NEA

Υπόθεση Novartis: Το σκάνδαλο του...σκανδάλου συνεχίζεται

Υπόθεση Novartis: Το σκάνδαλο του...σκανδάλου συνεχίζεται

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Όπως προβλέψαμε χθες, έπεται «καυτή» συνέχεια στο αντι-σκάνδαλο της Novartis.

Μήνυση για κατάχρηση εξουσίας κατά της τ. εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη και κατά των επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς, Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη κατέθεσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος. Η μήνυση που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο αφορά τους χειρισμούς της εισαγγελίας Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis, και κάνει λόγο για κατάχρηση εξουσίας.

Ειδική αναφορά κάνει ο κ. Λοβέρδος για «τον δόλο των εγκαλούμενων και τον ρόλο υπουργού της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα». Συγκεκριμένα αναφέρεται στη δήλωση στην οποία είχε προβεί ο τότε αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας για τη Novartis στη Βουλή, λέγοντας ότι «θέλω να πω κι εγώ ότι έλαβα πριν από λίγο μερική ενημέρωση για τα στοιχεία της δικογραφίας και η πείρα μου ως εισαγγελέα με οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο «από τον συνδυασμό όσων προαναφέρθηκαν προκύπτει η επίταση του δόλου με την οποία λειτούργησαν οι εγκαλούμενοι εφαρμόζοντας την εντολή του προσώπου με το ψευδωνύμου Ρασπούτιν - του κατονομάσθεντος Δ. Παπαγγελόπουλου - να εμπλέξει πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης στη σκευωρία Novartis, να καταστρέψει τους ίδιους και τα κόμματα τους και όταν μετά από χρόνια απαλλαγούν, να έχουν προλάβει να ωφεληθούν οι τότε κυβερνώντες. Δηλαδή αυτό που υπονοεί η κ. Ράικου ότι ο Ρασπούτιν της έδινε ως οδηγία «ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν», είναι χαρακτηριστικό του σκοπού της σκευωρίας Novartis και εξηγεί με σαφείς όρους τις πράξεις και τις παραλείψεις των εγκαλούμενων, αποδεικνύοντας κι τον άμεσο δόλο με τον όποιο ενήργησαν» αναφέρει στη μήνυση του ο κ. Λοβέρδος.

Ακόμη, ο κ. Λοβέρδος κάνει ιδιαίτερη μνεία στην αναφορά που είχε καταθέσει ο ίδιος με μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ τον Φεβρουάριο του 2017 και αφορούσε σε πράξεις του τότε υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή. 

Το τελευταίο στοιχείο που είδε το φως της δημοσιότητας είναι πάντως διάλογος που είχε με την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιάννης Αγγελής.

Στην κατάθεσή του ενώπιον του συναδέλφου του Ευάγγελου Ζαχαρή, ο αντιεισαγγελέας για την περίοδο από το καλοκαίρι του 2018 ως τον Ιανουάριο του 2019, Ο κ. Αγγελής, φέρεται να περιγράφει δύο περιστατικά, που κατά την κρίση του, είναι ενδεικτικά των μεθοδεύσεων:

Το πρώτο αφορούσε γνωστή υπόθεση, άσχετη με αυτή της Novartis, για την οποία ισχυρίζεται ότι η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς δεν ακολούθησε τις οδηγίες του. Η κα Τουλουπάκη, σύμφωνα με τον εισαγγελέα εκλήθη στο γραφείο της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με σκοπό να ερωτηθεί γιατί «αγνόησε» τις οδηγίες. Η συνάντηση  αυτή διακόπηκε λόγω συναισθηματικών ξεσπασμάτων που έγιναν αντιληπτά στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου. Αυτό το περιστατικό ήταν το πρώτο που προκάλεσε μέγα ρήγμα στις σχέσεις Αγγελή – Τουλουπάκη. 

Το δεύτερο περιστατικό έγινε μετά το ταξίδι στη Βιέννη και τη συνάντηση των Ελλήνων εισαγγελέων με το κλιμάκιο το οποίο κατέληξε στις αναφορές Αγγελή για «στοχευμένη δίωξη κατά 3 πολιτικών προσώπων χωρίς στοιχεία».

Ήταν αρχές Ιανουαρίου και μετά από δημοσίευμα περί «άρνησης Αγγελή να παραλάβει στοιχεία για πρώην υπουργό, ο κ. Αγγελής φέρεται να ενημέρωσε την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για όσα συμβαίνουν. Ο διάλογος που μεταφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες στην κατάθεσή του είναι ο παρακάτω:

Αγγελής: «Έχεις καταλάβει πως μ’ αυτά που κάνει η Τουλουπάκη θα μας στείλει φυλακή;»

Δημητρίου: «Εγώ θα πάω φυλακή; Εσύ είσαι ο επόπτης. Εσύ θα πας φυλακή…»

Σύμφωνα με την περιγραφή, ο κ. Αγγελής αντέδρασε έντονα στο άκουσμα όσων είπε η εισαγγελέας με αποτέλεσμα εκείνη να του πει –όπως αναφέρει- «έλα για αστεία το είπα, πλάκα έκανα».