NEA

Αντιδράσεις από την ΕΙΝΑΠ για τις δηλώσεις του υπουργού

Αντιδράσεις από την ΕΙΝΑΠ για τις δηλώσεις του υπουργού

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Οι πρώτες αντιπαραθέσεις της νέας ηγεσίας του ΥΥΚΑ με τους γιατρούς είναι -όπως όλα δείχνουν- προ των πυλών. Μετά τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς που έχουν υψηλές προσδοκίες στήριξης από αυτήν την κυβέρνηση -όπως φάνηκε χθες από τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΠΙΣ στο dailypharmanews-, την σκυτάλη παίρνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί με τον αντιπρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ηλία Σιώρα να ασκεί δριμεία κριτική στις ανακοινώσεις για σύμπραξη του δημόσιου τομέα με τον ιδιωτικό.

 

Μας λέει συγκεκριμένα ο κ. Σιώρας:

 

Ο υπουργός Υγείας στην ομιλία του στη Βουλή στάθηκε στις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, «εφαρμόζοντας σύγχρονα χρηματοοικονομικά μοντέλα(...)  και αναπτύσσουμε νέες υπηρεσίες, προκειμένου το σύστημα να μετατραπεί από νοσοκομειοκεντρικό σε ανθρωποκεντρικό», για εκσυγχρονισμό του ΕΟΠΥΥ με προκαθορισμένα κριτήρια ποιότητας και κόστους των παρόχων, θα συνάπτει συμβάσεις τόσο με δημόσιους όσο και με ιδιώτες προμηθευτές Υγείας ώστε να μην υπάρχουν κενά στη φροντίδα». Πρόκειται για την υλοποίηση ενός από τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου που ψήφισαν από κοινού ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Η εμπειρία που έχουν ήδη οι 10.000.000 ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ από τις συμβάσεις με ιδιώτες, ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο με το μαχαίρι στο λαιμό που έβαλαν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ενώ τα «οφέλη» για τους ασφαλισμένους από την πολιτική του «κόστους» αποτυπώνονται στα 17 εκατομμύρια ευρώ που έβαλαν από την τσέπη τους μόνο σ' ένα χρόνο (2016) για να πληρώσουν το 15% της συμμετοχής σε αξονικές, μαγνητικές τομογραφίες και μαστογραφίες».

 

Να σημειώσουμε ότι στην Αγγλία περίπου το 6,3% του συνολικού προϋπολογισμού (8 δις. ευρώ) διατέθηκαν το 2016 για παροχή ιδιωτικών υπηρεσιών στο NHS. Σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών , ο συνολικός αριθμός των προγραμμάτων που υλοποιούνταν στον τομέα της υγείας (Πρωτοβουλία Ιδιωτικής Χρηματοδότησης - Private Finance Initiative-PFI) είχαν συνολική αξία κεφαλαίου 13,8 δις ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό των αποπληρωμών μέχρι την ολοκλήρωσή τους θα είναι περίπου 95 δισ. ευρώ.

 

Παρόλα αυτά, ο κ. Σιώρας παρουσιάζεται πολιτικά και ιατρικά αντίθετος καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «τα όσα αναφέρθηκαν προοιωνίζουν την επιδείνωση της ήδη άθλιας και εκρηκτικής κατάστασης κάνοντας υποκριτικά λόγο για «ανθρωποκεντρική πολιτική», όταν την ίδια στιγμή υλοποιούν και στηρίζουν μέχρι κεραίας -όπως και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ- το σύνολο των ανατροπών που έχουν γίνει και που επιδεινώνουν τους όρους ζωής των εργαζομένων, φθείρουν πρόωρα και υπονομεύουν άμεσα την υγεία του λαού».