ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κ. Λουράντος για ΦΥΚ: Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες*

Κ. Λουράντος για ΦΥΚ: Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες*

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Συνεχίζεται η κουβέντα για το θέμα του τρόπου διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους μέσα από τα ιδιωτικά φαρμακεία με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης (δες εδώ).

Το θέμα σύμφωνα με πληροφορίες του DailyPharmaNews συζητήθηκε στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου την Τετάρτη 24 Ιουλίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ανοίξει μία πρώτη κουβέντα από πλευράς ΕΟΠΥΥ για το θέμα, που όμως καταρχήν σκοντάφτει στον προϋπολογισμό του Οργανισμού. Η ιδέα για πιλοτική εφαρμογή έως το τέλους του έτους μίας καταρχήν συμφωνίας, οι λεπτομέρειες της οποίας θα οριστικοποιηθούν στις αρχές του επόμενου, φαίνεται πως αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από πλευράς φαρμακοποιών. Οι φαρμακοποιοί, ναι μεν επιθυμούν διακαώς να ανοίξει η πόρτα να επανέλθουν τα ΦΥΚ στα φαρμακεία, όμως αυτό να γίνει με όρους τέτοιους ώστε να μην ζημιώσουν τελικά τον κλάδο.

Η κουβέντα γίνεται για φάρμακα κατά του καρκίνου και κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας αξίας μέχρι 3.000 ευρώ. Οι φαρμακοποιοί είναι πρόθυμοι, με σκοπό την άμεση διευκόλυνση των ασθενών που σήμερα ταλαιπωρούνται, να προχωρήσουν σε μία συμφωνία που όμως οι όροι της να είναι απολύτως ξεκάθαροι και το κυριότερο να είναι δεσμευτικοί και μετά την πάροδο μίας πιθανής πιλοτικής εφαρμογής. Το στοίχημα μέσα από την όποια συμφωνία είναι να αναδειχθεί ο σημαντικός επιστημονικός ρόλος του φαρμακοποιού και να αποτραπεί το όποιο ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο οι φαρμακοποιοί προκειμένου η πολιτεία να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο.

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος με δύο συνεχείς αναρτήσεις για το θέμα εκφράζει τον προβληματισμό του για τα τεκταινόμενα.

Στην πρώτη κατά χρονική σειρά ανάρτηση με τίτλο «Φ.Υ.Κ μια πολύ επικίνδυνη υπόθεση!» ο κ. Λουράντος δίνει μία εικόνα για τις συζητήσεις που γίνονται για το θέμα και εκφράζει τις επιφυλάξεις για τη λογική της πιλοτικής εφαρμογής, θεωρώντας σωστή τη στάση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου να ζητήσει από το Υπουργείο όλα τα στοιχεία που αφορούν τον σχεδιασμό της διάθεσης των ΦΥΚ από τον νέο χρόνο, πριν κάνει το οτιδήποτε άλλο. Προειδοποιεί δε ότι δεν πρέπει κανείς να βιαστεί ούτε να μπει στον πειρασμό να παρουσιάσει έργο που στο τέλος μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό.

Στη δεύτερη κατά σειρά ανάρτησή του με τίτλο «ΦΥΚ: στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα» ο πρόεδρος του ΦΣΑ εκφράζει έναν ακόμη φόβο του. Την όποια πιθανότητα μεθόδευσης μίας πιλοτικής συμφωνίας που θα εξυπηρετήσει τους ασθενείς αλλά τελικά θα αφήσει εντελώς ακάλυπτους τους φαρμακοποιούς και θα εκθέσει τον κλάδο απέναντι στην κοινωνία.

Ακολουθούν οι δύο αναρτήσεις του κ. Λουράντου  

 

«Φ.Υ.Κ μια πολύ επικίνδυνη υπόθεση!

Όλα τα φάρμακα ανήκουν στο χώρο διαχείρισης του φαρμακείου υπό την επίβλεψη του φαρμακοποιού!

Αυτός είναι ο γενικός κανόνας, που πριν από κάποια χρόνια απέκτησε εξαίρεση: τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) , τα οποία για οικονομικούς και μόνο λόγους άρχισαν να δίνονται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για όλους τους ασφαλισμένους του.

Φυσικά δεν είχε προβλεφθεί η τεράστια ταλαιπωρία των ασθενών, οι οποίοι μάλιστα στην πλειονότητα τους έπασχαν από πολύ σοβαρές ασθένειες. Ατέλειωτες ουρές και εικόνες ντροπής έκαναν τον γύρο της επικράτειας μέσω των ΜΜΕ, τα οποία σωστά προέβαλαν το θέμα όποτε έβρισκαν ευκαιρία!

Σήμερα στο Δ.Σ του ΠΦΣ ο πρόεδρος του συλλόγου παρουσίασε ως εξαιρετική την προτεινόμενη λύση από την Κυβέρνηση, η εφαρμογή της οποίας θα ξεκινούσε κατ’ αρχάς ως πιλοτικό πρόγραμμα μέχρι το τέλος του έτους.

Και αυτή ήταν, η δωρεάν χορήγηση των φαρμάκων αυτών από τα φαρμακεία στους ασθενείς του ΕΟΠΥΥ. Από τον νέο χρόνο και μετά θα δίδονταν στους φαρμακοποιούς ένα κατ´ αποκοπή ποσό ανά συνταγή, ανεξάρτητο του κόστους της!

Τα φάρμακα θα παραδίδεται στα φαρμακεία από τις φαρμακευτικές εταιρίες με δελτίο αποστολής, ονομαστικά για κάθε ασθενή, ο οποίος θα τα προμηθευόταν με μηδενική συμμετοχή. Ο φαρμακοποιός επίσης δεν θα πλήρωνε απολύτως τίποτα στις εταιρείες.

Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, ο ρόλος του φαρμακοποιού σε αυτή την περίπτωση θα ήταν καθαρά διαμεσολαβητικός, και θα εντασσόταν στο πλαίσιο της προσφοράς του προς το κοινωνικό σύνολο!

Τελικά το ΔΣ (και σωστά) επιφυλάχθηκε να πάρει θέση, ζητώντας από το Υπουργείο όλα τα στοιχεία που αφορούν τον σχεδιασμό της διάθεσης των ΦΥΚ από τον νέο χρόνο!

Και εδώ βρίσκεται το πρόβλημα!

Γιατί να υπάρχει πιλοτικό πρόγραμμα; Συνήθως το πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμόζεται για νέου είδους εφαρμογών που δεν γνωρίζουμε τις παρενέργειες τους! Εδώ τι παρενέργειες μπορεί να έχει μια τέτοια εφαρμογή; Ασφαλώς καμία, και σε συνδυασμό με το γνωστό ... «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», αυτό καθεαυτό το εγχείρημα εγκυμονεί κινδύνους!

Επίσης ποιός εγγυάται την μη αύξηση της λίστας των ΦΥΚ και την σταδιακή ένταξη σε αυτήν φαρμάκων, που θα αποδίδουν στον φαρμακοποιό ένα κέρδος πολύ χαμηλότερο, του ήδη ελάχιστου υπάρχοντος σήμερα;

Και για ποιό λόγο θα πρέπει να μείνει απέξω από την διαδικασία αυτή το χονδρεμπόριο, αφήνοντας στην παραγωγή (εταιρίες) το δικαίωμα να εφαρμόζει την διάθεση των ειδικών αυτών φαρμάκων κατά τις δικές της εκτιμήσεις;

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, όπως επίσης και η επιθυμία της Κυβέρνησης να σταματήσει την ταλαιπωρία των ασθενών, με την οποία συμφωνούμε απόλυτα, αφού στο παρελθόν την είχαμε καταδικάσει απερίφραστα!

Όμως το φαρμακείο δεν μπορεί να μετατραπεί (και μάλιστα με τις ... ευχές μας) σε delivery shop, ούτε και ο φαρμακοποιός σε απλό διαμεσολαβητή ή διακινητή φαρμάκων! Όσο και αν είναι απαρατήρητη η κατάργηση της ταλαιπωρίας των ασθενών, άλλο τόσο απαραίτητη είναι και η ουσιαστική συμβολή και αναγνώριση της συμβουλευτικής συμμετοχής του φαρμακοποιού κατά την διάθεση αυτών των φαρμάκων!

Το να συμφωνήσουμε σε μια πιλοτική κίνηση ή σε μια διακίνηση μέσω των φαρμακείων μας των ΦΥΚ, χωρίς προηγουμένως να έχουμε κατοχυρώσει την επιστημοσύνη του φαρμακοποιού γι αυτά και την ένταξη τους στην ίδια φιλοσοφία του χώρου του φαρμακείου, είναι σαν να αποδεχόμαστε έναν νέο ρόλο, που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε και για τον οποίο αγωνιζόμαστε!

Η άνευ λόγου βιασύνη και η πρεμούρα για ... πρόσκαιρη παρουσίαση «έργου», μπορεί να φαίνεται καλό για κάποιες συνδικαλιστικές φιγούρες του κλάδου, αλλά μπορεί να αποτελέσει καταστροφή για τον ίδιο τον κλάδο!

 

 

ΦΥΚ :στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα

 

Είναι γνωστή η ταλαιπωρία των ασθενών με πολύ σοβαρές παθήσεις που αναγκάζονται να πηγαίνουν να παίρνουν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Θα ήταν μάλιστα πολύ ευτυχισμένοι, αν μπορούσαν να τα παίρνουν από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους, όπως παίρνουν και τα υπόλοιπα φάρμακα.

Σωστή η ευαισθησία της Κυβέρνησης που ανέδειξε αυτό το θέμα ως πρωτεύον και που προσπαθεί να βρει μία λύση. Όμως δεν έχουμε στα χέρια μας κανένα πλάνο, ούτε καν σκέψη για το πώς θα λειτουργήσει η νέα αυτή διαδικασία, παρά μόνο μια …. πιλοτική εφαρμογή απλής διαμεσολάβησης μέχρι τέλους του έτους, η οποία μπορεί να παγιωθεί πολύ εύκολα μετά τη λήξη της.

«Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» λένε και αυτό μπορεί άνετα να ισχύσει και γι’ αυτή την περίπτωση.

Το κοινωνικό προφίλ της Κυβέρνησης, θα ενισχυθεί με την συμμετοχή των φαρμακοποιών στην απλή διαμεσολάβηση τους για την διάθεση αυτών των πολύ ειδικών και ακριβών φαρμάκων, και δεν βλέπω τον λόγο να αλλάξει αυτή η στρατηγική εκ μέρους της.

Πολύ δε περισσότερο, όταν μια άρνηση των φαρμακοποιών να συνεχίσουν την απλή διαμεσολαβητική τους συμμετοχή, μετά την λήξη του πιλοτικού προγράμματος (που ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω το νόημά του), θα τους έφερνε αντιμέτωπους με την ίδια την κοινωνία και με τα ΜΜΕ που αίφνης θα αναδείκνυαν την …. «κερδοσκοπική» πλευρά των … "ανάλγητων" φαρμακοποιών!!!

Τουλάχιστον ατυχής η χθεσινή πρωτοβουλία για συζήτηση του θέματος στον Π.Φ.Σ, χωρίς την παρουσίαση στοιχείων και πλάνων (αλήθεια ... ποιανού πρόταση είναι όλη αυτή η διαδικασία, και ποιος συζήτησε μαζί του γι' αυτή), πάνω στα οποία θα μπορούσε να τοποθετηθεί το οικοδόμημα ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Η νεότερη και ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία στο φάρμακο θα αυξήσει το μερίδιο αυτών των φαρμάκων στην αγορά, πράγμα το οποίο απαιτεί πολύ προσεκτικές κινήσεις εκ μέρους μας και όχι βιαστικές αποφάσεις για συμπλεύσεις ή αντιδικίες!

Διαφορετικά θα βαδίσουμε στο άγνωστο με βάρκα την ... ελπίδα!»

 

 

* «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες» είναι η μετάφραση στα Ελληνικά της παροιμιώδους φράσης «Timeo Danaos et dona ferentes» που λέγεται δια στόματος Λαοκόοντος στο στίχο 49 της Αινειάδας, έργου του Βιργιλίου και αναφέρεται στη γνωστή ιστορία του Δουρείου Ίππου