NEA

ΕΟΠΥΥ: Εντελώς δωρεάν θα καλυφθούν οι εγκαυματίες

ΕΟΠΥΥ: Εντελώς δωρεάν θα καλυφθούν οι εγκαυματίες

Με ταχείες διαδικασίες, οι πληγέντες από τις περσινές φονικές πυρκαγιές στο Μάτι θα μπορούν να προμηθεύονται τα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά που κρίνονται αναγκαία από τους θεράποντες ιατρούς τους, μέσω του ΕΟΠΥΥ, ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Υγειονομικού Συμβουλίου (ΑΥΣ).

 

Ενδιαφέρον έχει στην ανακοίνωση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), Βασίλη Πλαγιανάκου, το σημείο στο οποίο φαίνεται μάλλον να διαψεύδει τον πρώην υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό, που με γραπτή δήλωση του αναφέρθηκε στη μέριμνα για τους εγκαυματίες στο Μάτι, τονίζοντας ότι «οι κάτοικοι στο Μάτι από την πρώτη στιγμή είχαν δωρεάν πρόσβαση σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες που προέκυψαν μετά τη φονική πυρκαγιά», περιγράφοντας αναλυτικά όλες τις σχετικές αποφάσεις και ενέργειες της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Και αυτό επειδή αναφέρεται πως μετά από παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, δόθηκαν δωρεάν φάρμακα στους εγκαυματίες.

 

Απλουστευμένες οι διαδικασίες με απόφαση του ΑΥΣ

Η διαδικασία, σύμφωνα με την απόφαση του ΑΥΣ, θα απλουστευθεί μέσω της έγκρισης ατομικών αιτημάτων για τη διευκόλυνση των πληγέντων από τη φωτιά στην περιοχή Μάτι Αττικής, τον Ιούλιο του 2018, ακόμα και με έκτακτες συνεδριάσεις του ΑΥΣ και του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΕΟΠΥΥ, το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο αποφάσισε την πλήρη κάλυψη και την άμεση χορήγηση όλων των αναγκαίων υλικών για την αποκατάσταση της υγείας μετά από παρέμβαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε επισκεφθεί τη Δευτέρα την κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να ενημερωθεί για το θέμα που προέκυψε μετά τις καταγγελίες των εγκαυματιών στο Μάτι, ότι δεν καλύπτονται τα υλικά που χρειάζονται για την αποκατάσταση της υγείας τους και αμέσως μετά είχε συγκαλέσει για την Τρίτη εκτάκτως το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, για να λάβει την απόφαση αυτή, ώστε όπως είπε οι εγκαυματίες να μπορούν να παίρνουν δωρεάν από τον ΕΟΠΥΥ, επιθέματα σιλικόνης ή αλοιφές και ό,τι άλλο χρειάζονται με βάση τις γνωματεύσεις των γιατρών τους.

«Κάποιοι κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα από αυτό το δράμα και δεν μπορώ να ανεχθώ αυτοί οι άνθρωποι να ταλαιπωρούνται» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας για το συγκεκριμένο θέμα.

 

Ρ.Σ.