NEA

Συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με...ερωτηματικά

Συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με...ερωτηματικά

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στην συνέχεια και της ηγεσίας του ΥΥΚΑ για συνεργασία ιδιωτικών ασφαλιστικών με το ΕΣΥ, εντάσσεται στο πλαίσιο εξωστρέφειας του δημόσιου συστήματος υγείας και της συνεργατικότητας ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα, προς όφελος κυρίως των ασφαλισμένων αλλά και των ταμείων του κράτους. Όπως φαίνεται ωστόσο, υπάρχουν σημεία που πρέπει να μελετηθούν, να συζητηθούν με όλους τους εμπλεκόμενους και να διευκρινιστούν, πριν από οποιοδήποτε νομοθέτημα.

 

Το dailypharmanews ζήτησε την άποψη του Γενικού Γραμματέα του ΠΙΣ, Δρ Γεώργιου Ελευθερίου για το θέμα ο οποίος και σχολίασε:

 

«Θετικός ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για άνοιγμα ειδικών τμημάτων στα δημόσια νοσοκομεία για όσους έχουν ιδιωτική ασφάλεια υγείας. Με μια προϋπόθεση: Το μέτρο αυτό θα συνοδευθεί και από άνοιγμα των τμημάτων αυτών και στους ελευθεροπεπαγγελματίες ιατρούς που επιθυμούν να νοσηλεύουν τους ασθενείς στους στα δημόσια νοσοκομεία».

 

Το όλο εγχείρημα έχει δυναμική δραματικής βελτίωσης της παρεχόμενης τριτοβάθμιας περίθαλψης αλλά προσωρινά δημιουργεί ερωτηματικά... Για παράδειγμα, ποιος κάτοχος ιδιωτικής ασφάλισης θέλει να νοσηλευτεί στο ΕΣΥ και όχι σε ιδιωτικό νοσοκομείο; Εκτός ελαχίστων, ειδικών εξαιρέσεων, η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία (κτιριακά, σε πλήθος προσωπικού, σε επάρκεια υλικών) είναι τέτοια που αποτρέπει όσους έχουν άλλη δυνατότητα.

 

Εξάλλου, οι ιδιώτες γιατροί που έχουν πληγεί τα μέγιστα και πολλαπλώς από την οικονομική κρίση και τα μέτρα υπερφορολόγησης, περιμένουν εναγωνίως μέτρα ανακούφισής τους και αναχαίτισης του κύματος braindrain. Πως θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο αν δεν συμβεί αυτό που περιγράφει παραπάνω ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ;

 

Η αναφορά του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη την Κυριακή το βράδυ δημιούργησε προσδοκίες αλλά και ερωτηματικά που πρέπει σύντομα να συζητηθούν με τους γιατρούς και να απαντηθούν. 

 

Είπε ο υφυπουργός Υγείας: 

«Αξιοποιούμε τους παραγωγικούς πόρους και το άξιο δυναμικό των δημόσιων νοσοκομείων, μέσω της σύναψης συμβολαίων για την παροχή, επ’ αμοιβή, υπηρεσιών στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Τα ποσά που μπορούν να προέλθουν από την ασφαλιστική αγορά θα ανέλθουν σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (ο κύκλος εργασιών της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας σύντομα θα προσεγγίσει το 1 δις ευρώ)».

Και τώρα μένει να παρακολουθήσουμε τον διάλογο που θα ακολουθήσει με τους εμπλεκόμενους για να βρεθούν οι βέλτιστοι τρόποι και να αποφευχθούν οι παγίδες που θα «βαλτώσουν» το φιλόδοξο εγχείρημα...

 Το dailypharmanews θα έχει σύντομα στην διάθεση των αναγνωστών του τις αναλυτικές εισηγήσεις των ανδρών της ηγεσίας του ΥΥΚΑ αλλά και τις πρώτες αντιδράσεις όλων των εμπλεκομένων που δεν είναι άλλοι από τους γιατρούς του δημόσιου τομέα, τους γιατρούς του ιδιωτικού, τους κλινικάρχες αλλά και τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιριών.