NEA

To «Βήμα Μπροστά» στο 9ο Spetses mini Marathon

To «Βήμα Μπροστά» στο 9ο Spetses mini Marathon

Η Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα «Βήμα Μπροστά», από τη Novartis Hellas, δίνει το «παρών» στην 9η συνεχή διοργάνωση για το μεγαλύτερο multi-sport event στην Ελλάδα, το Spetses mini Marathon, ενημερώνοντας το κοινό για τη νόσο, στην οποία είναι αφιερωμένος ο μήνας Σεπτέμβριος και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της δημόσιας υγείας.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη 

 

Το πάντρεμα μίας μεγάλης αθλητικής γιορτής και μίας εκστρατείας ενημέρωσης για μία χρόνια νόσο, όπως η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα, που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις της λεκάνης και προοδευτική αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης, δεν είναι τόσο οξύμωρο όπως ίσως φαίνεται στο πρώτο άκουσμα. Ένα κορυφαίο multi-sport event όπως το Spetses Mini Marathon που συγκεντρώνει χιλιάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών, από δεκάδες διαφορετικές χώρες, με στόχο τη συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις είναι το καλύτερο πλαίσιο για μία σημαντική πρωτοβουλία ενημέρωσης για την υγεία.

 

Η Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα «Βήμα Μπροστά» της Novartis Hellas, με την αιγίδα της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ), συμμετέχει και φέτος στο 9ο Spetses mini Marathon, που θα διεξαχθεί το τριήμερο 4-6 Οκτωβρίου 2019 στο πανέμορφο νησί του Αργοσαρωνικού υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών και του Ε.Ο.Τ., ενημερώνοντας τους επισκέπτες της διοργάνωσης με έντυπο υλικό και μια εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality), στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερό της. Το κοινό θα μπορέσει να απολαύσει το VR Game που θα στηθεί στη διοργάνωση και να βγάλει φωτογραφίες μέσω εφαρμογής AR-επαυξημένης πραγματικότητας.
Η συνύπαρξη αυτή είναι μία πρωτοβουλία με συμβολική σημασία, καθώς η νόσος εμφανίζεται σε άτομα νεαρής ηλικίας και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά θέματα κινητικότητας. Το «Βήμα Μπροστά» ευαισθητοποιεί το κοινό για τη νόσο, αλλά και τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.

 

Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα

Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι στην Ελλάδα ταλαιπωρούνται από την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ), μία προοδευτική φλεγμονώδη πάθηση των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης. Αρχίζει από τις ιερολαγόνιες αρθρώσεις και προχωρεί προς την σπονδυλική στήλη, προκαλώντας φλεγμονή και οστεοποίηση και καταλήγοντας τελικά σε αγκύλωση. Σε αρκετές περιπτώσεις η νόσος προσβάλλει τα ισχία και τους ώμους.

Η αξία της έγκαιρης διάγνωσης

Όπως τονίζει η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία, η καθυστέρηση στην επίσκεψη ή η μη επίσκεψη σε ρευματολόγο έχει πολύ μεγάλη σημασία για τους ασθενείς, καθώς η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια κινητικότητας εάν δεν αντιμετωπιστεί καταλλήλως και εγκαίρως.

Η έγκαιρη διάγνωση από τον Ρευματολόγο μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση μη αναστρέψιμων βλαβών στις αρθρώσεις.

Επιπτώσεις στην καθημερινότητα

Το φορτίο της ΑΣ είναι σημαντικό για τον ασθενή και την κοινωνία. Είναι σημαντική η απώλεια λειτουργικότητας λόγω του χρόνιου πόνου και της ψυχικής επιβάρυνσης (κατάθλιψη και άγχος). Οι ασθενείς υφίστανται αρνητική επίδραση στην ικανότητα για εργασία, ενώ σημαντικά είναι τα κόστη λόγω της απώλειας της λειτουργικής ικανότητας, αλλά και της θεραπευτικής αντιμετώπισης του νοσήματος.

 

9ο Spetses mini Marathon: #2winis2participate - «Νίκη Είναι η Συμμετοχή»

 

Η διοργάνωση -με διαρκή ανάπτυξη από το 2011 και πάνω από 35 διεθνείς διακρίσεις- αποτελεί πια θεσμό, έχοντας εδραιωθεί στο ετήσιο calendar της παγκόσμιας φίλαθλης κοινής γνώμης, προσελκύοντας αθλητές παγκοσμίου φήμης αλλά και χιλιάδες ερασιτέχνες που παραμένουν πιστοί στο μότο της διοργάνωσης «Νίκη Είναι η Συμμετοχή».

 

Στη φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθούν τρία δρομικά αγωνίσματα (5χλμ. by GARMIN Series, 10χλμ. και 25 χλμ.) και τρία κολυμβητικά (1.5χλμ., 3χλμ. και 5χλμ) καλύπτοντας έτσι τις απαιτήσεις όλων των συμμετεχόντων. Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, θα διεξαχθούν και οι παιδικοί αγώνες τρεξίματος και κολύμβησης. Ξεχωριστή θέση στην επιτυχία της διοργάνωσης κατέχουν οι 360 Σπετσιώτες εθελοντές που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου, καθώς και τα παράλληλα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα.

 

Στις Σπέτσες, θα βρεθούν ακόμη μία φορά παγκοσμίου φήμης αθλητές με συμμετοχές σε Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες, προασπίζοντας τις αξίες της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι. Το «παρών» θα δώσουν μεταξύ άλλων οι: Γιάννης Δρυμωνάκος, Στέφανος Δημητριάδης, Δημήτρης Κουλούρης, Νόρα Δράκου, Κρίστελ Βουρνά, Γρηγόρης Σουβατζόγλου, Γιώτα Βλαχάκη,  Μιχάλης Καλομοίρης, Κώστας Γκελαούζος, Ελισάβετ Πεσιρίδου, Αναστασία Μαρινάκου, το δίδυμο Μπόζη-Κλωναρίδου, Μάκης Καλαράς και Εφη Γκουλή.

 

Η ιδρύτρια του θεσμού και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Δρ. Μαρίνα - Λύδα Κουταρέλλη, επισήμανε: «Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι για την ανταπόκριση τόσο του κόσμου όσο και των υποστηρικτών και χορηγών μας. Καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες!».

 

Αντίστοιχα, ο Δήμαρχος Σπετσών, Παναγιώτης Λυράκης, τόνισε: «Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος το νησί των Σπετσών ετοιμάζεται να δώσει τον καλύτερο εαυτό του για να υποδεχτεί συμμετέχοντες και επισκέπτες. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κ. Κουταρέλλη που ανέδειξε τις Σπέτσες ως το #1 αθλητικό προορισμό της χώρας, καθώς και όλους τους Σπετσιώτες εθελοντές και να ευχηθούμε να περάσετε όλοι ένα χαρούμενο τριήμερο!»