NEA

ΠΙΣ: Επί τάπητος τα θέματα των ιατρών και της ΠΦΥ

ΠΙΣ:  Επί τάπητος τα θέματα των ιατρών και της ΠΦΥ

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Όχι μόνο το καλοκαίρι ήταν «θερμό» για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και το φθινόπωρο αναμένεται θερμότατο… Όπως φαίνεται, όλοι τρέχουν να προλάβουν τα προβλήματα με την ΠΦΥ που θα «σκάσουν» στα χέρια τους την επόμενη και την μεθεπόμενη χρονιά, ενώ φλέγοντα είναι και τα θέματα του clawback όσο και της εργασιακής σχέσης των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

Το dailypharmanews, στις επάλξεις του ρεπορτάζ από σήμερα, στον χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου, θα φιλοξενήσει τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων και θα προηγηθεί σε πολλές περιπτώσεις των εξελίξεων.

Στις αποκλειστικές δηλώσεις που εξασφάλισε για σήμερα από τον πρόεδρο του ΠΙΣ, Δρ Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, μεταξύ των όσων αναμένεται να προωθήσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ξεχωρίζει και η είδηση ότι ο καθηγητής Κυριάκος Σουλιώτης έχει αναλάβει με πρωτοβουλία του ΠΙΣ, να λύσει την δύσκολη εξίσωση του clawback με μελέτη που εκπονεί αυτό το διάστημα και θα παραδώσει σύντομα ώστε να αντικατασταθεί το άδικο μέτρο από άλλο, δικαιότερο.

Επίσης, από τα λεγόμενα του Δρ Εξαδάκτυλου είναι σαφές ότι βρισκόμαστε προ των πυλών σε μια νέα Συλλογική Σύμβαση των γιατρών και για νέο ρόλο των ιδιωτών στην παροχή Υγείας του ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους του.

Μας είπε ο Δρ Εξαδάκτυλος:

«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αναμένουμε να μπει σε νέα βάση διότι με την προηγούμενη κυβέρνηση υπήρχαν ουσιαστικές διαφωνίες και η πρόβλεψη της αποτυχίας η οποία και ήρθε!

Για εμάς «βάση» είναι η ελεύθερη επιλογή γιατρού, η αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση, το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρχει gate keeping αλλά μπορεί να υπάρχει σύστημα παραπομπών και να είναι ανοιχτό στο σύνολο των γιατρών της χώρας. Επίσης πιστεύουμε στην ισοτιμία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ίση αποζημίωση για ίση παροχή ιατρικής υπηρεσίας.

Τα προβλήματα που έχουμε αυτή την στιγμή συνοψίζονται στα εξής:

Έχουμε έναν ΕΟΠΥΥ κλειστό στους νέους συναδέλφους. Και αυτό που προτείναμε εφόσον ανοίξουν νέες θέσεις, είναι να ανοίξουν κατά προτεραιότητα για όσους έχουν πάρει τίτλο ειδικότητας από το 2012 και μετά (μετά την ίδρυση του Οργανισμού). Καλούμε ως εκ τούτου σε διάλογο για να βελτιωθούν οι όροι των σημερινών συμβάσεων. Οι σημερινές θεωρούνται μεν ως βάση αλλά πρέπει να τις συζητήσουμε καθώς οι συζητήσεις μέχρι τώρα ήταν για όρους χειρότερους. Για αυτό το λόγο άλλωστε και συνέβη η παύση των συμβάσεων των παθολόγων το περασμένο καλοκαίρι, επειδή πιέζονταν να κάνουν συμβάσεις γενικού γιατρού.

Θεωρούμε ότι είναι καιρός για την πρώτη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που εργαζόμαστε να είναι σε καλύτερη βάση και όχι σε χειρότερη. Διότι το προηγούμενο διάστημα επειδή οι προτάσεις ήταν χειρότερες από τις τρέχουσες, έψαχναν τρόπο να απεμπλακούν όλοι από την διαδικασία και τραβούσε χρονικά η ιστορία.

Παράλληλα εργαζόμαστε για να υπάρξει μια καλή πρόταση για τον οικογενειακό γιατρό που να έχει σύμφωνους παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδίατρους για να στηριχτεί το εγχείρημα. Και τέλος, θέλουμε να καταργηθεί το clawback που είναι η κάλυψη ενός πραγματικού ελλείμματος το οποίο υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει.

Θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει ένας μηχανισμός αλλά αυτός θα προκύψει από σοβαρή μελέτη. Και για αυτό τον λόγο έχουμε ζητήσει από τον καθηγητή Κυριάκο Σουλιώτη να κάνει μια μελέτη που θα προτείνει πως θα γίνει αυτό. Έχουμε πίεση χρόνου διότι το 2020 θα αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα στο ΕΣΥ λόγω αποχώρησης πολλών συναδέλφων με συνταξιοδότηση.

Χαιρόμαστε πάντως που η κυβέρνηση προσεγγίζει τα πράγματα με ανοιχτό μυαλό, δεν έχουμε τα κωλύματα του παρελθόντος και αναγνωρίζει τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, έχουμε την αίσθηση ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί σε ταχείς ρυθμούς καθώς θα έχουν σύντομα πρόβλημα. Για παράδειγμα τα ΤΟΜΥ δεν θα έχουν χρηματοδότηση το 2021 λόγω λήξης του ΕΣΠΑ. Είναι και λιγότερα από όσα χρειαζόμαστε,  και μη στελεχωμένα από γιατρούς. Έχουμε διοικητικό κόστος υψηλό αλλά με κενές θέσεις γιατρών».