NEA

«Αυτοβοήθεια και Ψυχική Υγεία»: Το 2ο Φεστιβάλ των Humanlinks για την Ψυχική Υγεία

«Αυτοβοήθεια και Ψυχική Υγεία»: Το 2ο Φεστιβάλ των Humanlinks για την Ψυχική Υγεία

Το 2ο φεστιβάλ για την ψυχική υγεία, που διοργανώνουν οι Humanlinks το μήνα Σεπτέμβριο, έχει θέμα «Αυτοβοήθεια και Ψυχική Υγεία» ως μια σύγχρονη μέθοδος υποστήριξης και διαχείρισης ψυχικών διαταραχών, πρόληψης, κοινωνικής εκπαίδευσης και αποστιγματισμού.

 

Οι «Humanlinks - Ανθρώπινοι σύνδεσμοι» είναι μία ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι δοκιμάστηκαν στο παρελθόν σε διάφορα επίπεδα, πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας.
Ως ομάδα συστάθηκαν πριν από 14 χρόνια και με ψυχοκοινωνική υποστήριξη από επαγγελματία ψυχικής υγείας, καταφέρνουν να αποκαθιστούν κατά το μέγιστο τους βασικούς τομείς της ζωής τους, μαθαίνοντας να φροντίζουν τους εαυτούς τους, να καλλιεργούν τις σχέσεις τους και να εκπληρώνουν τα όνειρά τους.

Το 2018 δημιούργησαν την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Ηumanlinks- Ανθρώπινοι σύνδεσμοι» ώστε να αποκτήσουν θεσμική υπόσταση προκειμένου να διευκολυνθούν οι υπηρεσίες που αναπτύσσουν στο πλαίσιο της συνεργασία τους με την Κοινότητα και την Πολιτεία.

 

Έχοντας την εμπειρία του φεστιβάλ του προηγούμενου έτους,  σχεδίασαν για το 2019 ένα φεστιβάλ πλούσιο σε δραστηριότητες, το οποίο θα διαρκέσει όλον το μήνα Σεπτέμβριο, ευελπιστώντας να δώσει μια ευρύτερη διάσταση στο ζήτημα της ψυχικής υγείας και να ευαισθητοποιήσει τους Αθηναίους πάνω στο σημαντικό αυτό θέμα. Στο πλαίσιο αυτό, επέκτειναν τις θεματικές του ώστε να καλυφθούν περισσότερες πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας που σχετίζονται με την ψυχική υγεία.

 

Η αυτοβοήθεια στην Ψυχική Υγεία

 

Το κίνητρο της επιλογής του κυρίως θέματος του Φεστιβάλ, η αυτοβοήθεια στην Ψυχική Υγεία, είναι η επιθυμία των Humanlinks να μοιραστούν την εμπειρία τους, τα καλά αποτελέσματα και το όφελος που έλαβαν οι ίδιοι, καθώς η φιλοσοφία τους και ο τρόπος προσέγγισης και λειτουργίας τους βασίζεται πάνω σε αυτή την μέθοδο υποστήριξης και αποκατάστασης.

 

Για τους Humanlinks, αυτοβοήθεια δε σημαίνει να αποκοπεί και να διακόπτει ο πάσχων οποιαδήποτε κλινική ή άλλου τύπου επαγγελματική υποστήριξη όταν αυτή είναι απαραίτητη στη διαχείριση των συμπτωμάτων της διαταραχής από την οποία πάσχει. Αυτοβοήθεια σημαίνει διακριτοί ρόλοι και καλή σχέση με τους γιατρούς και τους θεραπευτές καθώς και τις υπηρεσίες υγείας τις οποίες να μπορεί το άτομο που έχει ανάγκη να χρησιμοποιεί όποτε τις χρειάζεται για την υποστήριξή του. Να καλλιεργεί ο πάσχων εντός του το δικαίωμα για καλή ενημέρωση και να έχει λόγο γύρω από τους τρόπους θεραπείας που του προτείνονται, έχοντας κάθε επιλογή για τη διαχείρισή τους. Σημαίνει επίσης την «αποκλινικοποίηση» της προσωπικότητάς του, η οποία κοινωνικά έχει ταυτιστεί με τις διαταραχές και τα συμπτώματά του, συντηρώντας κι ενισχύοντας το στίγμα.

 

Όλες οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε κεντρικά σημεία, όπως το αμφιθέατρο του Μουσείου Ακροπόλεως, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας, το NewYork College, η Σχολή Χίλλ, το Μερόπειο Ίδρυμα, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, το Ολλανδικό Ινστιτούτο και άλλα Πολιτιστικά και Εκπαιδευτικά Κέντρα της Περιοχής Ακρόπολη, Πλάκα και Κουκάκι καθώς και στους δρόμους Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Δράκου.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Διαβάστε εδώ το πρόγραμμα.