NEA

Προτεραιότητα η μείωση του καπνίσματος

Προτεραιότητα η μείωση του καπνίσματος

Απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα στα δημόσια κτίρια με απόφαση του Πρωθυπουργού.

 

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Σύσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανέδειξε σε μείζονα προτεραιότητα τη μείωση του καπνίσματος και την επιβολή άμεσων και αυστηρών μέτρων με πρώτη αυτή της εφαρμογής απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσια κτίρια, όπως τη Βουλή, τα υπουργεία, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και γενικότερα τις δημόσιες υπηρεσίες.

 

Ειδικότερα, η μάχη για τη βελτίωση της Υγείας των πολιτών μέσω της μείωσης του καπνίσματος ήταν το αντικείμενο σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και του υφυπουργού, Βασίλη Κοντοζαμάνη.

 

Στη σύσκεψη, συζητήθηκαν οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν άμεσα, αλλά και μεσοπρόθεσμα για τη μείωση του καπνίσματος, την οποία ο Πρωθυπουργός ανέδειξε σε μείζονα προτεραιότητα. Πόσο μάλλον όταν οι έρευνες δείχνουν ότι η κοινή γνώμη είναι πιο ώριμη από ποτέ να αποδεχθεί την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.

 

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η άμεση και αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα Δημόσια Κτίρια. Δηλαδή τη Βουλή, τα υπουργεία, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και γενικότερα τις δημόσιες υπηρεσίες.

 

Παράλληλα αποφασίστηκε η έναρξη ευρείας καμπάνιας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, ενόψει της καθολικής εφαρμογής του νόμου τους επόμενους μήνες.

 

 

Εφαρμογή της απαγόρευσης και σε ανοικτούς χώρους ζητά η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

 

Ήδη, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ), με ανοικτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, έχει ζητήσει την επέκταση της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου και σε ανοικτούς χώρους.

 

Στην επιστολή της, η ΕΑΕ εκφράζει την ευαρέσκεια της για την αποφασιστικότητα με την οποία επιδιώκεται από τη νέα κυβέρνηση η εφαρμογή των αντικαπνιστικών διατάξεων, που έχουν θεσπιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ένωση ζητά επέκταση του μέτρου σε παιδικές χαρές, παραλίες της χώρας, άλση και πλατείες, όπου βρίσκουν καταφύγιο αναψυχής οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σημειώνει ότι είναι μια από τις 10 καλύτερες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τον αντικαπνιστικό αγώνα στην νεολαία και θα συνεχίσει να διαθέτει το επιστημονικό δυναμικό, την εμπειρία και τις διεθνείς σχέσεις της, για να ενισχύσει την προσπάθεια της Πολιτείας για ένα μέλλον ελεύθερο καπνού για όλους τους Έλληνες.

 

Ως γνωστόν, η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ήταν μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και μια από τις προτεραιότητες που έχει θέσει ως πρωθυπουργός.

Άλλωστε στο θέμα αναφέρθηκε και κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, λέγοντας πως η εφαρμογή θα ξεκινήσει άμεσα από τη Βουλή.

 

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος, το κάπνισμα απαγορεύεται σε νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και των βαθμίδων, εκπαιδευτικά ιδρύματα, χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφέ), κέντρα διασκέδασης, κ.ά.