NEA

Novartis Hellas: Συνεισφορά 271 εκατ. δολάρια στο εγχώριο ΑΕΠ και 2000 νέες θέσεις εργασίας

Novartis Hellas: Συνεισφορά 271 εκατ. δολάρια στο εγχώριο ΑΕΠ και 2000 νέες θέσεις εργασίας

Στη φωτογραφία από αριστερά προς τα δεξιά: Susanne Kohout, Country President and Managing Director Novartis Hellas, Δρ. Γρηγόριος Ρομπόπουλος Επικεφαλής Ιατρικός Διευθυντής Novartis Hellas, Φωτεινή Μπαμπανάρα Επικεφαλής Επικοινωνίας Novartis Hellas.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης Αξιολόγησης Επίδρασης (Impact Valuation) της μητρικής εταιρείας στις χώρες δραστηριοποίησής της, ισχυρή ήταν -και το 2018- η συμβολή της Novartis Hellas στην εγχώρια οικονομία καθώς και στην ελληνική κοινωνία ευρύτερα με την προσφορά της εταιρείας στους Έλληνες ασθενείς.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη 

 

Πιο συγκεκριμένα, η Novartis Hellas εκτιμάται ότι συνεισέφερε, μέσα από την επιχειρηματική της δραστηριότητα, 271εκ. δολάρια στο ΑΕΠ της χώρας και δημιούργησε περίπου 2.000 άμεσες, έμμεσες και επαγόμενες θέσεις εργασίας, ενώ, ευθυγραμμισμένη με το παγκόσμιο όραμα του Οργανισμού να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και με καλύτερη ποιότητα ζωής, η εταιρεία προχώρησε το 2018 σε σημαντικές επενδύσεις στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης, αξίας 4,3 εκ. δολαρίων.
Ειδικότερα, η εταιρεία πραγματοποίησε 79 κλινικές μελέτες, με ωφελούμενους περισσότερους από 2.000 Έλληνες ασθενείς. Διέθεσε τουλάχιστον 43 θεραπείες (καθιερωμένες και καινοτόμες) σε 1,4εκ. ασθενείς, προσθέτοντας 24,5χιλ. QALYs (Ποιοτικώς Σταθμισμένα Έτη Ζωής). Ο κοινωνικός αντίκτυπος αυτών των θεραπειών, μέσω της συνεισφοράς του υγιούς πληθυσμού στο ΑΕΠ της χώρας, έφθασε στα 469εκ. δολάρια.

Προσυπογράφοντας το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην υγεία, η εταιρεία υλοποίησε 5 προγράμματα υποστήριξης ασθενών με σημαντικά νοσήματα (ογκολογικά, νευρολογικά και ρευματολογικά νοσήματα) με ωφελούμενους περίπου 1.500 ασθενείς. Παράλληλα, στήριξε το έργο 18 ενώσεων ασθενών, προχώρησε σε δωρεές φαρμάκων και συνέβαλε στο ερευνητικό έργο σε δημόσια νοσοκομεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα και επιστημονικές εταιρείες.

 

Susanne Kohout: Προσηλωμένοι στο στόχο μας παρά τις προκλήσεις

«Παρά τις προκλήσεις, παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας να δημιουργούμε προστιθέμενη αξία στις κοινωνίες όπου δραστηριοποιούμαστε», δήλωσε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Novartis Hellas, Susanne Kohout, η οποία σε απάντησή της όταν ρωτήθηκε για τον αντίκτυπο της «υπόθεσης Novartis» στην εταιρία, σχολίασε ότι ο θόρυβος που προκλήθηκε γύρω από το θέμα δεν είχε κανένα αρνητικό αντίκτυπο στο αποτύπωμα της εταιρείας. «Είμαστε υπερήφανοι για το αποτύπωμά μας και με όχημα την καινοτομία δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε το έργο μας», πρόσθεσε.

 

Δέσμευση στην υπεύθυνη επιχειρηματικότητα

Η Susanne Kohout υπογράμμισε επιπλέον τη δέσμευση της Novartis Hellas στην υπεύθυνη επιχειρηματικότητα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και της απασχόλησης. Μέσω του προγράμματος «Ανοιχτά Φτερά», που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης & Κατάρτισης (Ι.Β.ΕΠ.Ε.-ΣΕΒ), 200 νέοι άνεργοι πτυχιούχοι, 5 ειδικοτήτων, είχαν την ευκαιρία να ενισχύσουν τη θέση τους στο εργασιακό περιβάλλον. Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία 152 από τους συμμετέχοντες έλαβαν ειδική πιστοποίηση, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 17% αποκαταστάθηκε επαγγελματικά. Η Novartis Hellas προγραμματίζει αντίστοιχες πρωτοβουλίες τη διετία 2019-2020, με έμφαση στην παροχή ίσων ευκαιριών, ανάπτυξης ικανοτήτων και εθελοντισμού των εργαζομένων.

 

Επιστημονική καινοτομία & βελτίωση της ποιότητας της ζωής των Ελλήνων

Τη σημασία της επιστημονικής καινοτομίας για τη δημιουργία αξίας στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο Δρ Γρηγόρης Ρομπόπουλος, Επικεφαλής του Ιατρικού Τμήματος και Ιατρός Ενδοκρινολόγος, εστιάζοντας στη σημαντική συμβολή της εταιρείας στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των Ελλήνων.

Μέσω των επιχειρησιακών μονάδων Novartis Pharmaceuticals και Novartis Oncology, η εταιρεία μένει προσηλωμένη στη δημιουργία αξίας μέσα από την επιστημονική καινοτομία και τη διάθεση στους Έλληνες ασθενείς της σωστής θεραπείας, τη σωστή στιγμή, το συντομότερο δυνατόν.

Συγκεκριμένα, η Novartis Pharmaceuticals, εντός του 2019 και 2020, πρόκειται να εστιάσει σε θεραπείες για την ψωρίαση, τη σπονδυλαρθρίτιδα, την καρδιακή ανεπάρκεια και την ημικρανία. Για τη θεραπεία της ημικρανίας ο κ. Ρομπόπουλος επεσήμανε ότι «αναμένεται η αξιολόγηση και αποζημίωση της καινοτόμου αυτής θεραπείας για την πρόληψη της ημικρανίας, το επόμενο διάστημα καθώς ο φάκελος έχει κατατεθεί εδώ και μήνες».

Αντίστοιχα, η επιχειρησιακή μονάδα της Ογκολογίας θα εστιάσει σε θεραπείες για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως ο μεταστατικός καρκίνος, η λευχαιμία, το λέμφωμα και το μελάνωμα.

Επιπλέον, η εταιρεία διαθέτει ένα  σημαντικό διεθνές χαρτοφυλάκιο λανσαρισμάτων με  θεραπείες στους τομείς της οφθαλμολογίας, των αναπνευστικών νοσημάτων και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, καθώς και στην ανάπτυξη εξατομικευμένων κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών.

Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόπουλο, περισσότερες από 40 νέες θεραπείες θα είναι διαθέσιμες και στη χώρα μας μέσα στην επόμενη πενταετία. Τα προϊόντα αυτά περιλαμβάνουν θεραπείες για τον προχωρημένο καρκίνο του μαστού και του προστάτη καθώς και πρωτοποριακές κυτταρικές θεραπείες και για άλλους προχωρημένους καρκίνους, καινοτόμες θεραπείες για την πολλαπλή σκλήρυνση και τη νωτιαία μυϊκή ατροφία, ενώ αναμένεται και θεραπεία (οφθαλμικές σταγόνες) για την πρεσβυωπία μέσα στα επόμενα τρία έτη, καθώς και για τροπικά νοσήματα (όπως η ελονοσία).

 

Η μελέτη Impact Valuation

Βασίζεται σε μια μεθοδολογία που έχει πρόσφατα αναπτυχθεί από τη Novartis διεθνώς για την αποτίμηση της επίδρασης της επιχειρηματικής της δραστηριότητας στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων. Τα αποτελέσματα έχουν στόχο να αποτυπώσουν την κοινωνική αξία που παράγει η εταιρεία, πέρα από τις οικονομικές της επιδόσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική επίδραση για την κοινωνία σε νομισματικούς όρους. Οι παράμετροι που διαμορφώνουν την οικονομική επίδραση είναι η συμβολή της στο εγχώριο ΑΕΠ, στην απασχόληση και η δημοσιονομική συνεισφορά. Η ανάλυση σχετικά με την κοινωνική επίδραση των καινοτόμων θεραπειών της Novartis πραγματοποιήθηκε από το Wifor Institute, έναν ανεξάρτητο φορέα με ειδίκευση στην οικονομική έρευνα και έδρα στη Γερμανία.