NEA

Κρούσματα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία: Ποιος ο κίνδυνος μετάδοσης στη χώρα μας

Κρούσματα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία: Ποιος ο κίνδυνος μετάδοσης στη χώρα μας

Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση.

 Με δεδομένο ότι έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νόσου στη Βουλγαρία, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, επεσήμανε ότι η θωράκιση της ελληνικής κτηνοτροφίας από τη νόσο αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του υπουργείου, ενημερώνοντας ότι από πλευράς των κτηνιατρικών υπηρεσιών, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για αποτροπή της νόσου στη χώρα μας. 

 Εντωμεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε κτηνίατρους επιθεωρητές στη Σόφια για να εξετάσουν, εάν τα μέτρα που έλαβε η χώρα κατά της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων είναι επαρκή, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας.

 Οι εστίες της αφρικανικής πανώλης των χοίρων έχουν εντοπιστεί σε περισσότερες από δέκα περιοχές της Βουλγαρίας, με αποτέλεσμα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 Η θανάτωση 17.000 χοίρων σε εκμετάλλευση μεγάλης εμπορικής αξίας στο χωριό Νικόλοβο, στην περιφέρεια του Ρούσε, ήταν ένα από τα πρώτα «βήματα» για την αντιμετώπιση της νόσου, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, η Βουλγαρία θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Φόβοι για το ενδεχόμενο η ασθένεια να περάσει στην Ελλάδα

 Τις έντονες ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο να περάσει και στην ελληνική πλευρά η αφρικανική πανώλη των χοίρων, που έχει πλήξει τη Βουλγαρία σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τα ελληνικά σύνορα, έχουν εκφράσει εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων Ορεστιάδας και της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ορεστιάδας, επισημαίνοντας ότι μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές και στις ελληνικές κτηνοτροφικές μονάδες.

 Η κατάσταση είναι δύσκολο να ελεγχθεί, εξηγούν οι εμπλεκόμενοι, παρά τα μέτρα πρόληψης, καθώς η ασθένεια είναι μεταδοτική από αγριόχοιρους, οι οποίοι δεν περιορίζονται από τα σύνορα και διασχίζουν καθημερινά και ανεξέλεγκτα τα σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Εκτός από το μεταδοτικό χαρακτήρα της ασθένειας, η κατάσταση είναι δύσκολο να ελεγχθεί επειδή στην περιοχή των ελληνοβουλγαρικών συνόρων που αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου των περισσότερων ζωονόσων που εμφανίζονται στη χώρα, έχουν απομείνει μόνο δύο κτηνίατροι -ενώ παλιότερα στην περιοχή υπηρετούσαν δέκα-  από τους οποίους ο ένας απασχολείται αποκλειστικά στο σφαγείο Ορεστιάδας._ Ρ.Σ.