NEA

ΕΙΝΑΠ: Βασικό πρόβλημα η υποστελέχωση και η χρηματοδότηση

ΕΙΝΑΠ: Βασικό πρόβλημα η υποστελέχωση και η χρηματοδότηση

Την πόρτα της Αριστοτέλους πέρασαν σήμερα μετά το μεσημέρι τα μέλη του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ που πραγματοποίησαν την πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας με ατζέντα πλούσια και δύσκολη!

 

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Οι «καυτές πατάτες» που έχουν στα χέρια τους ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης απαιτούν συναντήσεις, σχεδιασμούς, μελέτες αλλά και ταχύτητα στην επίλυση. Τα θέματα που ενδιέφεραν σήμερα την ΕΙΝΑΠ κατά προτεραιότητα ήταν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, η χρηματοδότηση των νοσοκομείων, τα χρονίζοντα προβλήματα με τους επικουρικούς γιατρούς, η ιατρική εκπαίδευση, τα ζητήματα με τους νέους γιατρούς, οι ελλείψεις σε ΜΕΘ, αλλά και τα προβλήματα των τοπικών μονάδων σε Αθήνα και Πειραιά που είναι η δικαιοδοσία της ΕΙΝΑΠ.

Το dailypharmanews επικοινώνησε με την πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, σήμερα το πρωί πριν μεταβεί στο ΥΥΚΑ και μας δήλωσε ότι «η ατζέντα μας περιλαμβάνει σοβαρά θέματα για τα οποία θα ενημερώσουμε την νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ελπίζουμε ότι θα τύχουν θετικής και άμεσης αντιμετώπισης αλλά περιμένουμε τι θα μας πουν από την ηγεσία».

Να θυμίσουμε ότι το 2020 συνταξιοδοτούνται εκατοντάδες γιατροί του ΕΣΥ με αποτέλεσμα να χτυπάει «κόκκινο» η υποστελέχωση στα δημόσια νοσοκομεία. Επιπλέον, οι επικουρικοί γιατροί ταλαιπωρούνται τα τελευταία χρόνια με ένα εργασιακό status ασαφές και εφήμερο την ώρα που καλύπτουν πάγιες ανάγκες στα τμήματα που υπηρετούν. Τέλος, η μειωμένη χρηματοδότηση των τελευταίων χρόνων έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα προμηθειών στα νοσοκομεία κάποια εκ των οποίων δεν έχουν ούτε σεντόνια για τα κρεβάτια, ιατρικά γάντια και άλλα απαραίτητα υλικά. Την ίδια ώρα το brain drain έχει διώξει χιλιάδες νέους Έλληνες γιατρούς από την χώρα.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων ώστε να τα βγάλουν πέρα με την συνεχώς διογκούμενη έλευση πολιτών που μεταβαίνουν σε αυτά καθώς δεν έχουν χρήματα για ιδιωτικά κέντρα. Επίσης, πάγια είναι η συζήτηση για μια ισχυρή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα αποσυμφορήσει τα Εξωτερικά Ιατρεία και τις εφημερίες των νοσοκομείων από περιστατικά που θα μπορούσαν να έχουν αντιμετωπιστεί στην ΠΦΥ.

Η στελέχωση των ΜΕΘ άλλωστε είναι ένα χρονίζον πρόβλημα καθώς λίγοι γνωρίζουν ότι ενώ έχουμε ειδικά εξοπλισμένες κλίνες, παραμένουν «κλειστές», δηλαδή μη χρησιμοποιούμενες, από έλλειψη προσωπικού κυρίως νοσηλευτικού αλλά και ιατρικού.

Η πρόεδρος μας ενημέρωσε μέσα από την συνάντηση με τον υπουργό για τα παρακάτω:

1/ Θα προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις για 940 νέες θέσεις γιατρών που είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση και «πάγωσαν» λόγω των εκλογών.

2/ Η χρηματοδότηση φέτος θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Θα δουν συμπληρωματικά ποσά ανάλογα με τις ανάγκες κάθε νοσοκομείου.

3/ ΜΕΘ- 100 κλίνες μένουν κλειστές. Τον ενδιαφέρουν τον υπουργό Υγείας να ανοίξουν το ταχύτερο όλες και θα προχωρήσει στις αντίστοιχες προσλήψεις.

3/ Προχωρά η προκήρυξη για 1116 μη γιατρούς που αφορούν επικουρικό προσωπικό το οποίο μέσω ΑΣΕΠ θα μονιμοποιηθεί.

4/ Θα λειτουργήσει η αρμόδια Επιτροπή που υπάρχει στο υπουργείο ώστε να υπάρξουν κίνητρα για τους νέους γιατρούς να παραμείνουν Ελλάδα ή να επιστρέψουν.

5/ 550 νέες θέσεις για τα ΤΕΠ : έχει ολοκληρωθεί το 50% των προσλήψεων και αναμένεται σύντομα το υπόλοιπο.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ηλίας Σιώρας, παρουσιάστηκε μιλώντας στο dailypharmanews απαισιόδοξος αναφέροντας ότι δεν δόθηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις αλλά ζητήθηκε η άμεση συνεργασία και εκφράστηκαν καλές προθέσεις.