NEA

Επίδειξη από ΕΚΑΒ και Ε.Ε.Σ. με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα πρώτων βοηθειών

Επίδειξη από ΕΚΑΒ και Ε.Ε.Σ. με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα πρώτων βοηθειών

Με στόχο να αναδείξει τη σημασία των πρώτων βοηθειών στην κοινωνία, πραγματοποιήθηκαν δράσεις του ΕΚΑΒ και του Ε.Ε.Σ., το Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, στο Σύνταγμα, αλλά και στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με επίδειξη πρώτων βοηθειών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών.

 

Στην επίδειξη Πρώτων Βοηθειών βασικής υποστήριξης της ζωής, που έγινε από διασώστες του ΕΚΑΒ, στην πλατεία Συντάγματος στις 10 το πρωί, παραβρέθηκε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος τόνισε πως ο λόγος ύπαρξης του υπουργείου, αλλά και του ΕΚΑΒ - που είναι το πρώτο κομμάτι του ΕΣΥ που έρχεται σε επαφή με τον ασθενή- είναι να σώζονται ζωές, να ανακουφίζονται ευπαθείς ομάδες, να βελτιώνεται η ζωή των πολιτών.

 

Βασίλης Κικίλιας: Ανάλογες δράσεις στα λύκεια όλης της Ελλάδας

 

«Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος τα βασικά των Πρώτων Βοηθειών. Ξεκινώντας από σήμερα που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών, οι δράσεις αυτές θα συνεχιστούν σε ολόκληρη τη χώρα. Η επόμενη κίνηση που θα κάνουμε, σε συνεργασία με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και το υπουργείο Παιδείας, είναι να οργανώσουμε τέτοιες δράσεις στα λύκεια όλης της χώρας» ανέφερε ο υπουργός Υγείας και τόνισε:

«Είμαι σίγουρος ότι το ΕΚΑΒ θα κάνει ό,τι μπορεί, για να αντιμετωπίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα περιστατικά σε όλη τη χώρα. Θέλουμε και τους συμπολίτες μας δίπλα στο Σύστημα Υγείας. Το Σύστημα Υγείας δεν είναι κάτι άυλο και θεωρητικό. Είναι οι διασώστες μας, οι νοσηλευτές μας, οι γιατροί μας που πασχίζουν καθημερινά. Γιατί η προσπάθεια να σώσεις έστω και μία ανθρώπινη ζωή, είναι κάτι ιερό».

 

Ειδικό «περίπτερο» του Ε.Ε.Σ. και στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου

 

Επίσης, από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 18:00, δεκάδες Εθελοντές Σαμαρείτες, Διασώστες και Ναυαγοσώστες του Τμήματος Αθηνών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού συμμετείχαν σε ειδικό «περίπτερο» στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, πλησίον του Μουσείου της Ακρόπολης, καλώντας τους Αθηναίους και τους τουρίστες να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις του Τμήματος για την Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών, στοχεύοντας στην πληροφόρηση των επισκεπτών για τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα παροχής Πρώτων Βοηθειών.

 

Στον ίδιο χώρο, εκπαιδευτές του Τμήματος, μαζί με εθελοντές Σαμαρείτες, συντόνισαν και λειτούργησαν θεματικά εργαστήρια, που παρείχαν μια πρώτη εμπειρία γνωριμίας με τις Πρώτες Βοήθειες, τόσο στην αντιμετώπιση της Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΚΑΑ) όσο και στην επιδεσμολογία, αλλά και στην αντιμετώπιση και παροχή Πρώτων Βοηθειών στο τροχαίο ατύχημα, όπως επίσης και στην παροχή Πρώτων Βοηθειών στο υγρό στοιχείο από Ναυαγοσώστες.

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι Εθελοντές Σαμαρείτες διένειμαν διαφημιστικά φυλλάδια του Ερυθρού Σταυρού και της ηλεκτρονικής εφαρμογής Πρώτων Βοηθειών, quiz του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, το οποίο είχε παραχωρηθεί στους Εθνικούς Συλλόγους στο πλαίσιο εορτασμού της συγκεκριμένης ημέρας, ενώ λειτούργησε και εργαστήριο απασχόλησης μικρών παιδιών, τα οποία μέσα από το παιχνίδι και τη ζωγραφική ήρθαν πιο κοντά στις Πρώτες Βοήθειες.

 

Μέσα από τη συμμετοχή στην εκδήλωση Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, εκπαιδευτών, υποψήφιων εκπαιδευτών, πολιτών, τουριστών, ακόμα και μικρών παιδιών, αναδείχτηκε καλύτερα το κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης: «Οι πρώτες βοήθειες μας αφορούν όλους».