ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ευρωπαϊκή έγκριση της ινσουλίνης aspart ταχείας δράσης για τη θεραπεία του διαβήτη σε παιδιά και εφήβους

Ευρωπαϊκή έγκριση της ινσουλίνης aspart ταχείας δράσης για τη θεραπεία του διαβήτη σε παιδιά και εφήβους

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τη Novo Nordisk ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την επέκταση της ένδειξης της ινσουλίνης aspart ταχείας δράσης για τη θεραπεία του διαβήτη σε εφήβους και παιδιά ηλικίας ενός έτους και άνω. Αυτή η επέκταση έρχεται να συμπληρώσει την προηγούμενη ένδειξη, η οποία αφορούσε αποκλειστικά τους ενήλικες.

 

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διευρύνει την ένδειξη της ινσουλίνης aspart ταχείας δράσης, καθιστώντας τη διαθέσιμη σε αυτό το νεότερο σε ηλικία πληθυσμό», δήλωσε ο Mads Krogsgaard Thomsen, executive vice president και chief science officer της Novo Nordisk.
«Με αυτή την ευρύτερη ένδειξη, ελπίζουμε ότι οι έφηβοι και τα παιδιά ηλικίας ενός έτους και άνω θα βρουν την ινσουλίνη aspart ταχείας δράσης ως μια καλή επιλογή για τη θεραπεία του διαβήτη τους».

Για αυτή την παιδιατρική ένδειξη, συστήνεται η χορήγηση της ινσουλίνης aspart ταχείας δράσης να γίνεται πριν από το γεύμα (0-2 λεπτά πριν από την έναρξη του γεύματος).
Ωστόσο, η ινσουλίνη aspart ταχείας δράσης μπορεί να χορηγηθεί και έως 20 λεπτά μετά την έναρξη του γεύματος (μεταγευματική χορήγηση) σε περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχει αβεβαιότητα για τη λήψη του γεύματος. Συστήνεται στενή παρακολούθηση των επιπέδων της γλυκόζης αίματος, όταν η ινσουλίνη aspart ταχείας δράσης χορηγείται μεταγευματικά στο δείπνο προκειμένου να αποφευχθεί η βραδινή υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα).

 

Η ινσουλίνη aspart ταχείας δράσης

Είναι η μόνη εγκεκριμένη, νέας γενιάς, ενέσιμη γευματική ινσουλίνη υπέρ-ταχείας δράσης. Σε σύγκριση με τη συμβατική μορφή της ινσουλίνης aspart, η ινσουλίνη aspart ταχείας δράσης είναι η ινσουλίνη aspart σε ένα καινοτόμο σκεύασμα στο οποίο έχουν προστεθεί δύο έκδοχα: η Βιταμίνη Β3 (νικοτιναμίδιο), για την αύξηση της ταχύτητας απορρόφησης, και ένα φυσικό αμινοξύ (L-Αργινίνη) για λόγους σταθερότητας.