NEA

Η υπόθεση Novartis και το «αντισκάνδαλο» ενοχοποίησης

Η υπόθεση Novartis και το «αντισκάνδαλο» ενοχοποίησης

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Το σκάνδαλο απέκτησε «αντισκάνδαλο» και η πολιτική κόντρα επισκιάζει αυτή καθαυτή την υπόθεση. Με μία αιφνιδιαστική κίνηση ο εισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής δρομολόγησε τις διαδικασίες για άμεση αποστολή στη Βουλή της δικογραφίας με τις μηνύσεις τριών πολιτικών που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση της Novartis, από τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Οι μηνύσεις Σαμαρά, Βενιζέλου, και Αβραμόπουλου, οδηγούν μετά και τις νέες καταθέσεις τους προ ημερών, σε νέα πολιτική κρίση γύρω από το θέμα που αλλάζει τους ρόλους μεταξύ κατηγόρων και κατηγορούμενων.  

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς στρέφεται προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα και κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ανοίγοντας το δρόμο για αντιστροφή της υπόθεσης σε σκάνδαλο ενοχοποίησης, όπως καταγγέλλει ο εισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής, «πολιτικών χωρίς στοιχεία».

Εκτός από τις καταγγελίες των πολιτικών, σε εξέλιξη είναι η έρευνα και για τις καταγγελίες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, ο οποίος εγγράφως έχει καταγγείλει για λανθασμένους δικαστικούς χειρισμούς στην υπόθεση και πολιτικές παρεμβάσεις.

 

Οι καταθέσεις, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του τρέχοντος μήνα και η δικογραφία πιθανώς θα πάει στη Βουλή. Σε δηλώσεις που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας από την ΔΕΘ είπε ότι προκαλεί τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να κάνει Εξεταστική ή ό,τι άλλο θέλει. Συγκεκριμένα χθες είπε από την Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας: 

«Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική επιτροπή, προανακριτική επιτροπή, ειδικά δικαστήρια, ό,τι ταιριάζει, για να θυμηθεί ο ελληνικός λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία». 

Όπως είπε, η υπόθεση αποτελεί ένα διεθνές σκάνδαλο με προεκτάσεις στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας. Και αφού έκανε μία συνοπτική αναδρομή στην υπόθεση, υπενθύμισε ότι υπάρχει εισαγγελικό πόρισμα, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να μιλάει για σκευωρία».

 

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ πάντως είχε προηγηθεί ανακοίνωση με αφορμή την απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή προκειμένου να διερευνήσει τυχόν αξιόποινες πράξεις του Αλέξη Τσίπρα και του Γ. Παπαγγελόπουλου, στην οποία αναφέρουν ότι «η πολιτική ελίτ που ευθύνεται για το σκάνδαλο Novartis ενορχηστρώνει τώρα και δεύτερο σκάνδαλο: Αυτό της συγκάλυψης και του ρεβανσισμού για όσους το ανέδειξαν».

 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «οι εκπρόσωποι του παλιού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος επιχειρούν μια πρωτοφανή θεσμική παρεκτροπή, έναν χυδαίο πολιτικό αντιπερισπασμό. Θα συνθλιβούν από το βάρος της αθλιότητάς τους».

 

Και καταλήγουν από το ΣΥΡΙΖΑ: «Καλούμε για πολλοστή φορά τον κ. Μητσοτάκη να μην κρυφτεί πίσω από την ανάσυρση των μηνύσεων Σαμαρά- Βενιζέλου, και να κάνει, αν τολμάει, εξεταστική, προανακριτική, να στήσει ειδικά δικαστήρια ή ό,τι άλλο του ταιριάζει, για να μάθει όλος ο Ελληνικός λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία».

 

Η απάντηση της ΝΔ ήρθε αμέσως: 

«Ρεβάνς ζητάει όποιος έχει ηττηθεί. Και αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ για το θέμα της Novartis. Η Πειραιώς προσθέτει: «Εμείς ζητάμε μόνο την αλήθεια. Ας μην την προσβάλουν, λοιπόν, οι οπαδοί του «ή εμείς ή αυτοί». Και όσοι μόλυναν τη δημόσια ζωή με φαινόμενα «Ρασπούτιν» ας μην προκαλούν την μνήμη των Ελλήνων. Είπαμε: Προχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε!».