NEA

Υπουργείο Υγείας: Ειδική ρύθμιση για καλύτερη πρόσβαση των ασθενών στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους

Υπουργείο Υγείας: Ειδική ρύθμιση για καλύτερη πρόσβαση των ασθενών στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους

Μία σημαντική δέσμευσή της υλοποιεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που θα σημάνει μεγάλη διευκόλυνση ασφαλισμένων και ανασφάλιστων που εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, περιλαμβάνοντας ειδική ρύθμιση στο διυπουργικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή.

Ειδικότερα, με διάταξη, προβλέπεται η διανομή των ΦΥΚ όχι πλέον μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (όπως ισχύει μέχρι σήμερα) αλλά και από τα 11.000 ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας και τις 120 ιδιωτικές κλινικές στις οποίες διενεργούνται χημειοθεραπείες.

 

Αναμένεται με τη διάταξη αυτή να μην υπάρχουν πλέον οι «ουρές της ντροπής» έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας, κάτι που σημαίνει βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών –των 80.000 ασφαλισμένων και 4.500 ανασφάλιστων– που ταλαιπωρούνταν έως τώρα από πολύωρες αναμονές προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα για αυτούς φάρμακα, όπως ογκολογικά, για ηπατίτιδα C, για σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ. 

Υπενθυμίζεται ότι τα ΦΥΚ προμηθεύονταν μέχρι σήμερα οι ασθενείς μέσω των 34 φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και των 70 σημείων διανομής σε απομονωμένες περιοχές της χώρας.


11.000 ιδιωτικά φαρμακεία θα εξυπηρετούν τους ασθενείς που λαμβάνουν ΦΥΚ 

Σύμφωνα με όσα προγραμματίζει το υπουργείο Υγείας, με την ψήφιση της σχετικής διάταξης θα δρομολογηθεί η χορήγηση των φαρμάκων για τους ογκολογικούς ασθενείς και τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ενώ έχουν προβλεφθεί οι προϋποθέσεις της χορήγησης και όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες ώστε τα σκευάσματα να παραδίδονται από τις εταιρίες στα φαρμακεία με απόλυτη ασφάλεια, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία για τους ασθενείς. 

Εξυπηρέτηση ογκολογικών ασθενών από τις ιδιωτικές κλινικές 

Το πλαίσιο συνεργασίας που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των ιδιωτικών κλινικών προβλέπει ότι τα φάρμακα για τις χημειοθεραπείες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ θα παραλαμβάνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με ευθύνη των κλινικών για την εξυπηρέτηση των ασθενών που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, οι οποίοι θα εξουσιοδοτούν συγκεκριμένους εκπροσώπους (εργαζόμενους) που θα ορίζει η ιδιωτική κλινική για την παραλαβή των φαρμάκων τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. 

Αν υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό, θα τερματιστεί η σημερινή επιβαρυντική για τους ογκολογικούς ασθενείς κατάσταση, κατά την οποία μετά τον προγραμματισμός της χημειοθεραπείας τους έπρεπε οι ίδιοι να μεριμνούν εάν το κατάλληλο για αυτούς σκεύασμα υπάρχει σε κάποιο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Δωρεάν κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους

Η δωρεάν κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους συμπεριλαμβάνεται στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τις βασικές βελτιώσεις στον τομέα Υγείας και ήδη δρομολογούνται οι παράμετροι υλοποίησής της. Η διαδικασία διανομής κατ’ οίκον που γίνεται έως τώρα, δεν είναι δωρεάν, αφού το κόστος μεταφοράς επιβαρύνει τους ασθενείς. 

Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι η διαδικασία δωρεάν κατ’ οίκον διανομής φαρμάκων για καρκινοπαθείς σοβαρού σταδίου και ασθενείς με βαριάς μορφής πολλαπλή σκλήρυνση είχε αποφασιστεί να εφαρμοστεί πιλοτικά από την προηγούμενη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, κάτι που τελικά δεν έγινε.