ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κ. Βαρδιάμπασης: «Θετικές οι δηλώσεις Κικίλια για τον εμβολιασμό»

Κ. Βαρδιάμπασης: «Θετικές οι δηλώσεις Κικίλια για τον εμβολιασμό»

Μεγάλο κομμάτι του έργου των φαρμακοποιών δεν φαίνεται και δεν έχει εκτιμηθεί

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Στο σημαντικό ρόλο που ήδη παίζουν οι φαρμακοποιοί στην καλλιέργεια της εμβολιαστικής συνείδησης και στις δυνατότητες που πλέον υπάρχουν για την ενίσχυση αυτού του ρόλου αναφέρεται ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Κώστας Βαρδιάμπασης μιλώντας στο DailyPharmaNews με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια για τον εμβολιασμό (δες εδώ)

Ο κ. Βαρδιάμπασης σχολίασε πως «είναι πολύ ενθαρρυντικό και θετικό το γεγονός ότι ο Υπουργός Υγείας υποστηρίζει δημοσίως τον εμβολιασμό. Ειδικά στις μέρες μας που βλέπουμε να γράφονται στο διαδίκτυο διάφορες ασυναρτησίες, διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για τα εμβόλια που δυστυχώς έχουν επηρεάσει μία μερίδα του πληθυσμού, όχι σημαντική αλλά ικανή να δημιουργεί μία συζήτηση τροφοδοτώντας το λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα το οποίο αμφισβητεί την αξία του εμβολιασμού».

Ο πρόεδρος του ΦΣ Ρεθύμνου σημείωσε πως η φετινή χειμερινή περίοδος θα είναι και η πρώτη κατά την οποία οι φαρμακοποιοί θεσμοθετημένα, νόμιμα θα μπορούν να εμβολιάζουν κατά της γρίπης. Αυτό αποτελεί μία καλή ευκαιρία να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο ο σημαντικός ρόλος του φαρμακοποιού στο συγκεκριμένο ζήτημα και υπάρχει μία αισιοδοξία στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας. «Ευελπιστούμε και εμείς από την πλευρά μας όπως και η πολιτεία στο ότι αυτό σταδιακά θα συμβάλει στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Ότι δηλαδή η επισημοποίηση των εμβολιασμών στο φαρμακείο θα κινητοποιήσει λίγο ακόμη περισσότερο τους φαρμακοποιούς και τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους στο να υποστηρίξουν τον εμβολιασμό με καμπάνιες. Και εμείς,  ο καθένας μας θέλουμε από πλευράς μας να βελτιστοποιήσουμε τις διαδικασίες μας κάτι που θα αποβεί προς όφελος και του κόσμου αλλά και της πολιτικής υγείας».

Ο ρόλος δυστυχώς του φαρμακοποιού στο θέμα των εμβολιασμών στη χώρα μας είναι υποτιμημένος. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του κ. Βαρδιάμπαση στο DailyPharmaNews όταν του ζήτησε να σχολιάσει το σημείο της δήλωσης του Υπουργού Υγείας που αναφέρεται στην εμπέδωση της εμβολιαστικής συνείδησης. «Θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό μέρος του έργου του φαρμακείου της κοινότητας και του κοινοτικού φαρμακοποιού το οποίο είναι αφανές και επειδή ακριβώς είναι αφανές είναι δυστυχώς μη επισήμως αξιολογήσιμο αλλά πάρα πολύ σημαντικό. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι σε ένα μικρομεσαίο φαρμακείο μπαίνουν περίπου 1000 άνθρωποι το μήνα. Πολλοί από αυτούς θα ζητήσουν τη γνώμη του Φαρμακοποιού είτε για συμπληρώματα διατροφής είτε για φάρμακα είτε για το οποιοδήποτε σκεύασμα και φυσικά κάποιοι θα ζητήσουν και τη συμβουλή για τον εμβολιασμό, είτε για εμβόλιο το οποίο είναι έτσι κι αλλιώς προγραμματισμένο να γίνει είτε για κάποιο που δεν έχει προγραμματιστεί. Επειδή όμως οι φαρμακοποιοί στη χώρα μας μέχρι τώρα δεν έχουν πρόσβαση στο ιστορικό και δεν μπορούμε να ξέρουμε το ιστορικό εμβολιασμού ενός ενήλικα που αφορά τον τέτανο, δεν μπορούμε να συμβουλεύσουμε ακριβώς κάποιον κάνοντας εκτίμηση των εμβολιαστικών του αναγκών. Μπορούμε μόνο να αναφερθούμε στα οφέλη που προκύπτουν από τον εμβολιασμό και σίγουρα το κάνουμε, όμως ό,τι γίνεται, γίνεται αδόμητα και γι’ αυτό ακριβώς και η προσφορά μας ως κλάδου που είναι πραγματικά πολύ μεγάλη δεν μπορεί να αξιολογηθεί και να εκτιμηθεί».