ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ημερίδες για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων σε Ρόδο και Καστελλόριζο

Ημερίδες για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων σε Ρόδο και Καστελλόριζο

Από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και το Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου

 

 Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου σε συνέχεια της προσφοράς του στο κοινωνικό σύνολο της Δωδεκανήσου συνδιοργανώνει με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία δύο ημερίδες στη Ρόδο και στο Καστελόριζο για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα τελευταία δεδομένα για τις καρδιαγγειακές νόσους με απώτερο στόχο την πρόληψη της υγείας τους.

Οι ημερίδες που είναι υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου θα λάβουν χώρα στη Ρόδο (Mediterranean Hotel, οδός Κω 35), την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στις 18.30μ.μ. και στο Καστελόριζο (Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Δήμου Μεγίστης) το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στις 18.30.

Οι προληπτικές εξετάσεις θα γίνουν στο Αγροτικό Ιατρείο του Καστελόριζου με τη συνδρομή μελών της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και ντόπιων ιατρών.

Συγκεκριμένα το ιατρικό κλιμάκιο που θα πραγματοποιήσει τις εξετάσεις είναι:

Ιωάννης Γουδέβενος, Καθηγητής Καρδιολογίας, Πρόεδρος ΕΚΕ

Ιωάννης Κανακάκης, Αντιπρόεδρος ΕΚΕ, Διευθυντής Καρδιολογίας, Θεραπευτική Κλινική ΓΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ.

Χριστίνα Χρυσοχόου, Μέλος Δ.Σ. ΕΚΕ, Διευθύντρια Καρδιολογικής Κλινικής ΕΣΥ, ΓΝΑ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ.

Δημήτρης Κρεμαστινός, Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας.

Μαρία Σπυρίδωνος, Καρδιολόγος, Ιατρός Περιφερειακού Ιατρείου Καστελόριζου.

Βούλα Πυλαρινού, Επιμελήτρια, Καρδιολογική Κλινική, 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Ομιλητές στις εκδηλώσεις θα είναι οι κ.κ. Ιωάννης Γουδέβενος, Ιωάννης Κανακάκης, Χριστίνα Χρυσοχόου, Δημήτρης Κρεμαστινός,και Γεώργιος Κιοσές, φαρμακοποιός, συγγραφέας.

Το DailyPharmaNews μίλησε για τις δύο αυτές εκδηλώσεις  με τον κ. Γιώργο Κιοσέ ο οποίος στάθηκε στην εκδήλωση στο Καστελλόριζο η οποία, όπως ανέφερε έχει μία ιδιαίτερη σημειολογία, αφού πρόκειται για ένα ακριτικό νησί. «Οι κάτοικοι αυτών των νησιών έχει πολύ μεγάλη σημασία να χαίρουν άκρας υγείας και προς τον σκοπό αυτό η ενημέρωση παίζει σημαντικότατο ρόλο. Εγώ μέσα από την ομιλία μου, σημείωσε ο κ. Κιοσές, θα αναφερθώ στη σημασία της ορθής χρήσης των πολλών φαρμάκων στα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις. Είναι γνωστό ότι μετά τα 50 χρόνια ο περισσότερος κόσμος παίρνει πολλά φάρμακα. Ειδικά όταν έχει παθήσεις που αφορά το καρδιαγγειακό σύστημα η λήψη των φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή από την στιγμή μάλιστα που συνήθως υπάρχουν και απότοκες νόσοι ώστε τα φάρμακα αυτά που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων να είναι αποτελεσματικά αλλά επίσης και για εκείνα τα φάρμακα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση κάποιας άλλης πάθησης να μην έχει αλληλεπιδράσεις με τα τα φάρμακα που λαμβάνει για τις καρδιαγγειακές παθήσεις».

Γενικά ο κ. Κιοσές θεωρεί ότι «για όλους αυτούς τους ανθρώπους που ζουν σε ακριτικά νησιά, η πολιτεία αλλά και οι φορείς θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βελτιωθεί η παρεχόμενη περίθαλψή τους. Τέτοιες εκδηλώσεις βοηθούν σημαντικά καθώς με αφορμή τη διεξαγωγή τους  πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας σε ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη και γι’ αυτό χρειάζεται να δοθούν συγχαρητήρια τόσο στην Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία όσο και στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου, τον πρόεδρο του κ. Νίκο Φουτούλη και όλο το διοικητικό του Συμβούλιο».

Ήδη ο κ. Κιοσές μέσα από την αγαστή συνεργασία που έχει με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις που έχουν σκοπό να αναδείξουν τον κοινωνικό ρόλο του φαρμακοποιού ενώ ήδη υπάρχει προγραμματισμός για τη δημιουργία τεσσάρων εντύπων που θα απευθύνονται προς τους κατοίκους των νησιών της περιοχής.

Τα δύο από αυτά είναι έτοιμα και αφορούν το πώς χορηγούνται σωστά τα φάρμακα σ’ ένα παιδί καθώς και την ορθή χρήση των πολλών φαρμάκων στις καρδιαγγειακές παθήσεις, θέμα των συγκεκριμένων εκδηλώσεων που προαναφέρθηκαν. Η δίψα των κατοίκων της περιοχής για πληροφόρηση φαίνεται από το γεγονός ότι τα φυλλάδια για το πρώτο θέμα που έγιναν με την αιγίδα της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας έχουν εξαντληθεί ενώ κοντά στο να εξαντληθούν πριν καν γίνουν οι σχετικές εκδηλώσεις είναι και τα φυλλάδια για την ορθή χρήση των πολλών φαρμάκων στις καρδιαγγειακές παθήσεις τα οποία έγιναν με την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Δύο ακόμη φυλλάδια ετοιμάζονται με το ένα από αυτά που θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει θέμα «Φάρμακα και οδήγηση» και το δεύτερο που θα κυκλοφορήσει τους πρώτους μήνες του νέου έτους να έχει ως θέμα του τη «Συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες τους».