NEA

Απαγορευτικές για τους ασθενείς οι νέες θεραπείες για την ημικρανία λόγω υψηλού κόστους

Απαγορευτικές για τους ασθενείς οι νέες θεραπείες για την ημικρανία λόγω υψηλού κόστους

Νέες αποτελεσματικές θεραπείες που έχουν λάβει έγκριση για τις χώρες της Ευρώπης –μία από τις οποίες είναι ήδη διαθέσιμη για τους Έλληνες ασθενείς– θα πρέπει να περάσουν από την επιτροπή διαπραγμάτευσης τιμής, καθώς το ιδιαίτερα υψηλό κόστος τους τις καθιστά απαγορευτικές για τους πάσχοντες, από τους οποίους εκείνοι που ήδη έλαβαν κάποια νέα θεραπεία μετέχοντας σε κλινικές μελέτες δηλώνουν πρόθυμοι να πληρώνουν από την τσέπη τους τα ακριβά φάρμακα -και να χρεοκοπήσουν ακόμα- προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν τη θεραπεία τους. Πρωταρχικός στόχος του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος είναι να ενταχθεί η θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα στη θετική λίστα του ΕΟΠΥΥ.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ειδικότερα, από ημικρανία υποφέρει 1 στους 7 συνανθρώπους μας, βιώνοντας πολύ συχνά συμπτώματα όπως οξύς, έντονος πόνος που καθηλώνει τον πάσχοντα και δεν του επιτρέπει να εργαστεί, να ακολουθήσει το πρόγραμμα της καθημερινότητάς του, να παρακολουθήσει μια εκπομπή, δυσανεξία σε φως, ήχους ή οσμές, ναυτία ή και εμετούς και ανάγκη ακόμα και για κατάκλιση.

Τι είναι η ημικρανία

Είναι μια πρωτοπαθής κεφαλαλγία, δηλαδή δεν οφείλεται σε κάποια υποκείμενη αιτία, όπως πρόβλημα στα μάτια, ιγμορίτιδα, χτύπημα στο κεφάλι, όγκο του εγκεφάλου, ανεύρυσμα ή οποιαδήποτε άλλη αιτία. Επίσης, δεν υπάρχει καμία ειδική εξέταση που να μπορεί να θέσει τη διάγνωση της ημικρανίας, η οποία γίνεται με βάση το ιστορικό που ο ασθενής αναφέρει στο νευρολόγο του.

Στην Ελλάδα, εκτιμάται πως υπάρχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που υποφέρουν από ημικρανία. Περίπου 10 σε κάθε 100 ανθρώπους και των δύο φύλων πάσχουν από ημικρανία, ενώ ειδικά για τις γυναίκες τα ποσοστά αγγίζουν τις 18-20 στις κάθε 100 γυναίκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Ασθενών  με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδας με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης  για την Ημικρανία (12 Σεπτεμβρίου), το 15% των ημικρανικών συμπολιτών μας αντιμετώπισαν εργασιακά προβλήματα λόγω της πάθησης τους, τα οποία ποικίλαν από ανάγκη για μείωση των ωρών εργασίας ως και απώλεια εργασίας λόγω παραίτησης ή και απόλυσης. Μεταξύ των πασχόντων από χρόνια ημικρανία, όσων δηλαδή έχουν πάνω από τις μισές ημέρες του μήνα συμπτώματα ημικρανίας, το ποσοστό όσων είχαν σοβαρά επαγγελματικά προβλήματα ήταν της τάξης του 30% περίπου.

Πρόκειται για μια κατάσταση που απασχολεί άτομα κάθε ηλικίας και των δύο φύλων, με μεγαλύτερο ποσοστό να έχουν οι γυναίκες ακόμα και παιδιά καμιά φορά, (ειδικά στα νεαρά κορίτσια τις ημέρες πριν την έμμηνο ρύση).

Από τους πάσχοντες, ελάχιστοι -μόνο το 10% του πληθυσμού- ζητάει βοήθεια και ακόμα πιο σπάνια συμμορφώνεται με τη φαρμακευτική αγωγή που τους δίνεται, και αυτό γιατί η προτεινόμενη θεραπεία δεν είναι πάντα η επιτυχημένη συνταγή για ανακούφιση και αποφυγή επανάληψης του φαινομένου.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που εκπόνησε ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, σε περίπου 1100 ημικρανικούς ασθενείς, σχεδόν 1 στους δύο που έλαβε μια κλασική φαρμακευτική θεραπεία για την ημικρανία, την διέκοψε λόγω είτε παρενεργειών, είτε έλλειψης αποτελεσματικότητας.

Νέες, αποτελεσματικότερες θεραπείες για την ημικρανία

Όπως ανέφερε -σε σχετική Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος- ο  Δρ. Μανώλης Δερμιτζάκης, Νευρολόγος, Διδάκτωρ Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, επιστημονικός σύμβουλος  του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος «Το νευροπεπτίδιο CGRP αποτελεί στόχο τόσο των μονοκλωνικών αντισωμάτων (που είναι μεγάλα χημικά μόρια), αλλά είναι γενικότερα, μαζί με τον υποδοχέα του, οι κύριοι στόχοι της αντί-ημικρανικής έρευνας όσο αφορά στην πρόληψη και στη συμπτωματική αντιμετώπιση της πάθησης. Έτσι, έχουν αναπτυχθεί και αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα λεγόμενα μικρά χημικά μόρια. Η κατηγορία αυτή των φαρμάκων θα ονομάζεται Gepants και δε θα είναι μονοκλωνικά αντισώματα. Δύο από αυτά θα είναι για την αντιμετώπιση του πόνου και ένα για την προληπτική χορήγηση στην ημικρανία. Τα νέα αυτά μόρια έδειξαν αποτελεσματικότητα στις μελέτες σε σχέση με το εικονικό φάρμακο με στατιστικά σημαντική μείωση των ημερών με ημικρανία το μήνα. Αυτή η μείωση αφορούσε και ασθενείς που είτε δε λάμβαναν είτε ήδη λάμβαναν μια προληπτική αγωγή για την ημικρανία.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται, επίσης, να κυκλοφορήσουν και άλλα καινούργια φάρμακα για την αντιμετώπιση του ημικρανικού πόνου την ώρα της κρίσης, τα λεγόμενα Ditans που και αυτά δεν είναι αντισώματα. Σε αντίθεση με τις γνωστές τριπτάνες που κυκλοφορούν 25 χρόνια και είναι πολύ αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του πόνου, αλλά έχουν αντένδειξη σε ασθενείς με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, τα Ditans δε δρουν αγγειοσυσπαστικά και δεν επηρεάζουν το καρωτιδικό σύστημα, ενώ είναι αποτελεσματικά στην οξεία αντιμετώπιση του ημικρανικού πόνου. Το πρώτο που θα κυκλοφορήσει, ίσως και το επόμενο έτος, είναι το Lasmiditan που στις μελέτες έδειξε ότι σε 2 ώρες μετά τη λήψη του το 60% των ημικρανικών είχαν βελτίωση του πόνου, οι μισοί μάλιστα από αυτούς ήταν εντελώς ελεύθεροι πόνου.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η ξαφνική ανάπτυξη και κυκλοφορία τόσων νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση του πόνου και για την πρόληψη της ημικρανίας θα αλλάξει εντελώς το τοπίο και θα προσθέσει νέα, και από ότι φαίνεται, αποτελεσματικά όπλα υπερ των ασθενών με ημικρανία.

Ο Νευρολόγος, Μιχάλης  Βικελής, Επιστημονικός Σύμβουλος του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, θεωρεί ότι αποτελεσματική λύση για την ημικρανία είναι τα Μονοκλωνικά Αντισώματα.

Η ανάγκη για μείωση της συχνότητας, της διάρκειας και της έντασης των κρίσεων ημικρανίας, σημειώνει ο κ. Βικελής, αλλά και της μείωσης αναλγητικών φαρμάκων, οδηγεί συχνά στην επιλογή χρήσης μιας προφυλακτικής θεραπείας για την ημικρανία.

Ωστόσο, οι υπάρχουσες φαρμακευτικές επιλογές έχουν διάφορα μειονεκτήματα,  όπως η ανεπαρκής αποτελεσματικότητα, οι ενδεχόμενες παρενέργειες και η μη στοχευμένη δράση στην ημικρανία.

Το θεραπευτικό αυτό κενό καλύπτεται από μια νέα γενιά αντι-ημικρανικών φαρμάκων. Τα νέα αυτά φάρμακα δημιουργήθηκαν μετά την ανακάλυψη ότι μια χημική ουσία του οργανισμού που ονομάζεται CGRP είναι κομβική στη δημιουργία κρίσεων ημικρανίας. Έτσι, δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας μονοκλωνικά αντισώματα, που εξουδετερώνουν το CGRP ή τον υποδοχέα του. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται με τη μορφή υποδόριας ένεσης μια φορά το μήνα ή το τρίμηνο, γεγονός που καθιστά τη λήψη εύκολη και συνεπή και, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχουν μικρό ποσοστό εμφάνισης παρενεργειών. Μάλιστα, η απόλυτα εξειδικευμένη τους δράση, η οποία σε αντίθεση με άλλα μονοκλωνικά αντισώματα που κυκλοφορούν για άλλες παθήσεις δεν αφορά το ανοσοποιητικό, οδήγησε στο ότι οι παρενέργειες που εμφανίστηκαν είναι ήπιες και καλά ανεκτές, κάτι πολύ σημαντικό όταν η θεραπεία αφορά μία πάθηση όπως η ημικρανία.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά της ημικρανίας έχουν δοκιμαστεί σε ένα διεθνές πρόγραμμα κλινικών μελετών που έχει ήδη διαρκέσει περισσότερα από 8 χρόνια, ενώ τα τελευταία 4 χρόνια διεξάγεται και σε ερευνητικά κέντρα της χώρας μας.

 

Ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλάδος, Κων/νος Μπίλιας, υποστηρίζει πως η θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην αντιμετώπιση της ημικρανίας. Και τούτο διότι, όπως αναφέρει: «Πρόκειται για την πρώτη απόλυτα εξειδικευμένη θεραπεία για την πρόληψη της ημικρανίας, η οποία έχει ήπιες παρενέργειες, χορηγείται μόνο μια φορά το μήνα και τα έως τώρα αποτελέσματα της είναι παραπάνω από εντυπωσιακά».

 

Βεβαίως, η θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα έχει και ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: το πολύ υψηλό κόστος (534 ευρώ η δόση), που τα καθιστά απαγορευτικά στο μέσο ασθενή. Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρει ο Γ.Γ.: «Πρωταρχικός στόχος του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος είναι να ενταχθεί η θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα στη θετική λίστα του ΕΟΠΥΥ».

 

12 Σεπτεμβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για την Ημικρανία

Ο Σύλλογος με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ημικρανία θα πραγματοποιήσει ενημέρωση κοινού με περίπτερο σε Πλατεία Συντάγματος (Αθήνα) και Πλατεία Αριστοτέλους (Θεσσαλονίκη) στις 12 Σεπτεμβρίου και ώρες 10:00 – 14:00 όπου θα παρευρίσκονται και ειδικοί γιατροί για να απαντήσουν σε τυχόν ερωτήσεις του κοινού.

Οι δράσεις του Συλλόγου γίνονται με την  ευγενική υποστήριξη των εταιρειών Φαρμασέρβ -Lilly & Specifar (A Teva company).

Περισσότερες πληροφορίες στο www.kefalalgies.gr και στη σελίδα του συλλόγου στο facebook