NEA

Έλεγχοι για πλαστά πτυχία μετά από καταγγελίες

Έλεγχοι για πλαστά πτυχία μετά από καταγγελίες

Στο στόχαστρο του ΥΥΚΑ και του ΠΙΣ κάτοχοι "πλαστών πτυχίων" που παριστάνουν τους γιατρούς και όχι μόνο...

Από την 1η Απριλίου 2019 η αρμοδιότητα πιστοποίησης και έκδοσης τίτλου ιατρικής ειδικότητας αλλά και η ανάκλησή του σε περίπτωση που διαπιστωθεί παρατυπία, έχει περιέλθει στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Όλα τα προηγούμενα χρόνια υπεύθυνη ήταν η οικεία Περιφέρεια με αποτέλεσμα να έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς σημεία και ...τέρατα!

Νέες περιπτώσεις- μαργαριτάρια

Από τη Διεύθυνση Ιατρών, Λοιπών Επιστημόνων και Επαγγελματιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε προ ημερών ότι η υπηρεσία "…έχει γίνει αποδέκτης προφορικής γνωστοποίησης πλαστών τίτλων σπουδών", μετά από ελέγχους σε Περιφέρειες. Με το ίδιο έγγραφο καλούνται οι Περιφέρειες να κάνουν ελέγχους στους τίτλους σπουδών που έχουν εκδοθεί από κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα:

-Μετά το 1980, για γιατρούς και οδοντιάτρους.

-Μετά τον Φεβρουάριο του 1999, για φαρμακοποιούς.

Γιατί δίνει αυτήν την εντολή μέσα στο καλοκαίρι η νέα ηγεσία του ΥΥΚΑ; Είναι σαφές ότι έχουν υπάρξει πολλές και συγκεκριμένες καταγγελίες που πρέπει να ελεγχθούν!

Το θέμα αυτό επανέρχεται κάθε λίγο και λιγάκι στην χώρα μας με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να ψάχνουν αν ο γιατρός είναι ...γιατρός κι αν έχει πάρει την ειδικότητα που επικαλείται! Έχουμε δει μέχρι τώρα χειρουργό χωρίς ειδικότητα να ...σφάζει άνετα επί σειρά ετών, υποτιθέμενο καρδιολόγο ο οποίος δραστηριοποιούταν στην Αττική χορηγώντας ιατρικές βεβαιώσεις για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, και άλλα πολλά.

Να σημειώσουμε ότι ο ΙΣΑ αναζήτησε τότε στοιχεία από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία ήταν αρμόδια υπηρεσία για την έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος των γιατρών, και η Περιφέρεια είχε απαντήσει ότι όντως δεν ήταν έγκυρη η φερόμενη ως εκδοθείσα άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Έτσι απλά!

Τον Φεβρουάριο του 2018, είχε επίσης αποκαλυφθεί μία ακόμη περίπτωση "γιατρού" χωρίς πτυχίο ο οποίος είχε αποκαλυφθεί στο νοσοκομείο Καβάλας, μετά από θητεία 17 ετών! Καταγγελίες έχουν γίνει και για αντιποίηση και του επαγγέλματος του φυσικοθεραπευτή στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ). Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2016, είχε επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ευβοίας σε γιατρό ο οποίος ήταν γνωστός ως "ο γιατρός με τη Ferrari". Είχε διατελέσει επί 13 έτη διευθυντής στο ιατρείο Σκύρου, έχοντας πλαστό πτυχίο…

Το dailypharmanews επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΠΙΣ, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο ο οποίος επισήμανε:

"Τα φαινόμενα που είχαν να κάνουν με παράνομη άσκηση Ιατρικής και αντιποίηση ειδικότητας, τα οποία μπορούσαν να λανθάνουν λόγω της πολυδιάσπασης των αρμοδιοτήτων των σχετικών υπηρεσιών, τώρα που όλες οι αρμοδιότητες αυτές έχουν περιέλθη στον ΠΙΣ, αντιμετωπίζονται άμεσα και χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Η άσκηση οποιασδήποτε μορφής Ιατρικής και η εκτέλεση ιατρικών πράξεων από άνθρωπο που δεν έχει τα επιστημονικά εφόδια, θα αντιμετωπίζεται με την μέγιστη αυστηρότητα".