ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ξεκινά στο Ηράκλειο της Κρήτης το 7ο συνέδριο του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Κρήτης

Ξεκινά στο Ηράκλειο της Κρήτης το 7ο συνέδριο του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Κρήτης

Με δράσεις πρόληψης για τους πολίτες και ενδιαφέρουσα ενημέρωση για τους φαρμακοποιούς

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ένα τριήμερο που περιλαμβάνει δράσεις προς το κοινό (10 π.μ. – 2 μ.μ. και 5 – 10 μ.μ) αλλά και ενημέρωση προς τους φαρμακοποιούς ξεκινάει σήμερα Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της διοργάνωσης για έβδομη κατά σειρά χρονιά του  ετήσιου συνεδρίου του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αιγαίου και Κρήτης, -όπως πλέον ονομάζεται ο ΣΥΦΑΚ-  Το φαρμακείο στην Υγεία, την Ομορφιά και την Ευεξία με θέμα «Το φαρμακείο στη νέα εποχή».

Ο ΣΥΦΑΚ καλεί τους πολίτες να κάνουν μία βόλτα από την πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου και να επισκεφτούν την έκθεση που θα υπάρχει εκεί προκειμένου να ενημερωθούν από ειδικούς για θέματα υγείας και ομορφιάς.

Σημαντική θέση θα έχει και η μεγάλη ενημερωτική καμπάνια από τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου με θέμα «Προλαμβάνω, δεν καπνίζω», όπου ιατροί όλων των ειδικοτήτων θα ενημερώνουν για τις επιπλοκές του καπνίσματος στην υγεία. Παράλληλα θα γίνονται δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για το κοινό από την κινητή μονάδα «Ιπποκράτης» του Χαμόγελου του παιδιού και τις κινητές μονάδες Μαστογραφίας  και προληπτικής Οδοντιατρικής.

Και βέβαια το Σάββατο και την Κυριακή οι φαρμακοποιοί της Κρήτης, των νησιών της Δωδεκανήσου αλλά εκείνοι που θα φτάσουν στο Ηράκλειο από όλη την υπόλοιπη χώρα θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν στο ξενοδοχείο Atlantis μία σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες για σημαντικά θέματα του κλάδου με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και το ρόλο του φαρμακοποιού σε αυτήν.

Το συγκεκριμένο ζήτημα θα αποτελέσει αντικείμενο στρογγυλού τραπεζιού που θα πραγματοποιηθεί το αργά το απόγευμα του Σαββάτου στο οποίο θα μιλήσουν ο κ. Κώστας Αθανασάκης, οικονομολόγος στην ΕΣΔΥ, ο κ. Γιάννης Τσικανδυλάκης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου και ο κ. Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Νωρίτερα η κ. Αλίκη Πελετίδη, Φαρμακοποιός, Λέκτορας Κλινικής Φαρμακευτικής, Φαρμακευτικής Πρακτικής και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Υπηρεσίες Υγείας ως Εφαλτήριο Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας Μέσα από το Ελληνικό φαρμακείο. Ποιός ο Ρόλος του Έλληνα Φαρμακοποιού;» ενώ πολύ ενδιαφέρον αναμένεται να έχει και η συζήτηση που χρονικά θα πραγματοποιηθεί λίγο αργότερα και θα αφορά Προτάσεις για το Μέλλον του Φαρμακείου.

Το Σάββατο επίσης αναμένεται με ενδιαφέρον η ομιλία του Νομικού Συμβούλου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Ηλία Δημητρέλλου για τον ποιον ωφέλησε τελικά η απελευθέρωση του Φαρμακευτικού επαγγέλματος.

Το πρόγραμμα της Κυριακής 14/9 θα ξεκινήσει με την ομιλία του κ. Νίκου Κωστάρα, Γενικού Διευθυντή IQVIA Hellas με θέμα «Η Εξέλιξη του Ρόλου των 3 Καναλιών Διανομής Φαρμάκου στην Ελληνική Αγορά» μέσα από την οποία θα επιχειρήσει να δείξει πως η έρευνα και ανάπτυξη για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων και η προσπάθεια να βρεθούν νέες λύσεις και σε άλλες θεραπευτικές κατηγορίες σε σχέση με το παρελθόν. σχετίζεται με τα κανάλια διανομής των νέων φαρμάκων και τον ρόλο του φαρμακείου στην Ελλάδα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το στρογγυλό τραπέζι που θα κλείσει την ημέρα με θέμα: «Οι Κρίκοι της Αλυσίδας του Φαρμάκου στη Νέα Εποχή (Πολιτεία, Φαρμακοβιομηχανία – Χονδρεμπόριο – Φαρμακεία» στο οποίο θα συμμετέχουν ο Δημήτρης Αλιμπέρτης, Γενικός Διευθυντής Ομίλου ΣΥΦΑΚ ως συντονιστής και οι κ.κ. Δημήτρης Κούβελας, Πρόεδρος Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ) Απόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος ΦΣ Λέσβου και Πρόεδρος ΠΦΣ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος ΣΦΕΕ,  Βασίλης Πενταφράγκας, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΠΕΦ,  Βασίλης Σερέτης, Πρόεδρος ΕΦΕΧ και Αποστόλης Γενετζάκης, Πρόεδρος ΔΣ ΣΥΦΑΚ, Μέλος ΔΣ ΟΣΦΕ.

Στο πρόγραμμα της Κυριακής υπάρχουν ακόμη ομιλίες για την αντιμετώπιση της ακμής, του πόνου και της φλεγμονής στο φαρμακείο όπως και για το ρόλο του φαρμακοποιού στη διαχείριση του υπέρβαρου και παχύσαρκου ασθενούς.

Τέλος στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο Σεμινάριο με θέμα «Στρατηγική καινοτομία στο Φαρμακείο» σε συνεργασία της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.