ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Γιάννης Τσικανδυλάκης στο DailyPharmaNews: «Απαραίτητη μία οικονομοτεχνική μελέτη για τα ΦΥΚ. Πρέπει να γίνει άμεσα...από πέρσι»

Γιάννης Τσικανδυλάκης στο DailyPharmaNews: «Απαραίτητη μία οικονομοτεχνική μελέτη για τα ΦΥΚ. Πρέπει να γίνει άμεσα...από πέρσι»

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Την άποψη ότι οποιαδήποτε πρόταση για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών και Φαρμακαποθήκες ως κομμάτι της αλυσίδας διακίνησής τους εξέφρασε η Ενωτική Συνεργασία Φαρμακοποιών -που διαθέτει δύο έδρες στο Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου- με ανοιχτή επιστολή της την οποία υπογράφουν οι κ.κ. Πέτρος Ραράκος και Γιάννης Τσικανδυλάκης παίρνοντας θέση ενόψει της επικείμενης συνάντησης του ΠΦΣ με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Με δεδομένο ότι η αλλαγή του τρόπου διακίνησης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες για την Αριστοτέλους έχει ενδιαφέρον τόσο η ανοικτή επιστολή της Ενωτικής Συνεργασίας Φαρμακοποιών όσο και τα όσα διευκρινιστικά είπε, μιλώντας στο DailyPharmaNews o ένας εκ των δύο συντακτών της κ. Τσικανδυλάκης, πρόεδρος του ΦΣ Ηρακλείου. Κάθε άποψη που κατατίθεται γι’ αυτό το καυτό για τους φαρμακοποιούς ζήτημα, που έχει να κάνει με την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ασθενών είναι χρήσιμη, ενόσω υπάρχει χρόνος μέχρι να έρθει προς ψήφιση ο σχετικός νόμος.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής και στη συνέχεια οι διευκρινήσεις του κ. Τσικανδυλάκη.

 

Επιστολή της ενωτικής συνεργασίας φαρμακοποιών για τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ)

Φαίνεται ότι τα ΦΥΚ ξαναμπαίνουν στη ζωή μας, με ένα όχι και τόσο δόκιμο τρόπο, μια και η κυβέρνηση θέλοντας να εξυπηρετήσει χρόνια πάσχοντες ή με σοβαρά προβλήματα υγείας συμπολίτες μας, προτίθεται να τα δίνει μέσω των φαρμακείων, χωρίς όμως αποζημίωση για τους φαρμακοποιούς και τις φαρμακαποθήκες.

Έχουμε υποστηρίξει, κατά καιρούς ως παράταξη ότι το φαρμακείο και του παρόντος αλλά πολύ περισσότερο του μέλλοντος, για να παραμείνει στο χώρο της υγείας θα πρέπει να αποδείξει στο σύστημα ότι του είναι απαραίτητο. Μπορούμε όλοι να καταλάβουμε ότι εάν τα ΦΥΚ διακινούνται εκτός φαρμακείου, σίγουρα το φαρμακείο δεν έχει θέση, στο νέο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Στα πλαίσια λοιπόν της υπερβολής και θέλοντας να υπερτονίσουμε την ανάγκη τα ΦΥΚ να διακινούνται μέσω των φαρμακείων, έχουμε υποστηρίξει ότι ακόμα και δωρεάν για ένα διάστημα μπορούμε να τα διακινούμε μέσω των φαρμακείων μας, μέχρι να αποδείξουμε στο σύστημα ότι η διακίνηση μέσω των φαρμακείων και αποτελεσματική είναι αλλά και η πολιτεία μόνο κερδισμένη θα είναι.

Όμως άλλο αυτό που εμείς λέμε και άλλο αυτό που θέλει να επιβάλει η πολιτεία. Συμφωνούμε με την πρόταση της κυβέρνησης για μια μεταβατική περίοδο 3 – 4 μηνών δωρεάν χορήγησης από το φαρμακείο, αλλά λέμε όχι στα υπόλοιπα που πρότεινε. Δηλαδή, ο ιατρός εξετάζει τον ασθενή, αποφασίζει ότι πρέπει να του χορηγήσει συγκεκριμένο σκεύασμα ΦΥΚ, αφού ο ασθενής επιλέξει το φαρμακείο επιλογής του, ο ιατρός ενημερώνει την εταιρεία, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στέλνει το φάρμακο στο φαρμακείο, από όπου και θα το παραλάβει ο ασθενής. Πριν την παράδοση του φαρμάκου στο φαρμακείο ο φαρμακοποιός ενημερώνεται ότι θα παραλάβει το συγκεκριμένο φάρμακο για τον συγκεκριμένο ασθενή.

Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να υποθηκεύσουμε  το μέλλον των φαρμακείων, αποδεχόμενοι μια τέτοια πρόταση. Τι προτείνουμε:

Ο ιατρός εξετάζει τον ασθενή, επιλέγει το φάρμακο που θα πρέπει να του χορηγήσει, δίνει την συνταγή στον ασθενή και ο ασθενής πηγαίνει στο φαρμακείο της επιλογής του, ο φαρμακοποιός μέσω του συνεταιρισμού ή της φαρμακαποθήκης του προμηθεύεται το φάρμακο. Σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να προβλέπεται μία πάγια αποζημίωση για τον φαρμακοποιό αλλά και για τον συνεταιρισμό ή την φαρμακαποθήκη. Θεωρούμε αδιανόητο, από την όλη αλυσίδα εφοδιασμού του φαρμάκου, να απουσιάζουν ΣΥΦΑ και φαρμακαποθήκες καθώς επίσης και να μην υπάρχει πάγια αποζημίωση για το φαρμακείο και το χονδρεμπόριο.

Επίσης θα πρέπει να υπάρχει πλαφόν στον αριθμό των συνταγών ΦΥΚ που εκτελεί κάθε φαρμακείο.

Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει άμεσα η διοίκηση του ΠΦΣ να ξεκινήσει συζήτηση με το υπουργείο, ταυτόχρονα να εκπονήσει οικονομοτεχνική μελέτη για τη διακίνηση των ΦΥΚ και μέσα στο Σεπτέμβριο να προκηρύξει Έκτακτη ΓΣ, με υποχρεωτική την παρουσία των Προέδρων των συλλόγων, εάν αυτοί δεν είναι εκλέκτορες, για να συναποφασίσουμε.

Συνάδελφοι, το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αφορά το παρόν και το μέλλον του Ελληνικού φαρμακείου και οι όποιες αποφάσεις παρθούν, θα πρέπει να προκύψουν μετά από διεξοδική συζήτηση και λαμβάνοντας υπόψη μας όλες τις παραμέτρους που θα προκύψουν».

 

Μεγάλο κομμάτι της ύλης του φαρμακείου   

Ο ένας εκ των δύο υπογραφόντων την επιστολή, ο κ. Γιάννης Τσικανδυλάκης, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου μίλησε στο DailyPharmaNews και απάντησε σε ορισμένα ερωτήματα που αφήνει αδιευκρίνιστα η επιστολή.

Ο κ. Τσικανδυλάκης επισημαίνει ότι στην κυβερνητική πρόταση δεν συμπεριλαμβάνονται οι Φαρμακευτικοί Συνεταιρισμοί και οι φαρμακαποθήκες ενώ δεν προβλέπεται πουθενά αποζημίωση για τους φαρμακοποιούς και πολύ περισσότερο βέβαια για τους συνεταιρισμούς και τις φαρμακαποθήκες, που έτσι κι αλλιώς δεν συμπεριλαμβάνονται στην όλη διαδικασία.  Το πρόβλημα για τον κ. Τσικαλδυλάκη είναι ότι αφενός αυξάνονται τα φάρμακα νέας τεχνολογίας στην αγορά, αφετέρου το ποια τελικά φάρμακα χαρακτηρίζονται και θα χαρακτηρίζονται ΦΥΚ είναι ζήτημα ανοικτό καθώς μέχρι στιγμής τουλάχιστον, κυρίαρχος παράγοντας για την ένταξη ενός φαρμάκου στην κατηγορία των ΦΥΚ είναι το κόστος, κάτι που για πολλούς είναι λάθος. Έτσι υπάρχει μία διάχυτη ανησυχία στους φαρμακοποιούς ότι όλες αυτές οι ρυθμίσεις θα αφορούν τελικά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ύλης που διακινείται μέσα από τα φαρμακεία. Αυτό τουλάχιστον αφήνει να εννοηθεί από τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΦΣ Ηρακλείου. «Επειδή όμως εμείς, ξέρουμε ότι τα περισσότερα φάρμακα θα έχουν τιμή πάνω από 150-200 ευρώ πολύ εύκολα θα μπορέσει κάθε κυβέρνηση αυτά τα φάρμακα να τα κατατάξει στα ΦΥΚ. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι σύντομα, σε λίγα χρόνια κινδυνεύουμε να διακινούμε φάρμακα μικρής αξίας λίγων ευρώ και σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης όλα τα υπόλοιπα θα τα διακινούμε δωρεάν προσφέροντας κοινωνικό έργο. Βεβαίως δεν αποποιούμαστε την κοινωνική μας προσφορά προς τους πολίτες, όμως πρέπει να εξασφαλίσουμε την επιβίωση των φαρμακείων μας και ειδικά των νέων συναδέλφων που σήμερα έρχονται να μπουν στο χώρο».

Από εκεί και πέρα και επί της ουσίας των όσων αναφέρονται στην επιστολή ο κ. Τσικανδυλάκης ξεκαθαρίζει ότι «φαρμακείο χωρίς συνεταιρισμό δεν έχει μέλλον» και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο επισημαίνει την ανάγκη να συμπεριληφθεί και ο σημαντικός αυτός κρίκος της αλυσίδας στην όποια πρόταση μπει στο τραπέζι προς συζήτηση εξηγώντας ότι «φαρμακοποιός χωρίς συνεταιρισμό δίπλα του θα είναι βορά των εταιρειών που θα παίζουν το “παιχνίδι” όπως αυτές θέλουν. Αυτό εμείς δεν πρέπει να το δεχτούμε ούτε ως ΠΦΣ ούτε ως ΟΣΦΕ (σ.σ. Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος). Διαφορετικά να μην πάμε σε συμφωνία».

Εφόσον όμως γίνει προσπάθεια και υπάρξει συμφωνία, η όποια τελικά πρόταση συμφωνηθεί θα ήταν καλό, σύμφωνα με τον κ. Τσικανδυλάκη, να εφαρμοστεί πιλοτικά σε κάποιους νομούς της χώρας και όχι κατευθείαν σε όλη την Ελλάδα. Πριν δε τη συμφωνία θα πρέπει να καθοριστεί κάποια αμοιβή που θα προκύψει από μία οικονομοτεχνική μελέτη την οποία πολύ σύντομα θα πρέπει ο ΠΦΣ να χρηματοδοτήσει για να τρέξει και έτσι να φανεί τι είναι το καλύτερο να γίνει τόσο για τον κλάδο όσο και για την πολιτεία, συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΦΣ Ηρακλείου. Μάλιστα στο θέμα αυτό είναι απόλυτος λέγοντας πως «πρέπει εδώ και τώρα, έπρεπε πέρσι αυτή η μελέτη να έχει ήδη γίνει».

Στη λογική να μη σπάσει η υφιστάμενη αλυσίδα διακίνησης του φαρμάκου (φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία, ασθενείς), ο κ. Τσικανδυλάκης δήλωσε ότι ο ίδιος θα ήταν διατεθειμένος να «πληρώνομαι, εάν μας πουν 30 ευρώ, τα 5 ευρώ να είναι πάγια αμοιβή προς τη φαρμακαποθήκη, να μη σπάσει αυτή η αλυσίδα. Και αυτό γιατί η αλυσίδα αυτή εξασφαλίζει αξιοπιστία στην παράδοση του φαρμάκου».

Στην επιστολή της Ενωτικής Συνεργασίας Φαρμακοποιών δεν αναδεικνύεται ο κίνδυνος που μπορεί να δημιουργήσει αυτό το σπάσιμο της αλυσίδας για τους ασθενείς πολίτες. Ο κ. Τσικανδυλάκης εξηγεί ότι «ειδικά για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, τα περισσότερα εκ των οποίων χρειάζονται ψυγείο, είναι σημαντικός ο τρόπος διακίνησης. Ξέρετε ότι οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών και πολλές ιδιωτικές φαρμακαποθήκες διαθέτουν αυτό το σύστημα ψυχρής αλυσίδας το οποίο εγγυάται σ’ ένα ποσοστό 99,9% ότι το φάρμακο θα φτάσει με τις συνθήκες που προβλέπει ο κατασκευαστής, η εταιρεία στον πολίτη ο οποίος θα το χρησιμοποιήσει. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Ξέρετε με τα ΕΛΤΑ και με όλες αυτές τις εταιρείες courier δεν είμαστε σίγουροι για το σε ποια κατάσταση θα φτάσει ένα φάρμακο στον ασθενή. Θεωρώ ότι και οι εταιρείες θέλουν κάτι τέτοιο, ειδικά από τη στιγμή που θα έχουν τη διαβεβαίωση ότι τα προϊόντα τους θα φτάνουν, όπως πρέπει στον ασθενή».

Το θέμα είναι ακριβώς εκεί, στην κατάληξη της τελευταίας φράσης του κ. Τσικανδυλάκη. Να φτάνουν καταρχήν τα ΦΥΚ στον ασθενή που τα έχει ανάγκη και να φτάνουν όπως πρέπει για την ασφάλεια και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή του. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα γίνεται η κουβέντα. Μία κουβέντα που έχει ανοίξει πλέον για τα καλά, εφόσον είναι βέβαιο ότι το σημερινό καθεστώς απέτυχε ή τέλος πάντως έχει πολλά προβλήματα και γίνεται προσπάθεια να υπάρξει κάτι καλύτερο στη θέση του.