ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Αλ. Τσαπέκος: «Να εξοφληθούν οι υποβολές με τα σκευάσματα ειδικής διατροφής, σε όσους το δικαιούνται»

Αλ. Τσαπέκος: «Να εξοφληθούν οι υποβολές με τα σκευάσματα ειδικής διατροφής, σε όσους το δικαιούνται»

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν πολλοί φαρμακοποιοί εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης από πλευράς ΕΟΠΥΥ να τους ξοφλήσει τις υποβολές που έχουν κάνει προς αυτόν για τα Σκευάσματα Ειδικής Διατροφής τα οποία έχουν χορηγήσει σε ασθενείς - πελάτες τους.

Αυτή την ανησυχία μεταφέρει σε άρθρο του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης και Γ’ Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος τονίζοντας την ανάγκη ο Οργανισμός να προχωρήσει στην άμεση εξόφληση αυτών των συνταγών και να μη βάζει σ’ ένα τσουβάλι –εξαιτίας του ελέγχου που διεξάγει η ΥΠΕΔΥΦΚΑ για περιπτώσεις αποδεδειγμένα παράνομης συμπεριφοράς που προκάλεσαν στον ΕΟΠΥΥ μεγάλη οικονομική ζημιά- συγκεκριμένους φαρμακοποιούς που ενδεχομένως να αποδειχτεί από τον έλεγχο ότι είχαν παραβατική συμπεριφορά, με εκείνους που έκαναν απλά το καθήκον τους δίνοντας σκευάσματα σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη.

 

Ο κ. Τσαπέκος στο άρθρο του αναφέρει τα εξής:

«Έχουν περάσει τέσσερεις μήνες, και παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας και την επιστολή διαμαρτυρίας που στείλαμε στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μπει ένα τέλος στην καθυστέρηση της εξόφλησης των φαρμακοποιών που χορήγησαν Σκευάσματα Ειδικής Διατροφής (Σ.Ε.Δ.), αυτό δεν έγινε πράξη μέχρι και σήμερα. Με την δικαιολογία, ότι για συγκεκριμένο/ους προμηθευτή/ές, συγκεκριμένους ιατρούς και ενδεχομένως και συγκεκριμένους φαρμακοποιούς υπάρχει σε εξέλιξη έλεγχος από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ και, όπως επικαλείται ο Οργανισμός, έχει διαπιστωθεί μεγάλη οικονομική ζημία εις βάρος του.

Το ΔΣ / ΠΦΣ αποφάσισε και θα επιμείνει στις πιέσεις του και με παρέμβασή του, δια του Νομικού μας Συμβούλου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, θα αποδείξει ότι εσφαλμένα και αντισυμβατικά ο ΕΟΠΥΥ βάζει σ’ ένα τσουβάλι όλους τους συναδέλφους μας, επειδή εκτέλεσαν και χορήγησαν Σ.Ε.Δ. σε ασθενείς που τα είχαν ανάγκη, και σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις με ζημία, λόγω της χαμηλότερης τιμής αποζημίωσης από την τιμή κτήσης.

Δεν είναι το ίδιο να έχεις εκτελέσει νομίμως έναν κάποιο μικρό αριθμό γνωματεύσεων σε ένα μήνα, τηρώντας για όλες τις γνωματεύσεις τη διαδικασία που προβλέπεται από τη Σύμβαση και τον ΕΚΠΥ (που εκδόθηκαν δηλαδή νόμιμα, που υπάρχει αντιστοίχιση του περιγραφόμενου προϊόντος με το κουπόνι, που ο ασθενής αυτοπροσώπως το παράγγειλε προσκομίζοντας ο ίδιος ή οι οικείοι του τη γνωμάτευση κλπ).

Και είναι πολύ διαφορετικό αυτό από το να έχει εκτελέσει κάποιος μαζικό αριθμό γνωματεύσεων με παραβατικό τρόπο ή διαδικασία η οποία και ελέγχεται από την αρμόδια υπηρεσία (πχ όταν σημαντικός αριθμός ασθενών δηλώνει άγνοια για το πού εκτελέστηκαν οι γνωματεύσεις τους - ποιοί είναι δηλαδή οι προμηθευτές τους, ποιός γιατρός τις έγραψε, όταν πολλές μαζί γνωματεύσεις του ίδιου σκευάσματος κατευθυνόμενες προσκομίζονται από μια Εταιρεία σ’ έναν Φαρμακοποιό χωρίς να το γνωρίζουν οι ασθενείς, όταν άλλος είναι αυτός που προσκομίζει τα προϊόντα και μάλιστα στο σπίτι του ασθενή και άλλος φαίνεται επίσημα στις υποβολές στον ΕΟΠΠΥ, όταν δηλώνουν πολλοί ασθενείς ότι δεν τους έχουν παραδοθεί μερικώς ή ολικώς τα προϊόντα, όταν στην υποβολή του κάποιος έχει πάρα πολλές γνωματεύσεις ή και όλες ή το 90-95 % με το ίδιο σκεύασμα μιας συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία είναι και αυτή που ελέγχεται, κλπ )

Δεν θεωρώ εξ αρχής παραβάτες, όποιους συναδέλφους μας συγκαταλέγονται στην προηγούμενη παράγραφο, παρά μόνο όταν αυτό θα κριθεί τελικώς από τα αρμόδια όργανα της Διοίκησης και τελεσίδικα από την Δικαιοσύνη, στην οποία θα πρέπει να προσφύγουν όποιοι θεωρούν, ότι αδικούνται από τους ελέγχους αυτούς.

Το δικαίωμα του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να διαφυλάξει τα ταμειακά του αποθέματα και την περιουσία των ασφαλισμένων του και ως εκ τούτου καθυστερεί την εξόφληση για τις περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις παραβατικότητας, το κατανοώ .

Όμως δεν μπορεί να επεκτείνεται το δικαίωμα αυτό και στις περιπτώσεις των εκτελέσεων που έγιναν με τις νόμιμες διαδικασίες, διότι μια τέτοια ενέργεια είναι πέρα για πέρα αντισυμβατική.

Οφείλει ο ΕΟΠΥΥ να διαχωρίσει τις παραπάνω περιπτώσεις και άμεσα να προχωρήσει στην εξόφληση των ΣΕΔ στη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων που νομίμως τα χορήγησαν.

Ο ΠΦΣ στέκεται δίπλα σε αυτούς τους συναδέλφους και θα αγωνιστεί να φέρει εις πέρας το ζήτημα αυτό.

Τέλος αξίζει να υπογραμμιστεί, ότι οι παρεμβάσεις του ΠΦΣ προς τον ΕΟΠΥΥ δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αφορούν τους συναδέλφους εκείνους που ενδεχομένως να εμπλέκονται σε παραβατικές συμπεριφορές, όπως παραπάνω λεπτομερώς αναφέρω, και μάλιστα ακόμη περισσότερο εάν αυτοί είναι και συνδικαλιστές !!!».

 

Το πρόβλημα αφορά περίπου στους 400 συνολικά φαρμακοποιούς, αναφέρει στο DailyPharmaNews o κ. Τσαπέκος. Είναι τέσσερις ήδη οι μήνες που ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ενοχλεί για το ζήτημα αυτό τον ΕΟΠΥΥ. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν φαρμακεία που αναμένουν να πληρωθούν εδώ και πάνω από οκτώ μήνες. «Είναι πάρα πολλοί οι φαρμακοποιοί που μας τηλεφωνούν και μας ρωτούν για ποιο λόγο δεν πληρώνονται» εξηγεί ο πρόεδρος του ΦΣ Ροδόπης. Και συνεχίζει: «Δεν μπορεί να τιμωρούνται φαρμακοποιοί που λειτούργησαν σωστά επειδή ενδεχομένως – και το λέμε με επιφύλαξη αυτό γιατί και αυτά τα ακούμε από τον ΕΟΠΥΥ- είναι στον έλεγχο μία εταιρεία και επειδή ενδεχομένως κάποια φαρμακεία, κάποιοι άλλοι πάροχοι έχουν ένα μεγάλο ποσοστό –πάνω από 90%- γνωματεύσεών που αφορά ένα συγκεκριμένο σκεύασμα που ελέγχεται. Βεβαίως και η ΥΠΕΔΥΦΚΑ έχει δικαίωμα να κάνει ελέγχους, ειδικά όταν, όπως λένε χωρίς βεβαίως να αναφέρονται σε συγκεκριμένα ονόματα, υπάρχουν ασθενείς που καταγγέλλουν ότι δεν γνώριζαν ποιος ήταν αυτός που έκανε τη δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ καθώς τους ήρθαν κατευθείαν στο σπίτι τα προϊόντα και ενδεχομένως να τους ήρθαν και ελλιπή. Όμως δεν έχει δικαίωμα ο ΕΟΠΥΥ να καθυστερεί τις πληρωμές τόσους μήνες. Πρόκειται για κάτι που είναι έξω από τη σύμβαση που έχουμε μαζί του».

Το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για σχετικά ακριβά προϊόντα τα οποία μάλιστα οι φαρμακοποιοί τα διαθέτουν ακόμη και σε τιμή χαμηλότερη από αυτήν για την οποία αποζημιώνονται και ήδη έχει μπει στο τραπέζι της συζήτησης μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΠΦΣ (δες εδώ). «Πολλοί συνάδελφοι το κάνουν, όπως λέει ο κ. Τσαπέκος, για να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους ασθενείς επειδή έχουμε κι έναν κοινωνικό ρόλο αλλά και επειδή συχνά ο ασθενής είναι και πελάτης γενικότερα ενός φαρμακείου. Δεν μπορεί όμως ακόμη και το κεφάλαιο που έχουμε δώσει ως αντικαταβολή να μας το κρατάει τόσους μήνες ο ΕΟΠΥΥ. Αυτό είναι απαράδεκτο. Εάν κάποιοι έχουν παρανομήσει, να τους ελέγξουν, να τελειώσει ο έλεγχος και μετά ας ασχοληθούν με αυτούς. Δεν μπορεί μαζί με τα ξερά, που λέει ο λαός, να καίγονται και τα χλωρά».   

Δεν είναι όμως μόνο η καθυστέρηση της καταβολής των οφειλομένων. Υπάρχει και μία γενικότερη ανασφάλεια στους φαρμακοποιούς που περιμένουν την πληρωμή τους ότι ενδεχομένως να μην πάρουν ποτέ τα χρήματά τους. «Το πρόβλημα για τους συναδέλφους που μας τηλεφωνούν από ολόκληρη την Ελλάδα δεν είναι μόνο η καθυστέρηση της καταβολής αυτών των χρημάτων. Είναι ότι φοβούνται μην τα χάσουν. Ακούγοντας για την παραβατικότητα της εταιρείας χωρίς όμως να ξέρουν τι συμβαίνει καθώς δεν υπάρχει κάποιο πόρισμα, γίνονται ανήσυχοι μήπως δεν πάρουν τα λεφτά τους»

Τα οφειλόμενα ποσά όπως προαναφέρθηκε δεν είναι ευκαταφρόνητα. «Ένα φαρμακείο για παράδειγμα, αναφέρει ο κ. Τσαπέκος, που έχει δώσει δύο γνωματεύσεις το μήνα –εκεί βρίσκονται τα πιο πολλά φαρμακεία, στη μία ή στις δύο γνωματεύσεις για ΣΕΔ το μήνα- έχει να λαμβάνει 500-600 ευρώ το μήνα. Αυτά όμως εάν είναι για οκτώ μήνες καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για λογαριασμό που φτάνει κοντά στα 5.000 ευρώ».