NEA

Καλά τα νέα από Κοπεγχάγη για Ελλάδα και Ευρώπη

Καλά τα νέα από Κοπεγχάγη για Ελλάδα και Ευρώπη

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Στοιχεία για τους δείκτες υγείας των πολιτών της Ευρώπης παρουσίασε η περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Zsuzsanna Jakab, κατά την δεύτερη μέρα των εργασιών της 69ης Συνόδου της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΟΥ Ευρώπης στην Κοπεγχάγη. Η κ. Jakab αναφέρθηκε στην πρόοδο της υγείας και της ευημερίας κατά την τελευταία δεκαετία.

Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους:

-Μείωση της μητρικής θνησιμότητας, από 13 θανάτους ανά 100.000 ζώντες το 2010 σε 11 το 2015.

-Σημαντική μείωση του ποσοστού βρεφικής θνησιμότητας, από 7,3 θανάτους νηπίων ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων το 2010 σε 6,8 το 2015.

-Μείωση των πρόωρων θανάτων από μη μεταδοτικές ασθένειες σε ενήλικες ηλικίας 30 έως 69 ετών, από 421 ανά 100.000 το 2010, σε 379 το 2014.

-Αύξηση της επιτυχίας θεραπείας για νέες περιπτώσεις πνευμονικής φυματίωσης, από 72% το 2012 σε 75% το 2016.

Και επισήμανε: «Η υγεία μας έχει βελτιωθεί, αλλά όχι αρκετά. Πιστεύω ακράδαντα ότι έχουμε τις γνώσεις, τις πολιτικές και τα μέσα για να την κάνουμε καλύτερη».

 

Τα νέα για την χώρα μας

Η Ελλάδα εκπροσωπείται στη Σύνοδο από τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκο. Χθες βρέθηκαν στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής αποστολής:

Σε ανάρτησή του facebook, ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρει για την πραγματοποίηση του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Μεταμοσχεύσεων στην Αθήνα: «Είναι ένα επίτευγμα και μια πρόκληση για τη χώρα μας και οφείλεται στις συντονισμένες προσπάθειες του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων, καθηγητή Βασίλη Παπαλόη, στον καθηγητή Γιάννη Μπολέτη, που εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, στον καθηγητή Ιωάννη Φούζα, και άλλων εκλεκτών Ελλήνων ιατρών που συμμετέχουν ενεργά στις διεργασίες της εταιρείας.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές για την επιτυχία αυτή που ξανασυστήνει την Ελλάδα μας στην Οικουμένη ως σημαντική δύναμη στον ευαίσθητο τομέα των μεταμοσχεύσεων και ξανατοποθετεί την Αθήνα στο χάρτη των μεγάλων συνεδρίων και του συνεδριακού τουρισμού».