NEA

Τέλος η ταλαιπωρία για τους ασθενείς στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Τέλος η ταλαιπωρία για τους ασθενείς στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Από σήμερα μπορούν να λαμβάνουν την αγωγή τους και από τις ιδιωτικές κλινικές.

 

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Παροχή ογκολογικών φαρμάκων από ιδιωτικές κλινικές ξεκινάει ο ΕΟΠΥΥ, γεγονός το οποίο και ανακοινώθηκε σήμερα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, σε ειδική εκδήλωση στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στην Πεύκη.

Από τους υπουργούς δόθηκαν αναμνηστικά βραβεία στους άμεσα εμπλεκόμενους σε αυτή την ενέργεια, εκπροσώπους των Ιδιωτικών Κλινικών,  κ. Σέργιο Σταμπουλούς, πρόεδρο του ΣΕΚ και τον κ. Γρηγόρη Σαραφιανό, πρόεδρος της ΠΕΙΚ.

Προλογίζοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Πλαγιανάκος και απευθυνόμενος στους παραβρισκόμενους εκπροσώπους των κλινικών, , είπε: «σας καλέσαμε να σας ευχαριστήσουμε για την έμπρακτη αρωγή σας. Σας είμαι προσωπικά ευγνώμων γιατί εν μέσω καλοκαιριού ανταποκριθήκατε άμεσα. Το πρώτο βήμα ήταν ένα μνημόνιο του ΕΟΠΥΥ για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, για να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Εξασφαλίσαμε και την αποζημίωση των φαρμάκων σε όσους τα έχουν ανάγκη και έχουμε κάνει και άλλες παρεμβάσεις. Μερικές εξ αυτών είναι: Η επέκταση του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στην Ομόνοια μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Η ολοκλήρωση της μεταστέγασης το φαρμακείου στου Γκύζη σε νέο κτήριο. Η παράδοση στο κοινό στο τέλος Νοεμβρίου του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ Καλλιθέας. Επίσης παραδίδεται νέα περιφερειακή διεύθυνση τoυ ΕΟΠΥΥ που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους του κέντρου της Αθήνας».

Στη συνέχεια και ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας στην ομιλία του επισήμανε ότι, «ήρθε η ώρα σε λιγότερο από δυο μήνες διακυβέρνησης όχι απλώς να ανακοινώσουμε κάτι αλλά να το υλοποιήσουμε - και για αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσω τον ΕΟΠΥΥ. Να υλοποιήσουμε ένα πάγιο αίτημα των ασθενών και κυρίως των ογκολογικών, να εξαλείψουμε τις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Κάνοντας συμφωνία με 21 κλινικές-και θα πρέπει να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους τους για τη στήριξη-να μπορεί ο ασθενής να λαμβάνει την αγωγή του απευθείας από την κλινική. Να σκεφτεί κανείς ότι μόνο 2.000 ασθενείς είναι στην Αθήνα και η ταλαιπωρία τους θα πάψει από σήμερα. Αυτό είναι από τα πρώτα που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε βελτιώσεις και θα ακολουθήσουν και άλλες ευπαθείς ομάδες. Στόχος μας είναι το υπουργείο να δουλεύει έτσι δομημένο έτσι ώστε το σύστημα να εξυπηρετεί τους πολίτες. Η δική μας αγωνία και μέριμνα είναι να υπηρετούνται οι πολίτες από το σύστημα. Θα ακολουθήσουν και άλλες αλλαγές και σε άλλα φάρμακα νοσοκομειακά και μη, να δίνονται και κατ’ οίκον στους ασθενείς».

 

Γρηγόρης Σαραφιανός: «Να μην αντικαταστήσουμε τις ουρές στα φαρμακεία, με ουρές στα ΚΕΠ»

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο  πρόεδρος της ΠΕΙΚ, Γρηγόρης Σαραφιανός, ο οποίος και είπε: «Επικροτούμε την πρωτοβουλία της ηγεσίας του ΥΥΚΑ και του ΕΟΠΥΥ που σκοπό έχει να μειώσει την ταλαιπωρία συγκεκριμένης ομάδας ασθενών οι οποίοι επί χρόνια προμηθεύονταν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ όπου -όπως ξέρουμε- υπάρχουν ουρές. Πιστεύουμε ότι το μέτρο πρέπει να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα και επίσης ότι κάθε φάρμακο που απαιτεί χορήγηση ή έγχυση εντός κλινικών (πχ για ρευματοειδή αρθρίτιδα) θα πρέπει να τα εντάξουμε στην ίδια κατηγορία. Ακόμη και τα φάρμακα που λαμβάνει ένας ασθενής στο σπίτι, μπορεί να τα παίρνει μέσω ιδιωτικών φαρμακείων. Εκφράζω όμως την επιφύλαξη μου μήπως αντικαταστήσουμε τις ουρές στα φαρμακεία του EΟΠΥΥ με ουρές στα ΚΕΠ για το γνήσιο υπογραφής. Θα πρέπει οι υπεύθυνες δηλώσεις των ασθενών να έχουν ισχύ για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από μία θεραπεία, πχ για ένα 6μηνο ή 1 χρόνο. Για εμάς είναι μια κοινωνική προσφορά στους ασθενείς, με τους οποίους συμπάσχουμε καθημερινά και προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τα προβλήματα υγείας τους με τον καλύτερο τρόπο στις κλινικές».