε ότι οι πολίτες αυτοί, με αξιοπρέπεια, με το ΑΜΚΑ τους, χωρίς εμπόδια, χωρίς τον κίνδυνο ότι θα τους επιβληθούν νοσήλεια, τα οποία θα χρεωθούν, θα βεβαιωθούν στις ΔΥΟ, μπορούν σήμερα να προσέρχονται και να λαμβάνουν αξιόπιστες υπηρεσίες. Αυτό είναι τεράστια πολιτική παρέμβαση, τεράστιας κοινωνικής σημασίας και ανταποδοτικότητας, και ήταν και μία πολιτική και για τη μεσαία τάξη, καθώς πολλά κομμάτια της μεσαίας τάξης φτωχοποιήθηκαν μέσα στην κρίση, έχασαν την ασφαλιστική τους δυνατότητα και αποκλείστηκαν θεσμικά από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ήταν πολιτική κοινωνικής συνοχής και αξιοπρέπειας.

Διαμόρφωση κρίσιμων μεταρρυθμιστικών στόχων παρά τις δυσκολίες του μνημονιακού πλαισίου

«Ξεκινώντας από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, για πρώτη φορά, έχουμε ένα νόμο ο οποίος δίνει έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας, στην κοινοτική φροντίδα και αυτός ο νόμος εφαρμόζεται. Δεν έχει χρεοκοπήσει όπως προαναγγέλλατε, δεν κατέρρευσε, έχουμε 127 νέες δημόσιες δομές, που φτιάχτηκαν μέσα στην κρίση. Αυτός είναι τεράστιος άθλος και έχουμε πάρει τα εύσημα και από την κομισιόν και από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ευρωπαϊκής Ένωσης για το πώς καταφέραμε να διαχειριστούμε με διαφάνεια και με κοινωνική ανταποδοτικότητα τους ευρωπαϊκούς πόρους».

«Δουλεύουν 1100 εργαζόμενοι, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 1 εκατομμύριο δωρεάν επισκέψεις, πάνω από 3.000 δράσεις πρόληψης και αγωγής υγείας, σχολικής υγείας, φροντίδας κατ’ οίκον, Αυτό είναι το νέο υπόδειγμα το νέο μοντέλο το οποίο υλοποιείται, μέσα από το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, μέσα από τη συνεχή φροντίδα ενός συγκεκριμένου πληθυσμού, ο οποίος θα καθοδηγείται σωστά για τους εμβολιασμούς, για τους απαραίτητους προσυμπτωματικούς ελέγχους κλπ.».

Επείγουσα Ιατρική: Δεύτερος μεταρρυθμιστικός τομέας

Στο σημείο αυτό, ο κ. Ξανθός επεσήμανε την αναδιοργάνωση των ΤΕΠ, τη θεσμοθέτηση εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική, τις προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών, στοχευμένα για τα ΤΕΠ.

Τρίτος στόχος: Φαρμακευτική πολιτική

«Έχουμε, για πρώτη φορά στη χώρα, ένα βιώσιμο σταθερό και με πολλές διαρθρωτικές αλλαγές πλαίσιο στη φαρμακευτική πολιτική. Δεν υπήρχε ούτε μηχανισμός αξιολόγησης ούτε διαπραγμάτευσης τιμών ούτε θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών. Εμείς το υλοποιούμε και τα πρώτα βήματα είναι ενθαρρυντικά: έχουμε ήδη 23 νέα φάρμακα, για τα οποία, για πρώτη φορά στη χώρα, έχει εγκριθεί η αποζημίωσή τους και θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, έχοντας προηγηθεί κλινική αξιολόγηση και διαπραγμάτευση τιμής. Είναι μία τεράστια τομή αυτή που υλοποίησε η απελθούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ψυχιατρική μεταρρύθμιση

«Ψυχιατρική μεταρρύθμιση με έμφαση στην κοινοτική φροντίδα, με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα, ειδικά των παιδιών και των εφήβων τεράστια προσπάθεια να επανεκκινηθεί μία βαλτωμένη υπόθεση που είναι ένα τεράστιο και πολύ σημαντικό προοδευτικό πρόταγμα η αποασυλοποίηση, ο μετασχηματισμός του ασύλου και η φροντίδα των ανθρώπων με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους».

Φροντίδα για τους εξαρτημένους

«Ολιστική» χαρακτήρισε την προσέγγιση της φροντίδας στα εξαρτημένα άτομα, ο κ. Ξανθός, «με υπηρεσίες δημόσιες ολοκληρωμένου φάσματος, από την πρόληψη μέχρι τη μείωση της βλάβης, την αποκατάσταση, την απεξάρτηση και φυσικά την κοινωνική επανένταξη. Πολύ σημαντική παρέμβαση που αφορά πληθυσμούς ευάλωτους και αδύναμους».

Πολιτική για τον καρκίνο

«Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών: τεράστια θεσμική αλλαγή, ομπρέλα δημόσια για μία πολιτική για τον καρκίνο που επίσης έχει σχέση από την πρόληψη μέχρι τη φροντίδα τελικού σταδίου. Παρέμβαση στην αποκατάσταση, παρέμβαση στα δικαιώματα των ασθενών».

«Εθνικοί στόχοι οι αλλαγές που κάναμε – Στόχοι τους οποίους θα υπερασπιστούμε»

Σχετικά με τις «τεράστιες» όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Ξανθός μεταρρυθμιστικές αλλαγές, που κατά την άποψή του ίδιου και των συνεργατών του «είναι πλέον εθνικοί στόχοι για την πολιτική υγείας» τόνισε ότι είναι «πολύ κρίσιμο αυτοί οι στόχοι να μην υπονομευτούν», για να αποδεχτεί ότι «κάθε κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να δώσει το δικό της στίγμα να έχει το δικό της βηματισμό και τη δική της μεθόδευση» και να καταλήξει ότι «αυτές τις μεγάλες τομές που εμείς έχουμε δρομολογήσει θα υπερασπιστούμε μαζί με τους εργαζόμενους του ΕΣΥ, με τους έντιμους λειτουργούς της Υγείας, με τους συλλόγους των ασθενών, με τις κοινωνικές εκπροσωπήσεις, με τους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες. Θα υπερασπιστούμε την υγεία ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και την ανάγκη της δημόσιας περίθαλψης, γιατί αυτό έχει ανάγκη σήμερα μια κοινωνία που επουλώνει τις πληγές της κρίσης.