NEA

Ιός Δυτικού Νείλου: 27 νέα κρούσματα και 2 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα αφορμή της σημερινής έκτακτης σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας

Ιός Δυτικού Νείλου: 27 νέα κρούσματα και 2 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα αφορμή της σημερινής έκτακτης σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας

Τη ζωή 15 συνανθρώπων μας έχει στοιχίσει συνολικά έως τώρα η επέλαση της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, ενώ έχει στείλει 158  άτομα στα νοσοκομεία, με 17 από αυτά να παραμένουν για νοσηλεία λόγω των επιπλοκών, από τα οποία οκτώ βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η χτεσινή δημοσίευση της εβδομαδιαίας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ ήταν η αφορμή της σημερινής έκτακτης σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας, για την εκτίμηση της κατάστασης και τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την αντιμετώπισή της.

 

Πληθαίνουν τα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, όπως αναφέρει η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Από τα 158 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό, τα 97 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), δηλαδή εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση και τα 61 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα) ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Και αυτή τη χρονιά διαπιστώθηκε πως ο ιός πλήττει περισσότερο ηλικιωμένα άτομα και πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, ενώ και οι 15 θάνατοι που έχουν καταγραφεί αφορούσαν άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Μελετώντας τις περιοχές που έχουν καταγραφεί τα περιστατικά του ιού του Δυτικού Νείλου, διαπιστώνεται ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν κρούσματα και στην Περιφερειακή ενότητα Δράμας, ενώ μέχρι τώρα είχαμε διαπιστωμένες καταγραφές κρουσμάτων της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε περιοχές στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Δράμας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης.

Πιθανή και αναμενόμενη θεωρείται από τους ειδικούς του ΕΟΔΥ η συνέχιση καταγραφής κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες στις περιοχές όπου ήδη κυκλοφορεί ο ιός χωρίς να αποκλείεται η εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί ένα στοιχείο μελέτης του ΕΟΔΥ, που αναφέρει ότι για κάθε σοβαρό κρούσμα λοίμωξης υπάρχουν 140 περιστατικά μόλυνσης στην κοινότητα, δεδομένο που ανεβάζει τα πιθανά άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε περίπου 22.000 άτομα στη χώρα μας, που ίσως δεν έχουν προσέλθει στο γιατρό ή σε δομές Υγείας, καθώς εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία.

Σύμφωνα με όσα συμβουλεύουν οι αρμόδιοι για τη δημόσια Υγεία αλλά και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα μέτρα για την ατομική προστασία από τα τσιμπήματα από τα κουνούπια είναι ένα αποτελεσματικό όπλο, καθώς  για την αντιμετώπιση της μόλυνσης από τον ιό, καθώς δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε συγκεκριμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός άρα, η πρόληψη της μόλυνσης είναι το βασικότερο μέλημά μας. 

 

Άμεσα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προγραμματίζει σύγκλιση ευρείας σύσκεψης εμπειρογνωμόνων για τον ιό του Δυτικού Νείλου, με τη συμμετοχή μελών της επιστημονικής κοινότητας και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο να εκπονηθεί Στρατηγικό Σχέδιο, για τη θωράκιση της χώρας απέναντι στα σοβαρά λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται από τα κουνούπια (ελονοσία, ιός του Δυτικού Νείλου κ.τ.λ.)

Τονίζεται ότι σημαντική παράμετρος για την υλοποίηση στοχευμένων και αποτελεσματικών ψεκασμών είναι η ύπαρξη επικαιροποιημένων χαρτών επικινδυνότητας και εστιών παραγωγής κουνουπιών προκειμένου να εντοπιστούν οι περιοχές υψηλού κινδύνου, για εκδήλωση κρουσμάτων από μεταδιδόμενους με κουνούπια λοιμογόνους παράγοντες (πλασμώδια της ελονοσίας και ιός του Δυτικού Νείλου). Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Το γεγονός ότι η χώρα μας είναι φέτος η πρώτη στην Ευρώπη σε κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου ενώ κατά καιρούς εμφανίζονται περιστατικά ελονοσίας, αποδεικνύει ότι τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών-σκνιπών είναι ανεπαρκή. Παράλληλα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνουν στοχευμένες εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού για τα ατομικά μέτρα προστασίας. Ενώνουμε τις δυνάμεις της επιστημονικής κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα που θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία ενώ πλήττει τη χώρα μας τουριστικά».