NEA

Απευθείας στον υπουργό Υγείας θα υπάγεται το ΣΕΥΥΠ

Απευθείας στον υπουργό Υγείας θα υπάγεται το ΣΕΥΥΠ

Στο πρώτο νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση στη Βουλή, προβλέπεται η υπαγωγή του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) απευθείας στο υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα, πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας, με τίτλο «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης».
Πιο συγκεκριμένα, στο Γ’ Κεφάλαιο του νομοσχεδίου αναφέρεται πως στο εξής το ΣΕΥΥΠ θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Υγείας, ενώ θα διαθέτει περίπου 100 επιθεωρητές και 30 βοηθούς.
Στο ίδιο κεφάλαιο αναφέρεται η ίδρυση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), η οποία θα είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, τον συντονισμό, την εποπτεία και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του συνόλου των ελεγκτικών μηχανισμών. Ορίζεται, δε, ως υπεύθυνος Φορέας για την εφαρμογή και αξιολόγηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού κατά της Διαφθοράς.
Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, για πρώτη φορά ιδρύεται ένας πραγματικά ανεξάρτητος φορέας, με οριζόντια αρμοδιότητα για την ενίσχυση της λογοδοσίας και την καταπολέμηση της διαφθοράς, με τα απαιτούμενα εχέγγυα ανεξαρτησίας και αμεροληψίας, σύμφωνα με τις καλές διεθνείς πρακτικές που έχει κυρώσει η Ελλάδα. Θα έχει διοικητική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και δεν θα υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες διοικητικές αρχές, προκειμένου να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία της.
Θα υπόκειται, ωστόσο, σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό της Βουλής και στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.