NEA

Εντάσσονται και οι γιατροί στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Εντάσσονται και οι γιατροί στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Λύση δόθηκε στο πρόβλημα του αποκλεισμού χιλιάδων γιατρών από την ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων, μέσω της ηλεκτρονικής ρύθμισης των οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ, μετά από σχετικές ενέργειες της διοίκησης του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. 

 

Με την παράταση της υποβολής αίτησης ένταξης στη ρύθμιση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, φαίνεται ότι λύνεται το ζήτημα του αποκλεισμού των ιατρών από τη ρύθμιση των 120 δόσεων, για το οποίο είχε διαμαρτυρηθεί, με επιστολή του προς τον ΕΦΚΑ, την περασμένη εβδομάδα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), αναφέροντας ότι «οι γιατροί αποτελούν τη θλιβερή εξαίρεση των Ελλήνων πολιτών καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν ενός ευνοϊκού μέτρου που επιτρέπει σε κάθε συνετό επαγγελματία και πολίτη αυτής της χώρας να αποπληρώσεις τις οφειλές προς τον φορέα κοινωνικής ασφάλισης που ανήκει με ευνοϊκούς όρους (120 δόσεις)».

Μάλιστα, στην επιστολή του ο ΙΣΑ καταλόγιζε «αδυναμία» στη διοίκηση του ΕΦΚΑ -πρώην ΤΣΑΥ- «να αναρτήσει ορθά τις οφειλές προς το πρώην ΤΣΑΥ, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να ματαιώνεται το δικαίωμα των ιατρών».

Απάντηση στην επιστολή του ΙΣΑ έστειλε η διοίκηση του ΕΦΚΑ, αποδεχόμενη το πρόβλημα και εξηγώντας ότι «το πρώην ΤΣΑΥ δεν είχε προχωρήσει επαρκώς στην υιοθέτηση τεχνολογικών λύσεων με αποτέλεσμα η πληροφορία για τις οφειλές των ασφαλισμένων του, μέχρι την 31.12.2016, να μην είναι διαθέσιμη ή ορθά ψηφιακά αποτυπωμένη».

Στην απάντησή της η διοίκηση του ΕΦΚΑ τονίζει ότι «αντέδρασε άμεσα μόλις ενημερώθηκε για το πρόβλημα. Σε συνεργασία και με την άμεση ανταπόκριση του εποπτεύοντος υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατατέθηκε νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 64 του Αναπτυξιακού Πολυνομοσχεδίου) με την οποία ορίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία της 30.9.2019, αφορά μόνο το πρώτο βήμα του αιτήματος προσδιορισμού των οφειλών και ότι η υποβολή της αίτησης ένταξης ρύθμισης θα μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι 31.12.2019».

Τέλος, η διοίκηση του ΕΦΚΑ διαβεβαιώνει ότι «με τον τρόπο αυτό μπορούν όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ ανεμπόδιστα να κατοχυρώσουν την ένταξή τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων μέχρι 30.9.2019 και στη συνέχεια ο ΕΦΚΑ θα προχωρήσει στον ορθό υπολογισμό των οφειλών».

Αναλυτικά, το κείμενο της επιστολής του Διοικητή του ΕΦΚΑ, Χρήστου Χάλαρη:

 

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε το πρώην ΤΣΑΥ δεν είχε προχωρήσει επαρκώς στην υιοθέτηση τεχνολογικών λύσεων με αποτέλεσμα, η πληροφορία για τις οφειλές των ασφαλισμένων του μέχρι την 31.12.2016 να μην είναι διαθέσιμη ή ορθά ψηφιακά αποτυπωμένη και να απαιτείται συχνά η αναζήτηση στο φυσικό αρχείο.

Η νέα διοίκηση του ΕΦΚΑ, η οποία ανέλαβε μόλις στις 19.8.2019, αντέδρασε άμεσα μόλις ενημερώθηκε για το πρόβλημα.

Σε συνεργασία και με την άμεση ανταπόκριση του εποπτεύοντος Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατατέθηκε νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 64 του 
Αναπτυξιακού Πολυνομοσχεδίου), με την οποία ορίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία της 30.9.2019, αφορά μόνο το πρώτο βήμα του αιτήματος προσδιορισμού των οφειλών και ότι η υποβολή της αίτησης ένταξης της ρύθμισης θα μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι 31.12.2019.

Με το τρόπο αυτό μπορούν όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ ανεμπόδιστα να κατοχυρώσουν την ένταξή τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων μέχρι 30.9.2019 και στη συνέχεια ο ΕΦΚΑ θα προχωρήσει στον ορθό υπολογισμό των οφειλών.

 

Ρ.Σ.