ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

ΦΥΚ: Το πανέρι του υπουργού Υγείας έκρυβε...αγκάθια για τους φαρμακοποιούς

ΦΥΚ: Το πανέρι του υπουργού Υγείας έκρυβε...αγκάθια για τους φαρμακοποιούς

Η θέση του υπουργού αφήνει ερωτήματα για τις προεκλογικές εξαγγελίες. Να κερδίσει χρόνο επιδιώκει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Μικρό καλάθι κρατούν οι φαρμακοποιοί μετά την πρώτη επαφή που είχε η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με την ηγεσία του  Υπουργείου Υγείας την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου για το τι θα πρέπει να περιμένουν στο θέμα των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του DailyPharmaNews παρά την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΦΣ μετά τη συνάντηση που μιλά για θετικό και εποικοδομητικό κλίμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην πραγματικότητα υπάρχει έντονος προβληματισμός για τους όρους με τους οποίους η κυβέρνηση σκέφτεται να επαναφέρει τη διακίνηση των ΦΥΚ μέσα από τα φαρμακεία.

Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΠΦΣ μετά τη συνάντηση με τον υπουργό κ. Βασίλη Κικίλια, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε το συγκεκριμένο ζήτημα να έρθει ως αποκλειστικό ζήτημα συζήτησης στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος –πιθανότητα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα- ώστε να εξεταστεί διεξοδικά το πώς οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να απαντήσουν στο υπουργείο στη θέση που τους κατατέθηκε και η οποία προφανώς δεν θα μπορούσε να τους ικανοποιεί.

Το ερώτημα που τίθεται ευθέως προς τον υπουργό Υγείας αλλά και προς τον Υφυπουργό κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη είναι εάν κατά την εκπόνηση του προγράμματος της ΝΔ για την Υγεία είχε πράγματι μελετηθεί διεξοδικά το οικονομικό σκέλος της επιλογής να επιστρέψουν τα ΦΥΚ στα ιδιωτικά φαρμακεία καθώς η εξαγγελία παρουσιαζόταν ως κάτι το θετικό όχι μόνο για τους πολίτες αλλά και για τους φαρμακοποιούς.

Το σίγουρο είναι ότι την παρούσα στιγμή, λίγο πριν τις εκλογές για τους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους η κυβέρνηση φέρνει σε δύσκολη θέση την ηγεσία του Συλλόγου που από την πλευρά του φαίνεται να επιδιώκει να κερδίσει χρόνο και με τους κατάλληλους χειρισμούς να επιδιώξει να κερδίσει ό,τι είναι εφικτό να κερδίσει ώστε να μην έχει να απολογηθεί απέναντι στη μερίδα εκείνη των φαρμακοποιών που δεν βλέπουν με καλό μάτι τη λογική της επιστροφής των ΦΥΚ στα φαρμακεία ως κάτι απαραίτητο και αναγκαίο για την επιβίωση του φαρμακείου ακόμη και χωρίς απολύτως κανένα οικονομικό όφελος για τον φαρμακοποιό.

Στην ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναφέρει τα εξής:

«Σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του ΠΦΣ με τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, παρουσία του Υφυπουργού κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Οι Φαρμακοποιοί τόνισαν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ότι τα τελευταία  χρόνια ο κλάδος κατέβαλε υψηλό τίμημα οικονομικό και θεσμικό, το οποίο πλήρωσαν τόσο οι ασφαλισμένοι όσο και οι φαρμακοποιοί.

Σε αναλυτικό του Υπόμνημα ο ΠΦΣ έθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση των θεμάτων  που απασχολούν  τον κλάδο όπως μεταξύ άλλων, την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων, την θέσπιση  κινήτρων για τις συστεγάσεις φαρμακείων, τον εκσυγχρονισμό του απηρχαιωμένου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Π.Φ.Σ. και των Φαρμακευτικών Συλλόγων , τη διάθεση των ΦΥΚ και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, τον δραστικό έλεγχο της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών, καθώς και την αποφασιστική συμβολή των φαρμακοποιών στον αντιγριπικό εμβολιασμό».