NEA

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει όσο και το κάπνισμα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει όσο και το κάπνισμα

Αποστολή του dailypharmanews στο ESC

 

 

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη


Όπως αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας ESC που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Παρίσι, σε ό,τι αφορά την υγεία της καρδιάς, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ίδιος ή και μεγαλύτερος  εχθρός ακόμα και από το κάπνισμα (που μέχρι τώρα θεωρούσαν ως το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε για την καρδιακή μας υγεία).

Όπως ανακοίνωσαν ο καθηγητής Thomas Münzel και οι συνεργάτες
του από το University Medical Center of the Johannes Gutenberg University, Mainz, Germany, «η ατμοσφαιετική ρύπανση είναι ένας συνδυασμός αερίων και μικροσωματιδίων σκόνης που προκαλούν παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, καθώς μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν σε εγκέφαλο και καρδιά. Αυτό συμβαίνει επειδή στην καρδιά και τους πνεύμονες η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί ενδοθηλιακές ανωμαλίες -το ενδοθήλιο είναι η εσωτερική επιφάνεια των οργάνων- ενώ παράλληλα δημιουργεί φλεγμονές, αυξάνει το οξειδωτικό στρες και τελικά οδηγεί σε καρδιαγγειακά νοσήματα», εξήγησε ο Γερμανός καθηγητής.

 Όπως είπε, στην Ευρώπη χρειάζεται η λήψη δραστικών μέτρων επειδή έχει εντοπιστεί διπλάσια από την επιτρεπόμενη ποσότητα μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα των μεγάλων πόλεων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και χρόνια για τα υψηλά ποσοστά μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα και έχει ζητήσει να ληφθούν μέτρα. 

Ο καθηγητής Münzel χρησιμοποιώντας δεδομένα από όλο τον κόσμο βρήκε ότι η θνητότητα το 2015 οφειλόμενη στην μόλυνση της ατμόσφαιρας και στη μείωση του όζοντος, διπλασιάστηκε σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια. Συγκρίνοντας αυτό με τα δεδομένα του ΠΟΥ που λένε ότι 7,2 εκατομμύρια θάνατοι το χρόνο οφείλονται στο κάπνισμα, ολοκλήρωσε τη μελέτη του. Ο καθηγητής συνεχίζει λέγοντας  ότι «στην Ευρώπη μόνο, υπολογίζεται ότι 790.000 θάνατοι οφείλονται σε ατμοσφαιρική ρύπανση. Από αυτούς, οι μισοί σχετίζονται ευθέως με στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικά».