NEA

Για «απύθμενο θράσος» κατηγορεί ο Ξανθός τον Κικίλια

Για «απύθμενο θράσος» κατηγορεί ο Ξανθός τον Κικίλια

Λάβρος εναντίον του υπουργού Υγείας εμφανίστηκε ο προκάτοχός του και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, λίγο μετά τη χτεσινή συνέντευξη του κ. Κικίλια, στην οποία ο τελευταίος αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της προηγούμενης διακυβέρνησης στο υπουργείο Υγείας.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ο κ. Ξανθός κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για προσπάθεια αποδόμησης του έργου του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της υγείας, τονίζοντας ότι είναι ψέμα πως η δημόσια περίθαλψη και το ΕΣΥ είναι σε χειρότερη θέση σε σύγκριση με το 2015, ενώ χαρακτήρισε τους νυν αρμόδιους «απροετοίμαστους και χωρίς συγκεκριμένη δυνατότητα να επιλύσουν τα προβλήματα του συστήματος υγείας και των πολιτών».
Υπεραμυνόμενος των πολιτικών που ακολουθήθηκαν κατά τη θητεία του, ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε «απύθμενο θράσος ο εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που πριν λίγα χρόνια είχε οδηγήσει σε εγκατάλειψη και πλήρη αποδιοργάνωση και το δημόσιο σύστημα υγείας και ιδιαίτερα την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», να εγκαλεί τον ίδιο και τους συνεργάτες του για καμένη γη, ενώ συνέστησε στο νέο υπουργό Υγείας «να εγκαταλείψει την επικοινωνιακή πολιτική και να ασχοληθεί με σοβαρότητα, αθόρυβα και συστηματικά, με τα ουσιαστικά προβλήματα της δημόσιας περίθαλψης και των πολιτών».

Αναλυτικά η δήλωση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού:

«Δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και στην πρώτη Συνέντευξη Τύπου ο νέος Υπουργός Υγείας το μόνο που είχε να παρουσιάσει είναι μία έκθεση δυσκολιών, προβλημάτων και διαχρονικών ελλείψεων και ανεπαρκειών του δημόσιου συστήματος υγείας. Κανένα σχέδιο, καμία συγκεκριμένη και εφαρμόσιμη πολιτική, καμία ιδέα για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα όντως σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν ακόμα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Οι «σαν έτοιμοι από καιρό» εμφανίζονται τελείως απροετοίμαστοι και χωρίς συγκεκριμένη δυνατότητα να επιλύσουν τα προβλήματα του συστήματος υγείας και των πολιτών.

Είναι ψέμα ότι η δημόσια περίθαλψη και το ΕΣΥ είναι σε χειρότερη θέση σε σύγκριση με το 2015. Αυτό το ξέρει όλος ο κόσμος, το ξέρουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας και νομίζω ότι το έχουν αντιληφθεί με πολύ αισθητό τρόπο τα τελευταία χρόνια και οι πολίτες που προσφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία και, παρά την ταλαιπωρία που υπάρχει πολλές φορές, στο τέλος έχουν μια αξιοπρεπή και αξιόπιστη δημόσια περίθαλψη. Θεωρώ ότι την κανονικότητα στο δημόσιο σύστημα υγείας κατάφερε να την δρομολογήσει και να την επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτή η οποία κάλυψε ουσιαστικά στην πράξη την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας, είναι αυτή που ενίσχυσε με επιπλέον πόρους, και ανθρώπινους και υλικούς, το δημόσιο σύστημα υγείας, βελτίωσε και αναβάθμισε τον εξοπλισμό και τις υποδομές των περισσότερων νοσοκομείων και με ένα συνδυασμό προσλήψεων μόνιμου και επικουρικού προσωπικού έχει καταφέρει από το 2016 και μετά να έχουμε ένα θετικό ισοζύγιο προσλήψεων προς αποχωρήσεις. Υπήρξε λοιπόν επένδυση στο δημόσιο σύστημα υγείας παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και παρά τα μέτρα λιτότητας. Αυξήθηκε η χρηματοδότηση και η μεταβίβαση πόρων από τον ΕΟΠΥΥ προς τις δημόσιες δομές.

Πραγματικά λοιπόν θεωρώ ότι είναι απύθμενο θράσος ο εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που πριν λίγα χρόνια είχε οδηγήσει σε εγκατάλειψη και πλήρη αποδιοργάνωση  και το δημόσιο σύστημα υγείας και ιδιαίτερα την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να μας εγκαλεί για καμένη γη. Το σύστημα υγείας είναι όρθιο, είναι αξιόπιστο, είναι προσβάσιμο από όλους τους πολίτες, είναι νοικοκυρεμένο, βεβαίως έχει προβλήματα ακόμα πάρα πολλά και ανεπάρκειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Θεωρώ ότι αυτό που πρέπει να κάνει ο νέος Υπουργός είναι να εγκαταλείψει την επικοινωνιακή πολιτική και την προσπάθεια αποδόμησης του έργου του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της υγείας και να ασχοληθεί με σοβαρότητα, αθόρυβα και συστηματικά, με τα ουσιαστικά προβλήματα της δημόσιας περίθαλψης και των πολιτών».