NEA

Ο Νίκος Παπαευσταθίου νέος πρόεδρος του ΕΚΑΒ

Ο Νίκος Παπαευσταθίου νέος πρόεδρος του ΕΚΑΒ

Νέος πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) ορίζεται, με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο πρώην διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νίκος Παπαευσταθίου.

Ο κ. Παπαευσταθίου έχει θητεύσει ξανά πρόεδρος του ΕΚΑΒ κατά τη δεκαετία του 2000.

Συγκεκριμένα, το 2004 ανέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου στο ΕΚΑΒ και από το 2006 έως το 2010 ήταν πρόεδρος του ιδίου φορέα. Από το 2014 έως σήμερα, ήταν διοικητής του ΕΚΕΠΥ.


Δημιουργία Υπερ-Φορεα από τη συνένωση ΕΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κατατεθεί στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας πρόταση συνένωσης ΕΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, η οποία το πιθανότερο είναι να υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

Η συνένωση αυτή αναμένεται -με τη διασύνδεση των υπηρεσιών της προ-νοσοκομειακής φροντίδας (αρμοδιότητα του ΕΚΑΒ) και της νοσοκομειακής φροντίδας (που εποπτεύει το ΕΚΕΠΥ)- να συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας των αντίστοιχων υπηρεσιών Υγείας και της εικόνας του εθνικού συστήματος Υγείας. Ένα παράδειγμα της βελτίωσης που αναμένεται είναι η καλύτερη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών, που θα προκύψει από τη διασύνδεση των επειγόντων περιστατικών που διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ με τη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. 

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας των δύο φορέων, αναμένεται να είναι καλύτερος και πιο αποτελεσματικός ο συντονισμός σε περιπτώσεις διαχείρισης κρίσεων και (φυσικών ή άλλων) καταστροφών. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι το συντονισμό των υγειονομικών υπηρεσιών στις πρόσφατες κρίσεις στη Μάνδρα και το Μάτι είχε ο κ. Παπαευσταθίου, ενώ πολύ πρόσφατα το ΕΚΕΠΥ πραγματοποίησε ασκήσεις ετοιμότητας σε νοσοκομεία όλης της χώρας, για την επείγουσα διαχείριση και αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

 

Ρ.Σ.