ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου ζητά η ΟΣΦΕ

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου ζητά η ΟΣΦΕ

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

 

Καταρχήν θετικά βλέπει ο κ. Σταύρος Μπελώνης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Μιλώντας στο DailyPharmaNews με αφορμή επιστολή που έστειλε η ΟΣΦΕ στον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια εκφράζει την αισιοδοξία του ότι το υπουργείο θα δει στην ΟΣΦΕ, μέσα από τη συνάντηση που επιδιώκει να έχει το επόμενο διάστημα, έναν σύμμαχο στους σχεδιασμούς του για την προώθηση της πρόληψη και της προαγωγή της Υγείας στη χώρα μας.   

Για τον κ. Μπελώνη «είναι πολύ θετικό ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κατά την ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης έδειξε να επικεντρώνει σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον της στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ακούγοντας τις ομιλίες στη Βουλή είδαμε ότι επικεντρώθηκαν πολύ στην ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής υγείας. Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι τόσο  ο κ. Κικίλιας όσο και ο κ. Κοντοζαμάνης εστίασαν σε δύο χρόνιες παθήσεις, στον διαβήτη και στην υπέρταση. Αυτό “κουμπώνει” απόλυτα με τις προσπάθειές μας. Γι’ αυτό και μπήκαμε στη διαδικασία  να στείλουμε μία επιστολή προκειμένου να δείξουμε τι ακριβώς κάνουμε εμείς γύρω από αυτά τα θέματα και να επισημάνουμε ακριβώς ότι αυτό που κάνουμε έχει απόλυτη σχέση με τον σχεδιασμό του υπουργείου. Μπορούν λοιπόν να μας βλέπουν ως φυσικούς συμμάχους καθώς ήδη παλεύουμε γι’ αυτά τα θέματα τόσα χρόνια. Μέσα από την επιστολή μας επισημαίνουμε όλα αυτά, δίνουμε μία πρώτη εικόνα για το τι κάνουμε και ζητάμε μία συνάντηση για να πάμε ακόμη περισσότερο υλικό και να εξηγήσουμε από κοντά γιατί μπορούμε να συμβάλλουμε πολύ στην προσπάθεια που φαίνεται ότι θα γίνει γύρω από αυτά τα θέματα. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε».

Η ΟΣΦΕ ήδη μετά το πρόγραμμα Αρεταίος που αφορούσε την έγκαιρη ανίχνευση ατόμων με διαβήτη –από το στάδιο ήδη του προδιαβήτη-  ετοιμάζεται να ξεκινήσει ένα νέο αντίστοιχης φιλοσοφίας πρόγραμμα για την υπέρταση. Σύμφωνα με τον κ. Μπελώνη σε αυτό το νέο πρόγραμμα «βάζουμε τον πήχη πολύ ψηλά, να υπερβούμε κατά πολύ ό,τι πετύχαμε με τον Αρεταίο. Καθυστερήσαμε λίγο στον αρχικό μας σχεδιασμό λόγω των εκλογών. Αισιοδοξώ ότι εντός του Οκτωβρίου θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε».

Ο κ. Μπελώνης ζητά και θεωρεί πολύ σημαντική τη στήριξη της πολιτείας σε αυτήν την προσπάθεια. «Σκεφτόμαστε να ζητήσουμε την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας σε αυτήν μας τη νέα δράση που θα πάει σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε 5.500 φαρμακεία και σιγά σιγά θα μαζικοποιούνται αυτές οι δράσεις και δεν θα είναι μόνο θέμα των επιστημόνων, των γιατρών και των φαρμακοποιών αλλά σκοπό μας έχουμε να εμπλέξουμε και τις τοπικές κοινωνίες με τις δομές που έχουν, εννοώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εννοώ  Επιμελητήρια, εννοώ Συλλόγους Ασθενών, κυρίαρχα. Θέλω αυτές οι δράσεις να είναι μία συνολική υπόθεση των τοπικών κοινωνιών. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να φανεί ότι εμείς είμαστε μία ελίτ που δρούμε έξω και πέρα από συνεργασίες με τους υπόλοιπους φορείς της κοινωνίας. Εμείς έχουμε το σχέδιο, ξέρουμε πως θα το κάνουμε, θέλουμε την ενεργό συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων της κοινωνίας. Ακόμη και της Εκκλησίας».

Στην ερώτηση ποιο είναι το δυνατό σημείο της ΟΣΦΕ στο να εισακουστεί ο λόγος της και η συγκεκριμένη πρόταση που κάνει προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ο κ. Μπελώνης απαντά πως πέρα από τα προαναφερόμενα, δηλαδή ότι υπάρχει μία βάση κοινή, η επιθυμία να υπάρξει μία οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια πρόληψης και προαγωγής υγείας σε θέματα που αποτελούν μάστιγα για τη δημόσια όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, ότι ήδη υπάρχει μία δουλειά που ήδη έχει γίνει από την ΟΣΦΕ υπάρχουν και συγκεκριμένα στοιχεία από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας που τεκμηριώνουν τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η κοινωνία και η πολιτεία από αυτές τις δράσεις. «Θα πρέπει να συναθροίσουμε τη μελέτη της ΕΣΔΥ που αποδεικνύει και πρέπει να τους βοηθήσει να καταλάβουν ότι εδώ έχουμε μία πολύ σοβαρή δουλειά και όχι μία παράσταση ενός Σαββατοκύριακου. Η νέα δράση μας μάλιστα για την αρτηριακή υπέρταση πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους ότι δεν θα είναι μία δράση που θα κρατήσει κάποιους μήνες. Μιλάμε για μία δράση η οποία, αφού πάρει την κατάλληλη εκπαίδευση ο φαρμακοποιός, θα είναι διαρκής. Όταν λέμε ότι θέλουμε να γίνουμε ένα κομμάτι της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτό δεν θα έχει ούτε ωράρια ούτε χρονικούς ορίζοντες. Είναι μία διαρκής διαδικασία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπελώνης. Για να συμπληρώσει ότι «η πρόληψη και η προσήλωση των ασθενών στη θεραπεία που είναι δύο διαφορετικά θέματα αποτελούν την καθημερινότητα των φαρμακοποιών, είναι το επάγγελμά μας».  

Πέρα από τα ζητήματα που αφορούν την πρωτοβάθμια θετικά καταρχήν χαρακτήρισε ο κ. Μπελώνης και τα όσα ανέφερε η νέα ηγεσία του Υπουργείου για τα κίνητρα για τις συνενώσεις των φαρμακείων όπως επίσης και για το θέμα των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, όπως συνηθίζεται να ονομάζονται, λανθασμένα ωστόσο κατά τη γνώμη του αφού πρόκειται για έναν όρο που όπως λέει αδικεί και τα ίδια τα φάρμακα. Και για τα δύο θέματα πάντως περιμένει να ακούσει περισσότερα πράγματα στη συνάντηση που επιδιώξει η ΟΣΦΕ με το υπουργείο, ξεκαθαρίζοντας καταρχάς ότι «δεν υπάρχει περίπτωση, δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνουμε έξω από αυτήν τη διαδικασία (σ.σ. της διάθεσης των ΦΥΚ από τα φαρμακεία).   

Διαβάστε εδώ την επιστολή της ΟΣΦΕ προς τον κ. Κικίλια