ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ο ΦΣ Μαγνησίας ζητά τη στήριξη βουλευτών και φορέων για να λυθεί το πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Βόλου

Ο ΦΣ Μαγνησίας ζητά τη στήριξη βουλευτών και φορέων για να λυθεί το πρόβλημα  ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Βόλου

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Τον κοινωνικό ρόλο των φαρμακοποιών αναδεικνύει η απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας ως φορέα Υγείας να καλέσει τους βουλευτές του Νομού να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να εντοπιστεί η αιτία μίας δυσοσμίας που υπάρχει στον αέρα της πόλης του Βόλου. Για τους φαρμακοποιούς του Βόλου «είναι καιρός να έχουμε και την άποψη των πολιτικών εκπροσώπων μας στο κοινοβούλιο μιας και όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε».

Πέρα από τους βουλευτές ο ΦΣ Μαγνησίας καλεί την Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και τον Δήμο Βόλου να ενημερώσουν υπεύθυνα την τοπική κοινωνία για την προέλευση αυτής της ρύπανσης καθώς οι πολίτες σε μία θεωρητικά πολιτισμένη κοινωνία δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν την προέλευσή της και να μην έχουν πάρει απαντήσεις από τους υπεύθυνους φορείς της περιοχής.

Στην ανακοίνωση του ο ΦΣ Μαγνησίας μετά από συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου αναφέρει τα εξής:

«Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί έντονη οσμή καμένου πλαστικού και καμένου σίδηρου στην ατμόσφαιρα της πόλης του Βόλου κυρίως κατά τις πρωινές ώρες.

Αυτή η κατάσταση που διαμορφώνεται, σε συνδυασμό με την μεγάλη ρύπανση της ατμόσφαιρας από τα καυσαέρια, καθώς επίσης και με την μεγάλη θερμοκρασία καθιστούν την ατμόσφαιρα αρκετά επικίνδυνη με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των συμπολιτών μας.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας, εκ του Νόμου φορέας υγείας, καλεί τους υπευθύνους για μία ακόμη φορά να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουν λύση στο ζήτημα της μόλυνσης της ατμόσφαιρας που τα τελευταία χρόνια έχει επιβαρύνει την πόλη μας. Οι πολίτες σε μία θεωρητικά πολιτισμένη κοινωνία δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν την προέλευση αυτής της ρύπανσης καθώς επίσης και να μην έχουν πάρει απαντήσεις από τους υπεύθυνους φορείς της περιοχής (Περιφέρεια και Τοπική Αυτοδιοίκηση).
Επίσης, είναι καιρός να έχουμε και την άποψη των πολιτικών εκπροσώπων μας στο κοινοβούλιο μιας και όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε. Δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί από τους υπευθύνους η συνέχιση αυτής της επιβάρυνσης της μόλυνσης του περιβάλλοντος του Βόλου.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας στη χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση του  Διοικητικού του Συμβουλίου (σ.σ. την Τρίτη 27 Αυγούστου) για μια ακόμη φορά αποφάσισε να συνταχθεί με όλους τους πολίτες της πόλης, με όλους τους φορείς και όλους τους εκπροσώπους υπέρ του δικαιώματος στη ζωή για ένα καθαρό περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιδημιολογικής μελέτης θνησιμότητας και νοσηρότητας που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, το Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου και την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και παρουσιάστηκαν πριν μερικούς μήνες μεταξύ των άλλων προέκυψε αυξημένη κατά 24% οι θάνατοι από κακοήθη νεοπλάσματα οργάνων του αναπνευστικού συστήματος στους άνδρες. Αυξημένοι επίσης βρέθηκαν οι θάνατοι από καρκίνο του ήπατος και του οισοφάγου, όπως και από εγκεφαλικά. Πιο συγκεκριμένα οι θάνατοι από καρκίνο του ήπατος στο νομό Μαγνησίας είναι τριπλάσιοι σε σχέση με εκείνους της υπόλοιπης Ελλάδας, από εγκεφαλικά είναι τετραπλάσιοι, ενώ για τα άλλα κακοήθη νεοπλάσματα είναι κατά 21% περισσότεροι στους άνδρες και κατά 26% περισσότεροι στις γυναίκες. Σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του οισοφάγου καταγράφηκαν 45% περισσότεροι θάνατοι από καρκίνο του οισοφάγου σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα

Πάντως σε αυτή τη φάση τουλάχιστον δεν υπάρχει ακόμη κάποια αιτιολογική συσχέτιση αυτών των ευρημάτων με κάποιον συγκεκριμένο αιτιολογικό παράγοντα, κάτι ωστόσο που θα γίνει σε επόμενη φάση.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας ως φορέας υγείας έχει ζητήσει να συμμετάσχει στην προσπάθεια αυτή που γίνεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θεωρώντας ότι μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά, όπως ανέφερε μιλώντας στο DailyPharmaNews ο πρόεδρός του κ. Κώστας Ματσιόλης.

Επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση από κάποιον από τους Βουλευτές του Νομού στο αίτημα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας.