ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Εκστρατεία ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης για τον αντιγριπικό εμβολιασμό από ΥΥΚΑ και ΠΙΣ

Εκστρατεία ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης για τον αντιγριπικό εμβολιασμό από ΥΥΚΑ και ΠΙΣ

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

 

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έκανε σήμερα δήλωση για τους αντιγριπικούς εμβολιασμούς παίρνοντας θέση στη χθεσινή ανακοίνωση του ΠΙΣ που ζητεί από πολίτες και επαγγελματίες υγείας να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Αναφέρει ο κ. Κικίλιας:

«Ο εμβολιασμός είναι ζήτημα ζωής και μας αφορά όλους. Σημαίνει προφύλαξη του ατόμου και ταυτόχρονα προστασία του κοινωνικού συνόλου. Αφορά όμως ιδιαίτερα εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού: παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με χρόνιες παθήσεις, εγκυμονούσες, επαγγελματίες υγείας.

Ως Υπουργός Υγείας, θα συνεργαστώ μεθοδικά και στοχευμένα με φορείς της επιστημονικής κοινότητας, για την επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και κυρίως για την εμπέδωση της εμβολιαστικής συνείδησης. Θωρακίζουμε την υγεία μας, θωρακίζουμε τη ζωή μας».

Χθες από τον ΠΙΣ χαρακτήρισαν «επιτακτική» την ανάγκη του  αντιγριπικού εμβολιασμού αλλά και της  επαγρύπνησης για τη νόσο, δεδομένου ότι ξεκινά η περίοδος εμφάνισης του  ιού της γρίπης και στη χώρα μας. 

Η εμβολιαστική κάλυψη συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, τόσο στον γενικό πληθυσμό, όσο και στους επαγγελματίες υγείας, παρότι υπάρχει εικόνα βελτίωσης τα τελευταία χρόνια. 

Όπως αναφέρουν οι κ.κ. Εξαδάκτυλος και Ελευθερίου, «σύμφωνα  με τα   επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού   Οργανισμού Δημόσιας Υγείας ΕΟΔΥ(πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), 154 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από λοίμωξη από τον ιό της γρίπης, κατά την περίοδο επιτήρησης της γρίπης   2018-2019.   Παράλληλα   εξαιτίας   της   ίδιας   λοίμωξης, 374 νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Στο   πλαίσιο   αντιμετώπισης   της   διασποράς   της   γρίπης   ο  Παγκόσμιος  Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)εκδίδει  ετήσια έκθεση   με τις   ομάδες   υψηλής   προτεραιότητας εμβολιασμού. 

Τα άτομα που συστήνεται να εμβολιασθούν για την εποχική γρίπη είναι:

-Έγκυες γυναίκες

-Παιδιά ηλικίας 6μηνών και άνω

-Ηλικιωμένοι

-Άτομα με χρόνιες παθήσεις

-Επαγγελματίες Υγείας.

Όσον αφορά στους εργαζόμενους σε χώρους υγείας, η εμβολιαστική κάλυψη για τη γρίπη παγκοσμίως αγγίζει το 66%, ενώ στη χώρα μας είναι κάτω από 30%.

Ο στόχος δε, σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι να ξεπερνά το 75%. Η σύσταση από τον ΠΟΥ είναι ανοσοποίηση με μια δόση εμβολίου ετησίως.

Ταυτόχρονα στη χώρα μας ανεπαρκής είναι η εμβολιαστική κάλυψη, με βάση τα διεθνή πρότυπα, ακόμη και στους ηλικιωμένους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία  του υπουργείου Υγείας ότι ένα 26,3% του πληθυσμού άνω των 75 ετών, δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ. 

Στο   πλαίσιο   προστασίας   της  δημόσιας   υγείας  της   χώρας, καλούμε   τους  Ιατρικούς  Συλλόγους  να  ενημερώσουν   τα  μέλη   τους   και  να αναλάβουν δράσεις ενημέρωσης των πολιτών».