NEA

Επί τάπητος (ξανά) όλα τα θέματα των ιδιωτών φορέων ΠΦΥ

Επί τάπητος (ξανά) όλα τα θέματα των ιδιωτών φορέων ΠΦΥ

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρόκειται να έχει το Συντονιστικό Όργανο των ιδιωτικών Φορέων ΠΦΥ (ΠΟΣΚΕ, ΠΟΣΙΠΥ, ΠΑΣΙΔΙΚ,ΠΑΝΙΔΙ), υπό την προεδρία του προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη  την Πέμπτη 1/8/2019, στο υπουργείο Υγείας. Επί τάπητος θα μπουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος για την επιβίωση του, τα οποία τον οδήγησαν στις δυναμικές κινητοποιήσεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Να θυμίσουμε ότι στις 11 Ιουνίου, προ δηλαδή εκλογών και αλλαγής της κυβέρνησης, έγινε συνάντηση υπό τον κ. Ανδρέα Ξανθό στην οποία ουσιαστικά ο ΥΥΚΑ πρότεινε ανακατανομή του clawback για το 2018, καθώς όπως υποστήριξε, δεν μπορεί να γίνει ενίσχυση του προϋπολογισμού του περασμένου έτους, κάτι που απαιτεί νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή η οποία ήταν ήδη κλειστή για τις εκλογές.

Εξάλλου, την  πλήρη ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και το clawback των κλινικοεργαστηριακών γιατρών, έθεσε το προεδρείο του ΠΙΣ την περασμένη εβδομάδα στην ηγεσία του ΥΥΚΑ.  O ΠΙΣ ετοιμάζει μάλιστα  ολοκληρωμένη πρόταση που θα περιλαμβάνει τις προτάσεις των Ιατρικών Συλλόγων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και τον τρόπο συνεργασίας των γιατρών με το δημόσιο σύστημα. Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, τρεις είναι οι βασικοί άξονες της πρότασης για τη συνεργασία των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών με το δημόσιο σύστημα:

* Εγγύηση για ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον ασθενή.

* Πρόσβαση όλων των γιατρών που επιθυμούν στις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να δοθεί βήμα και στους νέους γιατρούς.

* Αμοιβές ανάλογα με το προσφερόμενο ιατρικό έργο.

Ο ΠΙΣ, επίσης, διεκδικεί μεγαλύτερο προϋπολογισμό για τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες γιατρούς. Σήμερα, ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει 85 εκατ. ευρώ, όταν ο συνολικός προϋπολογισμός του προσεγγίζει τα 5,5 δισ. ευρώ, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Ως προς το clawback του δεύτερου εξαμήνου του 2018 των κλινικοεργαστηριακών γιατρών, ο ΠΙΣ ζήτησε να αξιοποιηθούν τα 50 εκατ. ευρώ που υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ από πληρωμές ασφαλιστικών εταιρειών για τη νοσηλεία ξένων πολιτών στη χώρα μας, ώστε άμεσα να ελαφρυνθεί ο ιατρικός κόσμος. Ο κ. Κικίλιας από την πλευρά του επεσήμανε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την ανακατανομή των πόρων στον ΕΟΠΥΥ με βάση τις ανάγκες των ασφαλισμένων, γεγονός που θα οδηγήσει και στην απαλλαγή επιβαρύνσεων προς τους ιατρούς.