NEA

Κικίλιας: Το σύστημα υγείας ταλαιπωρεί τους πολίτες

Κικίλιας: Το σύστημα υγείας ταλαιπωρεί τους πολίτες

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και  ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης με θέμα «Μονάδες υγείας της χώρας, νοσοκομεία και ΤΟΜΥ: Αυτή είναι η κατάσταση που μας παραδόθηκε»

«Τα μεγάλα λόγια πρέπει να λείπουν από αυτό του υπουργείο. Στηριχτήκαμε αποκλειστικά σε στοιχεία για να περιγράψουμε την κατάσταση. Οι περίφημες 10.000 προσλήψεις για μόνιμους της προηγούμενης κυβέρνησης στο ΕΣΥ. Αποχώρησαν 8577 και προσελήφθησαν 7205 και άρα 1372 δεν αναπληρώθηκαν. Αυτά περί προσλήψεων στο ΕΣΥ», είπε ξεκινώντας την παρουσίαση ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Έγιναν προκηρύξεις 1618 θέσεων το 2018 και ολοκληρώθηκαν 354. Άρα μιλάμε για 22%. Είναι ένα παράδειγμα του πόσο αποτελεσματικό έχει υπάρξει το σύστημα στην λογοδοσία και πως αποτυπώνεται στα νοσοκομεία.

Από την στιγμή που δεν προχώρησαν σε μόνιμους, πήραν επικουρικούς αύξησαν την δαπάνη κατά 65%, δαπανήθηκαν πάνω από 300 εκατ.

Συγκεκριμένα

4 στα 10 νοσοκομεία μας δηλώνουν ότι δεν έχουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών.

Στα ΤΕΠ, 1 στα 2 νοσοκομεία δηλώνει ότι δεν έχουν σύστημα διαλογής και 3 στα 4 δηλώνουν ότι δεν έχουν καταγραφή του χρόνου αναμονής.

4 στα 10 νοσοκομεία δεν έχουν εκθέσεις επιτροπής λοιμώξεων.

1 στα 2 δεν έχουν ηλεκτρονικό φάκελο, ντροπή για τον πολιτισμό μας και τα προσωπικά δεδομένα με φακέλους πεταμένους στα υπόγεια.

8 στα 10 έχουν ανεπάρκεια στελέχωσης κλινικών παθολογικού τομέα.

9 στα 10 έχουν ανεπάρκεια στελέχωσης χειρουργικού, διαγνωστικού και εργαστηριακού τομέα.

1 στα 2 νοσοκομεία έχει βιοϊατρικό εξοπλισμό εκτός λειτουργίας.

Οικονομική διαχείριση

Υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση των λογιστηρίων των νοσοκομείων, και είναι ανύπαρκτοι οι ισολογισμοί.

Τα 85 από τα 118 νοσοκομεία δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό το 2018. Και τα 10 δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό ούτε για το 2017.

Ανασφάλιστοι

Θέλουμε να βοηθήσουμε να βελτιωθούν ποιοτικά οι δείκτες υγείας και δεν θέλουμε αντιπαραθέσεις με την προηγούμενη ηγεσία. Ο κ. Ξανθός είπε ότι η δαπάνη για τους ανασφάλιστους έφτασε στα 250 εκατ. Ευρώ. Αλλά εμείς ελέγξαμε και είδαμε ότι δεν υπάρχει πουθενά αντίστοιχη χρηματοδότηση στα νοσοκομεία ούτε σχετικός κωδικός.

Απουσία μόνιμων και αποτελεσματικών μέτρων για φαρμακευτική δαπάνη

Παραδοσιακά το Νοέμβριο ο ΥΥΚΑ ζητούσε έκτακτο κονδύλι να κλείσει τα κενά. Τώρα το κενό υπάρχει από τον Αύγουστο. Όλοι είχαν αναπαυθεί στο μέτρο του clawback που εισήχθη ως έκτακτο μέτρο και έχει παραταθεί μέχρι το 2022.

Στον ιδιωτικό τομέα, στην ελεύθερη αγορά που περιμένουμε να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας, οι εταιρίες έχουν δώσει φάρμακα και υλικά αξίας 793 εκ. και έχουν πάρει τα 455 εκ. Ευρώ.

Υπάρχουν 100-150 εκατ. επιπρόσθετες υποχρεώσεις των νοσοκομείων. Όπως συμπλήρωσε ο Οικονομικός διευθυντής του ΥΥΚΑ, «τον 6ο μήνα του έτους οι οφειλές των νοσοκομείων προς τρίτους ήταν στα 800 εκατ. εκ των οποίων τα 400 είναι ληξιπρόθεσμα. Και ο στόχος είναι να πληρώνονται στο εξής μέσα στο 3μηνο».

Κεντρικές προμήθειες. Η ΕΚΑΠΥ θα έπρεπε να κάνει με διαφάνεια, οικονομία κλίμακας και προγραμματισμό αλλά σε 2 χρόνια έχει προκηρύξει μόνο δύο διαγωνισμούς. Όλα τα υπόλοιπα γίνονται αυθαίρετα.

Σεβόμαστε γιατρούς, νοσηλευτές, προσωπικό αλλά είμαστε εδώ να εξυπηρετούμε τους πολίτες και τις ευπαθείς ομάδες.

Τα σύστημα υγείας ταλαιπωρεί τους πολίτες. Έστω και με μικρά βήματα να υλοποιούνται και μετά να ανακοινώνονται μέτρα. Οι ευπαθείς ομάδες, όσοι τρέχουν στον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.

ΤΟΜΥ

Θα έπρεπε να υπάρχουν 239 και υπάρχουν 127. Τι έχουν;

Έχουν προχωρήσει μόλις 28,5% προσλήψεις γιατρών (από 1195 έχουν 340 γιατρούς).

Μόνο 370.000 άνθρωποι εξυπηρετούνται.

Η μεγάλη ανάγκη για Πρωτοβάθμια υπάρχει στις απομακρυσμένες περιοχές.

Δε έχει γίνει κανένας προγραμματισμός και δεν υπάρχουν σε νησιά του Αιγαίου, που είναι στο 21% και στο 25% στη Πελοπόννησο. Το 66% βρίσκεται στην Κρήτη .

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης: «Ήμασταν αντίθετοι στη Βουλή όταν ψηφίστηκαν οι ΤΟΜΥ. Όπως λειτουργούν σήμερα, πρόκειται για τοπικές «ομάδες» και όχι τοπικές «μονάδες» με την έννοια ότι δεν έχουν αναπτυχθεί κανονικές μονάδες».

ΕΚΑΒ

Κάθε μέρα λείπουν από την χώρα 70 ασθενοφόρα. Τον Αύγουστο στην Αττική σε μια βάρδια που χρειαζόταν τριψήφιος (110) έβγαιναν 36.

Κανένας διαγωνισμός για ασθενοφόρα από το 2016. Υπάρχει δωρεά για την συντήρηση των ασθενοφόρων και δεν έχει ενεργοποιηθεί και βρίσκεται στα συρτάρια. Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει δώσει και εμείς δεν έχουμε υπογράψει.

Έχει αποψιλωθεί και η υπηρεσία από προσωπικό με πολλές μετατάξεις.

Μετά από 60 ημέρες αυτή είναι η εικόνα του συστήματος υγείας και αυτό αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ανάγκη συμβάσεων παιδιάτρων με τον ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός απάντησε ότι «έχει γίνει συμφωνία με τον ΠΙΣ και θα προχωρήσουμε σε συμβάσεις με πάνω από 800 γιατρούς για την πρωτοβάθμια, και παιδιάτρους».

Ο κ. Κικίλιας εξάλλου προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα, μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα υπάρξει ανακοίνωση νέου τρόπου οργάνωσης των προσλήψεων ώστε όλα να πάνε πιο γρήγορα.

Ο δε υφυπυργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης ολοκλήρωσε την προυσίαση απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου ότι «δεν είναι μόνο το σύστημα διαλογής στα ΤΕΠ που δημιουργεί το συνωστισμό αλλά οι καθυστερήσεις συμβαίνουν κι επειδή δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς. Και τα ΤΕΠ πρέπει να διασυνδεθούν με το ΕΚΑΒ ώστε να υπάρξει σύστημα επείγουσας φροντίδας».